Tuesday, March 3, 2009

Πορτογαλία: πράσινη πολιτική στην πράξη, όχι στα λόγια...

Ο ΜΑΝΟΥΕΛ ΠΙΝΙΟ, 54 ετών, είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας. Οταν ανέλαβε την εξουσία το 2005 το κεντροαριστερό σοσιαλιστικό κόμμα, κερδίζοντας για πρώτη φορά απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Χοσέ Σόκρατες του ζήτησε να αφήσει την υψηλή, διοικητική του θέση στον τραπεζικό όμιλο Εσπίριτο Σάντο και να πάρει το οικονομικό χαρτοφυλάκιο. Σήμερα, μόλις 4 χρόνια μετά, ο Μανουέλ Πίνιο είναι ο άνθρωπος που, με την έμπνευση, το όραμα και την επιμονή του, θεωρείται ο αρχιτέκτονας του μεγαλύτερου προγράμματος αξιοποίησης πηγών ανανεώσιμης ενέργειας σε όλη τη δυτική Ευρώπη, δίνοντας, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (φύλλο περασμένου Σαββάτου), «νέα δύναμη σε μια πολύ αδύναμη οικονομία».

ΣΤΗΝ ορεινή περιοχή του Αλτο Μίνιο, στο βορειότερο άκρο της χώρας, κατασκευάστηκε ήδη ένα πολύ μεγάλο αιολικό πάρκο, με 40 ανεμογεννήτριες σε πλήρη λειτουργία και με άλλες 80 που θα είναι έτοιμες έως τον ερχόμενο Ιανουάριο. Αυτή η απόμακρη, και άγριας φυσικής ομορφιάς περιοχή (απόκρημνα βράχια που καταλήγουν στη θάλασσα, γη με ελάχιστη βλάστηση), προτιμητέα μόνο από μια σπάνια ράτσα αλόγων, γνωστών ως γκαράνος, αλλά και εγκαταλελειμμένη από τους κατοίκους της, που μετανάστευσαν στην ενδοχώρα για αναζήτηση δουλειάς, βρίσκεται τώρα, ξαφνικά, στο επίκεντρο «μιας επανάστασης για καθαρή ενέργεια». Η ηλεκτρική ενέργεια που ήδη παράγεται από 40 ανεμογεννήτριες καλύπτει κιόλας το 53% των αναγκών της ευρύτερης περιοχής, όπου κατοικούν περί τους 250.000 ανθρώπους. Οπως δήλωσε όμως στη «Φ.Τ.» ο Μανουέλ Πίνιο, μέχρι το 2020 τα αιολικά πάρκα θα δίνουν στη χώρα περισσότερο από το 60% του ηλεκτρισμού της, αλλά και 31% της ενέργειάς της (συμπεριλαμβανομένων του ηλεκτρισμού και των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης).

ΤΟ κυβερνητικό πρόγραμμα, που ονομάζεται «Νέα Ενεργειακή Πολιτική», δεν είναι πλέον «λόγια και υποσχέσεις κενά περιεχομένου» (όπως συμβαίνει αλλού), αλλά έχει τεθεί κιόλας σε εφαρμογή και αποφέρει ήδη καρπούς. Παράλληλα με την αιολική ενέργεια, εντυπωσιακά αποτελέσματα σημειώνονται στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και της υδάτινης ενέργειας, με το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου να βρίσκεται στην περιοχή Αμερελέχα και την υδροηλεκτρική λίμνη στον ποταμό Λίμα να δίδει ενέργεια από το νερό. Ηλιος - Ανεμος - Νερό. Τρία φυσικά αγαθά που έχει άφθονα η Πορτογαλία και τα αξιοποιεί με καθαρό τρόπο, με σαφές πρόγραμμα, καλά μελετημένο, με μεθοδικότητα, ενθουσιασμό και, προπαντός, συναίνεση όλων των φορέων, και διαφάνεια.

«ΓΝΩΡΙΖΑ πάντοτε ότι μια μικρή χώρα σαν τη δική μας δεν μπορεί να είναι πρώτη σε όλα. Ηξερα, όμως, ταυτόχρονα ότι θα μπορούσε, και έπρεπε, να είναι πολύ καλή, αν όχι και πρώτη, τουλάχιστον σε ένα πράγμα. Πίστευα ανέκαθεν ότι θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εάν, όμως, δεν προχωρούσαμε άμεσα και γρήγορα στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, θα μέναμε πίσω και θα χάναμε το παιχνίδι. Η πρωτιά σε κεφαλαιουχικές υπηρεσίες ή σε βιομηχανίες με υψηλής δεξιοτεχνίας γνώσεις και ικανότητες, όπως π.χ. στη σχεδίαση και κατασκευή λογισμικών κ.ά., ήταν και είναι πέρα από τις δυνατότητές μας. Ομως, σ' αυτόν τον τομέα, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι όχι μόνο μπορούσαμε να "παίξουμε", αλλά να γίνουμε και... παγκόσμια δύναμη», δήλωσε ο Μανουέλ Πίνιο στον ανταποκριτή της «Φ.Τ.» στην Πορτογαλία.

ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ: «Οπως έγινε η Φινλανδία διάσημη για τα κινητά της τηλέφωνα, η Γαλλία για τα υψηλής ταχύτητας τρένα της και η Γερμανία για τη βιομηχανία της, είμαι βέβαιος πως και η Πορτογαλία θα γίνει διάσημη για την καθαρή της ενέργεια».

ΥΓ. Αλήθεια, μιας και στο ποδόσφαιρο επιτρέπονται (και τις συνηθίσαμε πια) οι ελεύθερες μετεγγραφές από την Ε.Ε. παικτών και προπονητών, γιατί να μην επιτραπεί το ίδιο και για πολιτικούς, ακόμα και για κυβερνήσεις «ολόκληρες»;





απο enet.gr

No comments: