Wednesday, March 11, 2009

Η διαφορετικότητα του Νίκου Νιόπλια


Σε μια χώρα, στην οποία οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές που επιλέγονται για να σχολιάσουν αγώνες, επιδίδονται κυρίως σε δημόσιες σχέσεις, ανούσια στερεότυπα σχόλια, γενικευμένες αναλύσεις τις οποίες μπορεί να κάνει και ο τελευταίος πιτσιρίκος που βλέπει το ματς και εκνευριστική προπαγάνδα υπέρ της ομάδας που συμπαθούν, ο Νίκος Νιόπλιας στην χθεσινή μετάδοση του ΟΑΚΑ, ήταν μια ποδοσφαιρική όαση.

Λιτός, εύστοχος και άκρως ποδοσφαιρικός και στο τελευταίο σχόλιο του, ο Νιόπλιας έκανε την τηλεθέαση του χθεσινού αγώνα ένα μικρό μάθημα ποδοσφαίρου, χωρίς εθνικό-οπαδικές φανφάρες και λαϊκίστικες υπερβολές, που συνηθίζουμε να δικαιολογούμε λόγω της κρισιμότητας τέτοιων αγώνων. Αρνούμενος να κολλήσει στο 'πράσινο' παρελθόν του, δεν δίστασε να κρίνει άμεσα τις αμφισβητούμενες φάσεις όπως ακριβώς τις είδε ("δεν είναι πέναλτι αυτά, ρε παιδιά"), ακόμα κι αν αυτό μπορεί να μην τον έκανε αρεστό στους φίλους του Παναθηναικού. Και σε πλήρη αντιδιαστολή, με το έλλειμμα σωστής νοοτροπίας και φιλοσοφίας των Ελληνικών ομάδων, που γράφαμε και εχθές, προσπαθούσε με απλά λόγια να εξηγήσει και στον πιο ..άμπαλο των τηλεθεατών, πόσο λάθος είναι να μπαίνεις στα παιχνίδια και να μην κυνηγάς εσύ το γκολ.

Γνωρίζοντας ότι τέτοιοι αποκλεισμοί ποτέ δεν διδάσκουν τίποτα ουσιαστικό στις ομάδες μας, ίσως η μοναδική ελπίδα να βγει κάτι θετικό από το χθεσινό παιχνίδι, είναι να βρεθούν μερικοί ακόμα αξιόλογοι άνθρωποι να σχολιάζουν τα παιχνίδια. Γιατί η σημερινή γενιά μπορεί να είναι 'καμένη' ποδοσφαιρικά, αλλά πίσω από κάθε τηλεόραση υπάρχουν αμέτρητα μικρά παιδάκια, το μέλλον του ποδοσφαίρου μας είτε ενεργητικά (παίκτες) είτε παθητικά (οπαδοί), που απ' αυτά που βλέπουν και ακούνε, διαμορφώνουν συνειδήσεις και νοοτροπίες.

Πολύ πιθανόν, αν στο οικοδόμημα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, είχαμε μερικούς ..Νιόπληδες σε καίρια πόστα, το ποδόσφαιρο μας κάποια στιγμή να κατάφερνε να βγει λιγάκι από τον βούρκο που βρίσκεται.


apo http://el-sombrero.blogspot.com/


No comments: