Tuesday, February 3, 2009

Aπό την καρδιά της κερκίδας (19)










Από την καρδιά της κερκίδας (19)
Ποσο δύσκολο είναι να γράψεις για ποδόσφαιρο όταν γυρω σου μια ολοκληρη κοινωνικο-επαγγελματικη ταξη αγωνιζεται για την υπαρξη της,για τους μοχθους της και για το μελλον της?
Κι όμως αν θελήσουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο,υπάρχουν θετικά μυνήματα από την εξέγερση της αγροτιάς.Έδειξαν,οι αγρότες με τη στάση τους ότι όταν οι Κρητικοί είναι ενωμένοι μπορούν να επιτύχουν πάρα πολλά.
Βέβαια δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη αυτό σε ικανό βαθμό,αφού πολύ συχνά διάφορα μικροκομματικά και παραπολιτικά συμφέροντα έχουν διαβρώσει την σύμπραξη και την ομόνοια των Κρητών.Τρανταχτό παράδειγμα το θέμα του Εφετείου στο Ηράκλειο,που έχει πολεμηθεί κατά κόρον από τον εντολέα της ρίψης δακρυγόνων στους αγρότες,υπουργό Μαρκογιαννάκη και τον πολιτικό μέντορα του ,τον «αιωνόβιο Δρακουμέλ».
Κι όμως πόσο πιο ρόδινα θα ήταν τα πράγματα για τους αγρότες αν η Κρήτη ήταν πραγματικά ενωμένη,αν τα πολυάριθμα ξενοδοχεία κι εστιατόρια χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά κρητικά προιόντα με ναυαρχίδα το χρυσάφι της κρητικής γης ,το ελαιόλαδο?
Έτσι τίθεται το ερώτημα :Υποστηρίζουν πραγματικά την Κρήτη οι Κρητικοί?
Υποσυνείδητα ίσως,ουσιαστικά όμως όχι.Όλοι τασσόμαστε και υποστηριζούμε τον αγώνα των αγροτών,ουσιαστικά όμως φορείς και ιδιωτική πρωτοβουλία δεν έχει κάνει τόσα χρόνια τίποτα ώστε το «χρυσάφι της Κρήτης»να έχει τη θέση (και την τιμή)που του αξίζει.
Δεν είναι τραγικό,όλη η οικουμένη να επαινεί τη κρητική διατροφή και τα οφέλη της για την υγεία και εμείς να μην μπορούμε να εκμεταλευθούμε το δώρο αυτό της φύσης?Δεν αρκεί όμως μόνο η παραγωγή,χρειάζεται και η σωστή προώθηση!
Έτσι και στο ποδόσφαιρο.Δεν είναι τραγικό να έχει η Κρήτη μια από τις 5 μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδος και εμείς απλώς να την έχουμε αφήσει έρμαιη στα καπρίτσια μιας οικογένειας και των οποιων οικονομικών συμφερόντων της?
Στηρίζει άραγε πραγματικά η Κρήτη τον πρεσβευτή της επι 30ετία και πλέον στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι?Δυστυχώς και πάλι η απάντηση είναι αρνητική.
Αυτό όμως οφείλεται σε άλλο ένα εγκλημα που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες της ομάδας και οι διαχειριστές υπάλληλοι της στη μεγαλόνησο.Όταν επι σειρά ετών ο Όμιλος δεν έκανε ούτε βήμα προσέγγισης των φιλάθλων του Ρεθύμνου,των Χανίων,της Ιεράπετρας και της Σητείας,είναι λογικό να μην τυγχάνει της στήριξης αυτών.
Όταν επί σειρά ετών δεν αξιοποιεί τα ταλέντα της Κρήτης,απλά εξυπηρετεί το μεγάλο μαγαζί του αφεντικού ,»ψήνοντας» κάποιους ποδοσφαιριστές που ουδεμία σχέση έχουν με την Κρήτη ,και που άθελα τους ίσως στερούν το ποδοσφαιρικό μέλλον από τους ντόπιους φερέλπιδες ποδοσφαιριστές,τότε λογικό είναι να αποξενωθεί απο τους Κρήτες φιλάθλους.
Όταν δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια ,σαν ίσος προς ίσο οποιονδήποτε αντίπαλο,όταν αγωνίζεται να κερδίσει κάποιους όχι προς ιδίον όφελος αλλά προς όφελος του «μεγάλου μαγαζιού του αφεντικού»,τότε λογικό είναι να μην εκφράζει την Κρήτη του φιλότιμου και των Αγώνων.
Όταν απαξιώνει τους αρχηγούς και τα δικά μας παιδιά(Νόμπλια,Σαμαρά,Μαχλά,Σηφάκη,Χανιωτάκη,αλλά και παλιότερους),τότε λογικό είναι να το πληρώσει κάποια στιγμή.
Εάν προσθέσουμε στα παραπάνω,την συνεχή προπαγάνδα που γίνεται ακόμη κι από κρατικά μμε για τους πρασινοκοκκινοκίτρινους θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε ως ένα σημείο την αποξένωση του ΟΦΗ από μεγάλο μέρος των Κρητών φιλάθων.
Έχει αξΊα όμως ένα πρωτάθλημα ή ένα κύπελο μπροστά στην τιμή και το ρίγος που νιώθεις υποστηρίζοντας τον τόπο σου ,την Κρήτη?Οι Ινδιάνοι πάντως το μετάνιωσαν που άφησαν τα χώματα τους για τις χάντρες που τους προσέφεραν οι κατακτητές.
Εν κατακλείδι ένας υγιής ΟΦΗ μακριά από αμαρτωλά ιδιοκτησιακά καθεστώτα μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι για την σύμπραξη και την ομόνοια της Κρήτης,για τον συγκρητισμό.

Ελ Ματαντορ

No comments: