Saturday, February 7, 2009

Από την καρδιά της κερκίδας (20)









Δυο ειδήσεις έχουν καρφωθεί τις τελευταές ημέρες στο μυαλό μου.Η μία αναφέρει ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Ισραήλ ζήτησε 4000 εισητήρια από την ΕΠΟ για το ματς της 1ης Απρίλη που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο.Οι ιθύνοντες όμως της ΕΠΟ απάντησαν ότι δεν μπορούν να διαθέσουν περρισότερα από 1000 εισητήρια.
Η 2η αφορά τα απαισιόδοξα μυνήματα που εκφράζονται από φορείς του τουρισμού σχετικά με την επικείμενη σαιζόν.
Έτσι γεννάται το ερωτημα.Δεν θα ήταν μια τόνωση, για τον δοκιμαζόμενο από την παγκόσμια υφεση τουρισμό, η άφιξη 4000 φιλάθλων-τουριστών ,ιδιαίτερα σε μια περίοδο που φεύ,τίνει να χαρακτηριστεί νεκρή όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών στο Ηράκλειο?
Η ΕΠΟ,μέσω της ΕΠΣΗ βέβαια προτιμά να διαθέσει αυτά τα εισητήρια στους Κρήτες φιλάθλους της εθνικής,όμως πόσοι από αυτούς , είτε θα μείνουν άνεργοι , είτε θα εργαστούν λιγότερο από 7 μήνες λόγω της συρρικνωμένης τουριστικής σεζόν?
Ο αθλητικός τουρισμός είναι ενα κομμάτι εντελώς αναξιοποίητο ,αφού θα μπορούσε ,ακόμη και τώρα στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσής να αποτελεί ένα μέσο αποφυγής των συμπληγάδων που αυτή μας επιφυλλάσει.
Είθιστε δε,οι επισκέπτες-φίλαθλοι να είναι υψηλού εισοδήματος,αυτό δείχνουν τα ελάχιστα παραδείγματα που έχουμε εώς τώρα.
Τελευταία φορά που είχαμε φιλοξενήσει τουρίστες- φιλάθλους ήταν στο αλήστου μνήμης ματς για το Ιντερτότο με την Τομπόλ Κοστανάυ.Είχαν έρθει κάμποσοι από το μακρυνό Καζακστάν και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι έμεναν σε ξενοδοχείο 4 αστέρων.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ,την αξέχαστη χρονιά που ο ΟΦΗ απέκλεισε μέσα Νοέμβρη την Αθλέτικο Μαδρίτης.Ένα γκρουπ φιλάθλων της Αθλέτικο είχε ακουλουθήσει την ομαδα τους,με προεξέχοντα τον αείμνηστο Χέσους Χιλ,πρόεδρο τότε της Αθλέτικο,που μάλιστα είχε καταθέσει ένα αρκετά γενναίο ποσόν σε γουναράδικο της Χερσονήσου.Εκτός όμως από τον εκκεντρικό πρόεδρο της Αθλέτικο,και οι υπόλοιποι φίλαθλοι- τουρίστες, αφενός διέμεναν σε ξενοδοχείο λουξ της περιοχής,αφετέρου είχαν δώσει μια γερή τόνωση στο τέλος της σεζόν,που για εκείνη την εποχή ίσως ήταν απλα ένα γερό επιδόρπιο,με τα σημερινά δεδομένα όμως θα αποτελούσε κυρίως πιάτο , όσον αφορά τον τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων.
Ο ΟΦΗ όμως του αμαρτωλού ιδιοκτησιακού καθεστώτος,της ανεύθυνοτητας,της προχειρότητας,»της αγελάδας που χαρίζει γάλα» όπως χαρακτήριζαν παλαιότερα τους ιδιοκτήτες οι εν Ηρακλείω υπαλλήλοι τους,δεν αξιοποίησε και δεν αξιοποιήθηκε ποτέ όσον αφορά τον τρόχο ανάπτυξης της κρητικής οικονομίας,τον τουρισμό.
Επειδή είμαι λάτρης του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο,του ισπανικού,ζηλεύω όταν βλέπω στην φανέλα της Σεββίλης την διαφήμιση «καλώς να ορίσετε στην Ανδαλουσία»,σε αυτήν της Βαλένθια «ανακαλύψτε την εμπειρία της Βαλένθια»κ.ο.κ
Αλλά όταν μιλάμε για ισπανικό πρωτάθλημα,θα πρέπει να γνωρίζουμε για τον νόμο που διέπει τις ΠΑΕ ,που αποτελούν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιριές,στηρίζονται στα μέλη τους που εκλέγουν διοικήσεις κλπ,κλπ.
Αξίζει ακόμη να σταθούμε στα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσε να είχε,όχι μόνο ο ΟΦΗ αλλά η τοπική κοινωνία γενικότερα, αν εκμεταλεύοταν το κλίμα της Κρήτης και φιλοξενούσε κλαμπς των οποίων τα πρωταθλήματα διακοποτονται τον χειμώνα .Ομάδες από την Γερμανία,την Ολλανδία,την Ρωσσία κ.α, θα μπορούσαν να κάνουν την χειμερινή τους προετοιμασία στην Κρήτη ,αντί την Τουρκία και την Ισπανία που επιλέγουν .
Τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά αφού ο ΟΦΗ θα αποκτούσε επαφές και θα μπορουσε να ειχε συνεργασια σε πολλα επιπεδα με κλαμπς της Ευρώπης ενώ επιτέλους θα μπορούσαμε να μιλάμε για χειμερινό τουρισμό στην Κρήτη.
Οι υπάλληλοι όμως είναι υποχρεωμένοι να έργαζονται προς όφελος του μεγάλου μαγαζιού του αφεντικού.
Στην Ελλάδα όμως της ανοργασιάς,των δακρυγόνων και των τζακιών-νταβατζήδων που κυβερνάνε ,τι μπορεί να περιμένει κανείς?

No comments: