Wednesday, December 17, 2008

Από την καρδιά της κερκίδας (5α)


Από την καρδίας της κερκίδας (5)


Λίγο πριν το τέλος του 2008 αναρωτιαίμε αν θα μπορούμε να μιλάμε τη νέα χρονιά για τις "3 βδομάδες που συγκλόνισαν τον ΟΦΗ",αρχής γενομένης από το ντέρμπυ με τον συμπολίτη.
Τριπλή μεγαλοβδομάδα ειναι οι μέρες που διανύουμε αφού ακουλουθεί το "καταρραμένο" ματς με τον ΠΑΟ και ισως η κρισιμότερη Γ.Σ. στην ιστορία του ΟΦΗ που θα κρίνει πολλά για το μέλλον του σωματείου.
Επί 30 χρονια στο Ηράκλειο,το ματς με τον Παναθηναικό δεν είναι άλλο ένα ντέρμπυ με κάποιον από τους μεγάλους της Αθήνας. Για τον κόσμο του ΟΦΗ είναι το ματς απέναντι στον "δυνάστη".Απέναντι στον "μπιγκ μπραδερ",απέναντι στην ιδιοκτησία.
Οι απόψεις για τα οφέλη που έχει φέρει αύτη η σχέση της ομάδας με τους μεγαλομετόχους του ΠΑΟ για πολλά χρόνια διύστανται.Τα τελευταία 8 όμως ,δεν τίθεται καν θέμα.
Αρκετοί έχουν να λένε για τα χρόνια του Θόδωρα.Όταν η ομάδα ήταν πάντα ψηλά στην βαθμολογία,πήρε κύπελο,πήγε τελικό,έπαιξε Ευρώπη ,ανέδειξε ποδοσφαιριστές Κρήτες και μη.Όμως τα καλά χρόνια κράτησαν ακόμη και μετά τον θάνατο του Θόδωρα αφού απο το 1996 εως το 2000,που άρχισαν τα¨"πέτρινα χρόνια" του Όμιλου,είχαμε 2 παρουσίες στην Εύρωπη και πολύ καλό ποδόσφαιρο.Ίσως μάλιστα,το 1999 άξιζε και κάτι παράπανω...
Η τελευταία 15ετία του 20ου αιώνα ήταν αυτή που χαρακτηρίζεται "χρυσή" για τον ΟΦΗ.Όμως φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια που εμμέσως πλην σαφώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας παραμένει το ίδιο.Γνωστό τοίς πάσι,εως ανέκδοτα έχουν γίνει...
Άρα,μιλάμε πια για την "15ετία Γκέραλντ".Κάντε συγκρίσεις,"εποχή Γκέραλντ"
-"εποχή Βατσινά".Διαλέξτε την χειρότερη 4ετία απο τα 15 του Γκεραλντ και κάντε τις συγκρίσεις με τα 4χρόνια που ο κ.Βατσινάς "ηγήται"της ομάδας.
Να κλαίς και να γελάς.Τι συγκρίσεις?
Πριν από την εποχή Γκεραλντ ο ΟΦΗ είχε θέσεις στις παρυφές της 10αδας στην βαθμολογία.Θα είμαι άδικος αν μείνω σε αυτην την εποχή όμως θυμάμαι ,ούτε στα 10 δεν ήμουν,στο ραδιόφωνο ΟΦΗ-ΠΑΟ 4-3 με τον Μητσέα να αποκρουεί πέναλτυ του Σαραβάκου θαρρω.
Να θυμίσουμε οτι ο ΟΦΗ έπαιζε στην Α΄ εθνικη πριν το ποδόσφαιρο γίνει επαγγελματικό έχοντας φτάσει εως την 6η θέση.
Ας μείνουμε λοιπόν σε αυτήν την 30ετία που έχει κάνει το ματς της Κυριακής,"σπέσιαλ".
Ας σταθούμε στην εποχή του καλού ΟΦΗ.Μπάλα "χάρμα ιδέσθαι".Κοινή παραδοχή ότι μπορούσε παραπάνω.Τα περί καλής διαιτησίας "μύθος".Χρυσάνης,πατήρ Γερμανάκος, έχουν μείνει άξεχαστοι,μεσα απο τους πολλούς.
Κακώς έχει ειπωθεί λοιπόν ότι ο ΟΦΗ την εποχή της παντοδυναμίας της οικογένειας στο ελληνικό ποδοσφαίρο ειχε καλή διαιτησία.
Γιατί μόλις πγαινε για κ΄΄ατι παραπάνω,να σου κάτι σφυριγματάκια,να σου κάτι αναχωρήσεις ποδοσφαιριστών για Παιανία,άντε βολευόμαστε με την Ευρώπη.Επιτυχημένη χρονιά.Όταν όμως μια ομάδα βρίσκεται στην 2η-3η θέση το Δεκέμβρη,φροντίζει να κυνηγίσει την υψηλότερη,όχι να διατηρηθεί στην 5αδα.
Μείναμε λοιπόν με το ερώτημα.Γιατί δεν πήραμε ένα πρωτάθλημα εκείνη την εποχή?Η Λάρισα πήρε.Λίγο νωρίτερα είχε πάρει ο ΠΑΟΚ.Απά την Λάρισα και ύστερα μένει στους 3 του πάλαι ποτέ ποκ.Μια φορά ρώτησα το Φρατζέσκο,αγαπάει κι αυτός την Κρήτη κι έρχεται συχνά,όπως κι άλλοι," Κώστα,θα μπορούσαμε να χούμε πάρει πρωτάθλημα αν δεν πήγαινες στον ΠΑΟΚ?"
Χαμογέλασε...
Κι άλλη μια φορά πιο πρόσφατη,ποιός θα ξεχάσει την ομάδα του Γκόμεζ,του Ντιαρά και του Νόμπλια στα ωριμότερα παιχνίδια της καριέρας του.
Όλη η η χρονιά κρίθικε σε 2 ματς ματς.ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 4-0 από το ημίχρονο,με τον ΟΦΗ σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή,που δεν θα πιάσει αφου ακουλουθούσε το¨"καταραμένο ματς"...


(συνεχίζεται αύριο)

No comments: