Thursday, December 11, 2008

Δύο κουκουλοφόροι μιλούν για τις επιθέσεις και τη στάση του κόσμου

Δύο κουκουλοφόροι μιλούν στην “Π” για τις επιθέσεις και τη στάση του κόσμου


“Χτυπάμε τις τράπεζες που παίρνουν τα λεφτά, το σύστημα πρέπει να ανατραπεί”

Τις δικές του απαντήσεις, δίνει μέσα από συνέντευξη του στην “Π” αναρχικός, που δηλώνει ότι τις τελευταίες ημέρες, “βρίσκεται διαρκώς στη μάχη”. Το όνομα του, δεν επιθυμεί να το αποκαλύψει, όπως δεν θέλει να αποκαλύψει και το πρόσωπο του. Αποκαλύπτει όμως πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο και τονίζει πως η αστική πάλη είναι η μόνη λύση. Ταυτόχρονα διατρανώνει πως η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να παραιτηθεί.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ερ.: Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε στο Ηράκλειο, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα να επικρατεί, ας πούμε, έκρυθμη κατάσταση. Για ποιο λόγο συμβαίνουν όλα αυτά;

Απ.: Έφυγε ένα παιδί δεκαπέντε χρονών από χέρι αστυνομικού. Χρειάζεται κι άλλη εξήγηση; Αυτό το Κράτος δολοφονεί. Γιʼ αυτό συμβαίνουν όλα αυτά. Γιατί επιτέλους κάποιος πρέπει να αντιδράσει. Το να κάθεσαι στον καναπέ και να λες πως σου φταίει το σύστημα, δεν είναι λύση.

Ερ.: Και είναι λύση να καταστρέφονται περιουσίες ανθρώπων;

Απ.: Στο Ηράκλειο δεν καταστράφηκε καμία περιουσία. Οι πράξεις είναι πολιτικές. Χτυπήθηκε μόνο το κεφάλαιο. Αν υπήρξαν κάποιες φθορές σε άλλα μαγαζιά, αυτό δεν ήταν κάτι που επιδιώξαμε. Και έτσι κι αλλιώς οι τράπεζες θα πάρουν τα λεφτά τους από τις ασφαλιστικές. Δεν γίνεται όμως οι τράπεζες να παίρνουν όλα τα λεφτά κι οι πολίτες να δέχονται όλες τις σφαίρες. Το σύστημα πρέπει να ανατραπεί.

Ερ.: Μα θα ανατραπεί με μολότοφ και κλεφτοπόλεμο;

Απ.: Θα ανατραπεί με μαζικές κινητοποιήσεις. Θα ανατραπεί με τη συμμετοχή όλων μας. Η κυβέρνηση πρέπει να πέσει αύριο. Αν ο Καραμανλής παραιτηθεί, τότε μόνο θα σταματήσει αυτό που συμβαίνει. Μέχρι τότε, ο αγώνας θα γίνεται στους δρόμους. Η αστική πάλη είναι μορφή διαμαρτυρίας. Είναι μορφή πίεσης.

Ερ.: Και οι πέτρες;

Απ.: Οι πέτρες είναι άμυνα. Άμυνα στους μπάτσους, άμυνα στα δακρυγόνα, άμυνα στο σύστημα που καταστρέφει και σκοτώνει. Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί κι αποφασίσαμε να τα σπάσουμε όλα. Γιατί δεν τα σπούσαμε τόσο καιρό; Όμως τώρα η κατάσταση δεν πάει άλλο. Κι αφού η Νέα Δημοκρατία δεν πάει σπίτι της, δεν πάμε ούτε κι εμείς. Βγαίνουμε στους δρόμους.

Ερ.: Και τα βάζετε με τους αστυνομικούς. Δεν μπορούν να ευθύνονται όλοι οι αστυνομικοί. Δεν υπάρχουν καλοί;

Απ.: Καλοί είναι μόνο οι αστυνομικοί που φτιάχνει το σύστημα των καναλιών. Τη μια είναι τα πράσινα παπούτσια, την άλλη η ζαρτινιέρα, τώρα ο Αλέξης. Κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι οι μπάτσοι είναι καλοί. Οι μπάτσοι χάνονται μέσα στο σάπιο σύστημα τους. Κι αφού το σύστημα τους καταρρέει, καταρρέουν κι αυτοί, όπως καταρρέει και η Νέα Δημοκρατία.

Ερ.: Θέμα Νέας Δημοκρατίας είναι μόνο πιστεύεις;

Απ.: Όχι. Και βέβαια όχι. Είναι θέμα κεφαλαίου. Θέμα πολιτικών. Οι πολιτικές είναι που πρέπει να ανατραπούν. Και να καταλάβουν όλοι πως ο κόσμος είναι η δύναμη. Και τον κόσμο κανείς δεν μπορεί να τον «κοιμίσει» ούτε με ωραία λόγια, ούτε με υποσχέσεις. Ο κόσμος καταλαβαίνει. Κι ο κόσμος τροφοδοτεί το σύστημα.

Ερ.: Αναφορικά με τις συλλήψεις της Τρίτης, τι έχεις να πεις;

Απ.: Τι να πει κανείς για το απόλυτο δείγμα τραμπουκισμού; Οι μπάτσοι ήρθαν με πολιτικά και κουκούλες ανάμεσα μας κι έσερναν τα παιδιά στο δρόμο, τα χτυπούσαν και τα οδήγησαν στο τμήμα. Και τα κανάλια, έγραφαν καρέ – καρέ. Ο μπάτσος πια δεν δίνει καμία ασφάλεια. Είναι όργανο που το πληρώνουμε εμείς για να μας προστατεύει, όχι για να μας σπάει στο ξύλο, ούτε για να μας σκοτώνει.

“H αδικία γύρω μας μάς έκανε να πάρουμε τις πέτρες”

Ο 16χρονος Αντώνης ήταν ένας από τους πολλούς ανήλικους μαθητές που ξεχύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στους δρόμους του Ηράκλειου για να διαδηλώσουν για το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, είτε με ειρηνικό τρόπο είτε κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με επεισόδια και βανδαλισμούς.

Ο Αντώνης είναι μαθητής της Αʼ Λυκείου, θέλει να σπουδάσει κοινωνιολογία και του αρέσει η ελληνική ροκ μουσική.

Τα προηγούμενα βράδια άφησε για λίγο το διάβασμα

και «πέρασε στη δράση» όπως μας λέει χαρακτηριστικά, έχοντας σχηματιστεί ένα τεράστιο χαμόγελο γύρω από το πρόσωπό του.

«Στις πορείες απλώς εγώ και κάποιοι συμμαθητές μου ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα γιατί ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε απέναντι σε αυτό που συνέβη. Αρχικά θέλαμε να τιμήσουμε τη μνήμη ενός παιδιού της δικής μας ηλικίας που σκοτώθηκε από τη σφαίρα αστυνομικού. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι έκανα κάτι λάθος. Ακόμη και όταν τα συνθήματά που φώναζα ήταν υβριστικά ή όταν πέταξα κανά δυο φορές πέτρες, δε νομίζω ότι έκανα κάποιο λάθος» αναφέρει.

Για τον 16χρονο μαθητή λυκείου του Ηρακλείου η νεολαία σήμερα δεν πρέπει να είναι παθητικός δέκτης των γεγονότων και των καταστάσεων που διαμορφώνουν το σύστημα «και κάποιους τους αφήνουν στην απʼ έξω». «Ακούω για τη γενιά των 700 ευρώ από τη μία και για τα οικονομικά σκάνδαλα των πολιτικών από την άλλη. Βλέπω τους γονείς μου να δουλεύουν ασταμάτητα και πάλι τίποτα να μην μας μένει, χωρίς να έχουμε στερήσεις βέβαια, αλλά όχι και κάποια αγαθά που θα θέλαμε» αναφέρει.

«Για όλα αυτά και για την αδικία που υπάρχει γύρω μας τα χέρια μας γέμισαν με πέτρες που εκτοξεύαμε κατά των δημοσίων κτιρίων, των τραπεζών και της αστυνομίας που ήθελε να τα προστατεύσει. Εδώ στο Ηράκλειο ξέρουμε ότι δεν πρέπει να πειράξουμε καταστήματα και οχήματα , γιατί είναι οι επιχειρήσεις και η περιουσία βιοπαλαιστών, όπως είναι οι γονείς μας.

Και όπως προσθέτει «πολλοί Ηρακλειώτες που δεν τολμούσαν να πάρουν μέρος στις πορείες έβλεπαν με καλό μάτι τις καταστροφές των τραπεζών, γιατί οι περισσότεροι είναι καταχρεωμένοι».

«Ξέρετε τι μας έλεγαν οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που βλέπαμε στο δρόμο και συνομιλούσαμε; Μας έλεγαν ότι οι τράπεζες τους έχουν φέρει σε απόγνωση. Είναι οι νόμιμοι τοκογλύφοι που καμία κυβέρνηση δεν τα βάζει μαζί τους. Υπήρχαν βέβαια και κάποιες κυρίες βολεμένες όπως τις είδα που όταν συζητούσαμε μαζί τους μας έλεγαν να πάμε να δουλέψουμε για να ζήσουμε. Αυτά εμείς τουλάχιστον, τα παιδιά της δικής μου ηλικίας και οι συμμαθητές μου τα ακούμε βερεσέ. Και θα δουλέψουμε και θα σπουδάσουμε. Δε θέλουμε να ζούμε με τα χρήματα των γονιών μας, αλλά να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις».

Ο Αντώνης ήταν προχθές το βράδυ μεταξύ εκείνων που βρίσκονταν στην περιοχή του Μουσείου και πετούσαν πέτρες στις δυνάμεις της Αστυνομίας. «Εγώ δεν πιάστηκα, γιατί τρέχω γρήγορα και ήξερα πως θα ξεφύγω. Έβλεπα πολλούς από εμάς να πετάνε τις κουκούλες που φορούσαν και τις πέτρες για να γλυτώσουν. Βαθειά μέσα μου πιστεύω ότι και οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν ήθελαν να μας πιάσουν, αλλά παίρνουν εντολές και δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Στο Ηράκλειο δεν πιστεύω ότι έγιναν έκτροπα όπως όλοι εσείς οι δημοσιογράφοι γράφατε και λέγατε. Αν δείτε πόσοι αγανακτισμένοι υπάρχουν λόγω της οικονομικής κρίσης και των τραπεζών που μας πίνουν το αίμα τότε θα καταλάβετε γιατί το ξέσπασμα ήταν στις τράπεζες».

Για τη σύλληψη ενός μαθητή λέει. «Ήμουν μπροστά στη σύλληψη του. Τον ξέρω, εκείνος πάει στο 11ο λύκειο αλλά ξέρω ότι δεν είναι κακό παιδί. Πραγματικά λυπήθηκα που τον έπιασαν και το μόνο που εύχομαι είναι να μην τον κακομεταχειρίστηκαν οι αστυνομικοί εκεί που τον πήγαν» καταλήγει

aπο patris.gr

No comments: