Friday, February 27, 2009

Aπό την καρδιά της κερκίδας (26)










Συνήθως μια ανώνυμη εταιρία προσέχει και κάνει το καλύτερο δυνατον για το προιόν της ,προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της.Αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει για τις ΠΑΕ στην Ελλάδα ,αφού πέρα από την αναξιοπιστία που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το προιόν-ποδόσφαιρο,οι συναίτεροι της σούπερλιγκας υποπίπτουν συχνότατα σε διάφορα άλλα σφάλματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ορισμός των αγώνων την Κυριακή,τελευταία ημέρα των Αποκριών ,όπου πρωταγωνιστής είναι το ξεφάντωμα και ο βασιλιάς Καρνάβαλος.
Η νεολαία,βασικός «αιμοδότης» του ποδοσφαίρου,όσον αφορά την παρουσία στα γήπεδα,θα συρρεύσει στα καρναβάλια που διεξάγονται σε όλη τη χώρα να διασκεδάσει και να «ξεφύγει»λιγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Οικογένειες με μικρά παιδιά ,οι «πελάτες»που ευαγγελίζονται ότι θέλουν στις εξέδρες οι ΠΑΕ,θα απολαύσουν λίγες στιγμές οικογενειακής ξεγνοιασιάς με τα κουτσούβελα ντυμένα μασκαράδες.
Προφανώς λοιπόν τα συναιτεράκια της σούπερλιγκας δεν προστατεύουν το προιόν τους,ή απλούστερα δεν σέβονται το κοινό τους.Εκτός κι αν θεωρούν ότι το δικό τους ποδοσφαιρικό καρναβάλι είναι καλύτερο του αυθεντικού.
Πόσο πιο εύκολα θα ήταν για τον οικογενειάρχη ή τον νεαρό οπαδό αν οι αγώνες είχαν οριστεί Σάββατο μεσημεράκι?Ας αγωνίζονταν οι «ευρωπαίοι» Κυριακή βράδυ.
Ακόμη όμως και να μην ήταν αυτή η Κυριακή της Τυρινής,όσον αφορά τα ματς εθνικών κατηγοριών που διεξάγονται στο Ηράκλειο έχουμε κάποιο άλλο ατόπημα.Την ίδια ώρα,στις 3 μμ,ξεκινούν 2 ματς εξίσου ενδιαφέροντα.Ο ΟΦΗ αντιμετωπίζει τον Πανσερραικό σε ένα παιχνίδι που θα κρίνει πολλά,ενώ στο Αταλένιο ο τοπικός ΠΟΑ υποδέχεται την ανεβασμένη εσχάτως Χερσόνησο .Τόσο η περιοχή του Ατσαλένιου ,όσο και αυτή της Χερσονήσου διακρίνονται για το Ομιλίτικο στοιχείο τους,αλλά η παράλληλη διεξαγωγή των δυο αγώνων θα αναγκάσει αρκετούς να μπουν σε δίλλημα.Δεν μπορώ να ξέρω ποιό από τα δυο ματς έπρεπε να αλλάξει ώρα έναρξης αλλά θα μπορούσε κάλλιστα το ματς του ΟΦΗ να ξεκινήσει αργότερα,εφόσον υπήρχε τηλεοπτική μετάδοση.Έτσι θα διευκολύνοταν οι φίλαθλοι-πελάτες και των τριών ΠΑΕ ,παρακουλουθώντας τα δύο παιχνίδια.
Λέγοντας ατόπημα με ποιόν άλλον θα μπορούσαμε να το ταυτίσουμε παρά με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΟΦΗ.Υποτίθεται ότι η ομάδα του δίνει ένα ματς μείζονος σημασίας που η παρουσία του κόσμου,κρίνετε απαραίτητη.
Αντί όμως να δώσει κάποιο δέλεαρ,μειώνοντας την τιμή του εισητήριου,ώστε να προσελκύσει,εν μέσω καρναβαλικών εκδηλώσεων,περρισότερο κόσμο,αυτός την κρατά σταθερά στα 15 ευρω.Στο προηγούμενο ματς ΘΑ είχε κάνει μείωση της τιμής αλλά τα εισιτήρια ήταν ήδη τυπωμένα,σε αυτό γιατί δεν την έκανε?
Πιάστηκε η ψυχή μου ακούγοντας κάποιον φίλαθλο σε αθλητικό ραδιόφωνο να δηλώνει ότι θα πάε στοι γήπεδο αν τα καταφέρει γιατί τα οικονομικά είναι δύσκολα.
Μήπως θα έπρεπε να ξανάεξετασουν στην σουπερλίγκα το θέμα της τιμής των εισητηρίων γιατί εν καιρώ καλπάζουσας οικονομικής κρίσης θα καταντήσουν να παίζουν μεταξύ συγγενών και φίλων?
Τέλος,αξίζει να δείξουμε την καλύτερη πλευρά της κρητικής φιλοξενίας στους φιλάθλους του Πανσερραικού που θα βρεθούν την Κυριακή στο Παγκρήτιο.Οι φίλαθλοι του ΟΦΗ που βρέθηκαν στις Σέρρες στο ματς του πρώτου γύρου γνώρισαν φανταστική υποδοχή.
Έφαγαν τοπικά εδέσματα και ήπιαν τσίπουρα και ρακές υπό τους ήχους κρητικής μουσικής ενώ οι Σερραίοι οπαδοί δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στον αγώνα ενάντια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς,διαδηλώνοντας μαζί με τους Ομιλίτες στους κεντρικούς δρόμους της όμορφης πόλης τους.
Αν μη τι άλλο,αποτελούν φωτεινό παράδειγμα.Είμαστε «αντίπαλοι»90 λεπτά μονάχα,στον αγώνα της κερκίδας και αξίζουν ανάλογης , καλύτερης φιλοξενίας.
Ελ Ματαντόρ

No comments: