Monday, June 6, 2011

Some Retro...1962 W.C. Chile:Spain-Brazil 1-2



Η ιστορία δεν γράφεται με τα "αν". Διαβάζοντας, όμως, όσα θα σας εξιστορήσουμε παρακάτω για έναν αγώνα του Μουντιάλ της Χιλής, στις 6 Ιουνίου 1962, σας προκαλούμε να σκεφτείτε υποθετικά. Και να προσπαθήσετε να φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα σ' εκείνη τη διοργάνωση, αν είχαν αλλάξει κάποιες μικρές λεπτομέρειες.

Σαν σήμερα, λοιπόν, η Βραζιλία αντιμετώπιζε την Ισπανία για την τελευταία αγωνιστική του 3ου ομίλου. Η «σελεσάο» βολευόταν και με την ισοπαλία για να προκριθεί, αλλά η Ισπανία δεν ήταν αμελητέα ποσότητα, κι ας είχε ηττηθεί στην πρεμιέρα της από την Τσεχοσλοβακία (κάτι που την υποχρέωνε να παίξει μόνο για τη νίκη). Παρ' ότι έπαιζε χωρίς τον τραυματία Αλφρέδο Ντι Στέφανο, ο οποίος είχε τραυματιστεί λίγο πριν την έναρξη της διοργάνωσης, εμφανιζόταν δυνατή χάρη στους Χέντο, Αδελάρδο, Σουάρεθ και Πούσκας. Ναι, τον γνωστό Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης πλέον, είχε αποκτήσει την ισπανική υπηκοότητα.

Βέβαια στο ματς εκείνο η Ισπανία θα στερείτο των υπηρεσιών και του Σουάρεθ, αλλά ούτε η Βραζιλία κατέβαινε πλήρης. Στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι της κόντρα στην Τσεχοσλοβακία (0-0), είχε χάσει το πιο λαμπρό "αστέρι" της, τον Πελέ, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά. Η παρουσία ποιοτικότατων παικτών όπως ο Βαβά, ο Ντίντι και ειδικά ο Γκαρίντσα δεν αναιρούσε τη σοβαρή αμφιβολία που εκφραζόταν για το αν η «σελεσάο» θα παρουσιαζόταν εξίσου δυνατή.

Η αμφιβολία ενισχύθηκε από την εικόνα του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο. Η Ισπανία παρουσιάστηκε σαφώς ανώτερη, προηγήθηκε στο 35' με γκολ του Αδελάρδο και έχασε ευκαιρίες για να διευρύνει το υπέρ της σκορ. Η υπεροχή της συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο, στο ξεκίνημα του οποίου σημειώθηκαν δύο διαδοχικές φάσεις που προκάλεσαν ντόρο. Αρχικά ο Χέντο φάνηκε να ανατρέπεται εντός περιοχής από τον Νίλτον Σάντος. Αν υπήρχε παράβαση, ήταν πέναλτι, όμως ο Χιλιανός διαιτητής Μπουσταμάντε έδωσε φάουλ εκτός περιοχής. Οι Ισπανοί δεν διαμαρτυρήθηκαν έντονα, εκτέλεσαν το φάουλ και στην εξέλιξη της φάσης ο Αδελάρδο σκόραρε με ένα εντυπωσιακό ανάποδο "ψαλίδι". Όμως, το γκολ ακυρώθηκε ως... οφσάιντ από τον διαιτητή! Όπως θα διαπιστώσετε και στο βίντεο, ούτε ο σκόρερ ούτε κάποιος άλλος συμπαίκτης του μπορεί να ήταν οφσάιντ σ' αυτήν τη φάση.

Όμως, το 0-1 παρέμεινε και η πίεση της Βραζιλίας στα τελευταία λεπτά τής χάρισε τη νίκη. Πρωταγωνιστής, μάλιστα, ήταν ο μέχρι τότε άγνωστος αντικαταστάτης του Πελέ, ο Αμαρίλντο, ο οποίος πέτυχε και τα δύο τέρματα της μεγάλης ανατροπής! Η «σελεσάο» προκρίθηκε και μάλιστα ως 1η στον όμιλο και η Ισπανία όχι μόνο αποκλείστηκε, αλλά έμεινε και τελευταία στη βαθμολογία, μια και την επομένη το Μεξικό νίκησε 3-1 την αδιάφορη, πια, Τσεχοσλοβακία, προσπερνώντας την στη διαφορά τερμάτων.

Ως γνωστόν, η Βραζιλία και η Τσεχοσλοβακία δεν προκρίθηκαν απλώς από τον όμιλο, αλλά έφτασαν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης με τη «σελεσάο» να επικρατεί 3-1 και να διατηρεί τα σκήπτρα της. Επανερχόμαστε, λοιπόν, στα όσα γράφαμε στην αρχή του κειμένου και σας αφήνουμε να σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί το Μουντιάλ του '62, αν είχε μετρήσει το κανονικότατο δεύτερο γκολ του Αδελάρδο κατά της Βραζιλίας. Χωρίς να επικεντρωνόμαστε στη συγκυρία ότι ο παίκτης που ήρθε από το... πουθενά, λόγω του τραυματισμού του Πελέ, εξελίχθηκε σε ήρωα.


Βραζιλία - Ισπανία 2-1

Σκόρερ: 72', 86' Αμαρίλντο - 35' Αδελάρδο

Βραζιλία (Αϊμορέ Μορέιρα):
Ζιλμάρ, Τζάλμα Σάντος, Μάουρο, Ζόσιμο, Νίλτον Σάντος, Ζίτο, Γκαρίντσα, Ντίντι, Βαβά, Αμαρίλντο, Ζαγκάλο.

Ισπανία (Ελένιο Ερέρα):
Αραγκιστάιν, Ρόντρι, Γκράθια, Βέργκες, Ετσεμπερία, Πατσίν, Κογιάρ, Πέιρο, Πούσκας, Αδελάρδο, Χέντο.

http://sday.gr/page.ashx?pid=2&aid=56120&catid=114

No comments: