Friday, May 22, 2009

Aπό την καρδιά της κερκίδας (44)




















Aπό την καρδιά της κερκίδας (44)
Λέγαμε την περασμένη εβδομάδα, για τα αμφίδρομα οφέλη που μπορεί να έχει ένας συναιτεριστικός ΟΦΗ,ένα μοντέλο λαικής βάσης που θα κάνει τον Όμιλο ,πραγματικά, κομματι της κοινωνίας μας.
Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι,είναι ολοφάνερο ότι για να μπορέσει μια ομάδα να σταθεί με αξιώσεις σε κάθε επίπεδο οφείλει να έχει μια βάση γηγενών ποδοσφαιριστών.
Ποδοσφαιριστών που θα προέρχονται από τις ακαδημίες,που θα έχουν ανδρωθεί μέσα στην ομάδα.Δεν είναι τυχαίο ότι οι ομάδες που θα αγωνιστούν στον τελικό του τσάμπιονς λιγκ διαθέτουν μια 11αδα ποδοσφαιριστών που ξεπήδησαν από τα σπλάχνα τους.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που άφησε? ο Ολλανδός στον ΟΦΗ.Η νοοτροπία της παραγωγής ποδοσφαιριστών .Οι ακαδημίες που υπάρχουν σε όλη την Κρήτη και μπορούν να γίνουν τροφοδότης για τις μεγαλύτερες ομάδες.Εφόσον δε ,οργανωθούν συντεταγμένα,υπό ένα γενικότερο πλάνο,τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια.
Δυστυχώς είναι πολλά τα ταλέντα που θα μπορούσαν να είχαν μεγάλη καριέρα,όμως για διάφορους λόγους δεν τα κατάφεραν.Η έλλειψη παιδαγωγικής καθοδήγησης ισως είναι ο κυριότερος.Απλά,να αναφέρουμαι το ολλανδικό παράδειγμα,όπου οι ομάδες έχουν τα δικά τους σχολεία για τους αθλητές.
Εκτός από την παραγωγή ποδοσφαιριστών,είναι κοινο μυστικό ότι το σωστό scouting μπορεί να δώσει τεράστιες λύσεις.Όταν οι μεταγγραφές είναι στοχευμένες,τα παραδείγματα Ντιαρά,Κοτσιανικούλη,ακόμη και Γκόμεζ αν θέλετε, είναι χαρακτηριστικά,τότε μόνο κερδισμένη μπορεί να είναι μια ομάδα.
Ας περάσουμε στο οικονομικό κομμάτι,γιατι ο χώρος είναι περιορισμένος,κι αυτά είναι πράγματα απλά,που ποτέ δεν θα υπάρξουν στην παε ΟΦΗ του Βατσινά και των εργοδοτών του.
Είμαστε τυχεροί γιατι ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο,που μας προσφέρει πολλά.
Παράλληλα είμαστε πόλος έλξης πολυάριθμων επισκεπτών που επιλέγουν την Κρήτη,ακριβώς για τον ίδιο λόγο.
Τουρισμός λοιπόν,και αγροτικά προιόντα θα έπρεπε να ήταν έννοιες στενά συνδεδεμένες με το κοινωνικό φαινόμενο που λέγεται ποδόσφαιρο.Το λάδι μας,παρ ολο που θεωρείτε από τους επιστήμονες το κορυφαίο στον κόσμο,μυστικό για μακροζωία και ευημερία,δεν έχει τύχει της ανάλογης προβολής ώστε να βρει την θέση που του αρμόζει στην παγκόσμια αγορά.Μέσω μιας ανταγωνιστικής ομάδας που θα εκπροσωπεί την Κρήτη στα ευρωπαικά σαλόνια,μπορεί ίσως το χρυσάφι της κρητικής γης αποκτήσει τιμή ανάλογη της αξίας του.
Αρκεί βέβαια να υπάρξουν οι σωστές πολιτικές ,σε θέματα τυποποίησης και ονομασίας προέλευσης.
Ο πολύπαθος τουρισμός,που μοιάζει τόσο με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.Άναρχα δομημένος,χωρίς μακροπρόθεσμο πλάνο,χώρος δράσης διάφορων ουρανοκατέβατων αλεξιπτωτιστών.
Κι όμως,η πολυθρύλητη επιμήκηνση της τουριστικής περιόδου μέσω του αθλητικού τουρισμού δεν είναι μύθος.Οι αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται το παράδειγμα με την Ατλέτικο Μαδρίτης όπου η άφιξη Ισπανών επισκεπτών είχε δόσει πνοή σε τουριστικές επιχειρήσεις στα τεέη εκείνου του Νοέμβρη.
Κάποιο τουρνουά ευρωπαικών ομάδων,την περίοδο των Χριστουγέννων ίσως,θα αποτελούσε αφορμή για άφιξη επισκεπτών σε μια εποχή που σπανίζουν.
Η προετοιμασία ομάδων τους χειμερινούς μήνες στο μεσογειακό κλίμα της Κρήτης,αντι σ την Τουρκία που τώρα προτιμούν,επίσης.Και τόσα ακόμη….
Σε κοινωνικό επίπεδο.Κινήσεις εθελοντισμού,αιμοδοσίες,δενδροφυτεύσεις κλπ.Τόσα θα μπορούσαν να γίνουν όμως στον σκλαβωμένο ΟΦΗ,στον ΟΦΗ υπο την ομηρία της οικογένειας Βαρδινογιάννη και των εδώ τοποτηρητών της δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ.
Ταυρομάχος

No comments: