Friday, May 29, 2009

Από την καρδιά τη κερκίδας (45)





















Από την καρδιά τη κερκίδας (45)
Με αφορμή τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης την περασμένη Τετάρτη,ας σταθούμε λιγο στις 2 φιναλίστ που κατά γενική ομολογία είναι οι καλύτερες ομάδες στον πλανήτη.
Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε πόσο μεγάλους ποδοσφαιριστές διαθέτουν,για τον Τσάβι και τον Μέσι,τον Γκιγκς και τον Ρούνει.Ας μείνουμε σε ορισμένες συνθήκες που καλό είναι να αποτελούν το παράδειγμα για εμας.Άλλωστε αν έπρεπε να θέσουμε κάποια πρότυπα,το λογικό θα ήταν να κοιτάμε προς δυσμάς,και ουχί προς τους « μεγάλους» του αμαρτωλού ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ας ξεκινησουμε από την ηττημένη Γιουνάιτεντ.Μετά από την χρυσή εποχή του Ματ Μπάσμπι,έμοιαζε να βαδίζει σε ατελείωτα πέτρινα χρόνια.Σαν τα δικά μας εδώ τοπικά.
Γνώρισε μάλιστα τον υποβιβασμό,επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία,αλλά φεύ,δεν ήταν παρά μια μετριότητα.Ώσπου την ομάδα ανέλαβε ένας ευγνωσμένα καλός προπονητής,ο Σερ πια,Άλεξ Φέργκιουσον,που ήδη είχε κατακτήσει ένα κύπελο κυπελούχων Ευρώπης,με την άσημη Αμπερντήν.Παρ όλο που στα πρώτα 5 χρόνια δεν κατάφερε πολλά πράγματα,η διοίκηση έκανε υπομονή.Λίγο πριν εξαντληθεί ,ο Σερ Αλεξ κατεκτούσε πάλι το Κυπελούχων,κερδίζοντας την Μπάρτσα στο Ρότερνταμ.Ήταν η εποχή που στην ομάδα ανδρώνοταν κάτι παιδαρέλια από τι ακαδημίες ,ο Γκιγκς,ο Σκόουλς,ο Νέβιλ.Το αστέρι της ομάδας ήταν ένας teenager ο Λη Σαρπ,που η κακή ζωή δεν του επέτρεψε ανάλογη καριέρα.
Από κει και πέρα η ιστορία έχει γράψει πολλά κύπελα,κάθε είδους για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.Η ομάδα έχει γίνει πόλος έλξης χιλιάδων φιλάθλων που ταξιδεύουν στην βορειοδυτική Αγγλία για να τη θαυμάσουν.Το Μάντσεστερ,έχει αποκομίσει τεράστια οφέλη,αποτελώντας πια τουριστικό προορισμό για το Νησί.
Όσο για την mes que un club,Μπαρτσελόνα…,Τι να λέμε τώρα… Τα πάντα όλα!
Για την εποχή Φράνκο,που μας αποδυκνύει σήμερα ότι μια ομάδα πρέπει να αποτελει κομμάτι,να είναι ταυτισμένη με την κοινωνία που εκπροσωπεί…
Για τα 100 χιλιάδες μελη,που συμμετέχουν ,κρίνουν και ψηφίζουν για το τι είναι καλύτερο για τον σύλλογο…
Για τις ακαδημίες που έδωσαν 10 ποδοσφαιριστές στην αποστολή των πρωταθλητών Ευρώπης.Απο αυτούς 6 βασικούς, ενώ οι Τσάβι,Ινιέστα,Πουγιόλ,κατάπιαν το γήπεδο και πήραν το κύπελλο σπίτι τους.Η ψυχΉ ,το μυαλό και η καρδιά του συλλόγου επάνω στο χορτάρι.
Μα να μην ξεχάσουμε και τον προπονητή,επίσης κομμάτι του συλλόγου,που δεν κατέκτησε απλά το τρεμπλ,έπαιξε το ποδόσφαιρο που θέλει να βλέπει ο κόσμος.Θέαμα και ουσία.Ο κόσμος πληρώνει για να βλέπει καλό ποδόσφαιρο,αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο,είπε.
Τέτοια παραδείγματα πρέπει να παίρνουμε.Αυτό είναι το ποδόσφαιρο.This is football.Das ist Fussball,questo e il calcio,este es el futbol.
Όχι το τσούκου-τσούκου μπολ που έχουμε στην Ελλάδα.Το ποδόσφαιρο πρέπει να διέπεται από νόμους που θα λειτουργούν.Οι πολυιδιοκτησία απαγορεύεται.Τα ματς παίζονται μέσα στο γήπεδο.Αυτά τουλάχιστον συμβαίνουν σε ευνομούμενες πολιτείες.
Αλλού,κάποιοι καλούν παλιούς γνώριμους για να πουν ότι τα αφεντικά δεν πουλάνε.Ποιοί είναι τα αφεντικά και γιατί δεν πουλάνε?Γιατί δεν το λέτε επισήμως και στον εισαγγελέα,αφού ουσιαστικά θίγονται τα συμφέροντα του συλλόγου?
Α ναι,τσούκου-τσούκου μπολ…
Ταυρομάχος

No comments: