Friday, July 31, 2009
Από την καρδιά της κερκίδας (53)
Από την καρδιά της κερκίδας (53)
Μια καινούργια μέρα έχει ανατείλει πλέον στον ΟΦΗ, η μέρα που περίμεναν χρόνια τόσο οι φίλαθλοι της ομάδας όσο και όλοι οι σκεπτόμενοι φίλαθλοι της Ελλάδας που αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται ένα δυνατό Όμιλο.
Αλησμόνητη θα μείνει η πρεμιέρα της αγωνιστικής περιόδου, όταν περίπου 7000 φίλαθλοι, κάθε ηλικίας αποθέωσαν τον Νίκο Μαχλά, τον Μύρωνα Σηφάκη, δυο ανθρώπους που αποτελούν τη ζωντανή ιστορία της ομάδας. Όχι μόνο αυτούς βέβαια, αλλά και τον δήμαρχο κ. Κουράκη, που ως όφειλε αφουγκράστηκε την λαϊκή απαίτηση και χάρη στο πολιτικό του κύρος έδωσε τη λύση που επιθυμούσε ο κόσμος. Χωρίς να παραβλέπουμε την αποθέωση που γνώρισαν ο Νικ. Παπαβασιλείου και οι ποδοσφαιριστές, παλιοί και νέοι. Ο κόσμος που χωρίς αμφιβολία αποτέλεσε τον πιο ισχυρό κρίκο της αλυσίδας που οδήγησε στην αναγέννηση της ομάδας.
Ώρα για δουλειά
Όμως τώρα, θα πρέπει να πάψουν τα πανηγύρια, ας κάνει υπομονή ο κόσμος μέχρι τις 2 του Μάη για να πανηγυρίσει την επάνοδο στη μεγάλη κατηγορία, μα είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν πολλές και μεγαλύτερες χαρές, έπειτα από χρόνια πίκρας και απογοήτευσης. Τώρα είναι καιρός για δουλειά. Θα πρέπει άπαντες να δουλέψουν για να ξαναγίνει ο ΟΦΗ μεγάλος, ακόμη μεγαλύτερος από την χρυσή εποχή των δεκαετιών ‘80 και ‘90. Άλλωστε, το ακριβότερο μέταλλο είναι η πλατίνα, οπότε μέσω της σωστής δουλειάς σε όλους τους τομείς, θα μπορούμε να μιλάμε για την «πλατινένια εποχή» του Ομίλου Φιλάθλων Ηρακλείου Κρήτης. Έτσι ακριβώς, αφού ο ΟΦΗ ήταν ανέκαθεν, ακόμη και τα χρόνια που η ομάδα δεν ήταν τόσο συμπαθής για αρκετούς, εξαιτίας του αμαρτωλού ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η ομάδα όλης της Κρήτης. Ο ξεσηκωμός για τον αγώνα με τον Λεβαδειακό, μόλις πριν 4 χρόνια, αυτό υποδηλώνει, παράλληλα με την δυναμική που μπορεί να αναπτύξει ο Όμιλος, ύστερα από σωστές κινήσεις. Ώρα για δουλειά λοιπόν, καταρχήν από όλο το φίλαθλο κόσμο που θα πρέπει να καταθέσει τον οβολό του, αγοράζοντας μετοχές, ώστε η ομάδα να περάσει στα χέρια των Κρητικών. Δεν έχει σημασία το ποσό που θα αφιερώσει κάποιος, σημασία έχει να αγοράσει. Άλλος διψήφιο νούμερο, άλλος τριψήφιο, όσοι έχουν την οικονομική άνεση τετραψήφιο και πενταψήφιο.
Όλης της Κρήτης
Έτσι θα γίνει και εμπράκτως ο ΟΦΗ κομμάτι όλης της Κρήτης, θα μπορεί ο καθένας να συμβάλει ώστε τα οφέλη να είναι ανταποδοτικά. Έχουμε πολλάκις αναφερθεί μέσω της στήλης (εάν ψάξετε στο διαδίκτυο, είναι εύκολο να βρείτε προηγούμενες δημοσιεύσεις) για τα οφέλη που μπορεί να έχει η Κρήτη σε κάθε επίπεδο, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό, μέσω ενός δυνατού Ομίλου. Οφέλη που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων μας. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα καταφέρω να αναφερθώ πιο αναλυτικά ,αφού ο φόρτος εργασίας για κάποιους από μας είναι ιδιαίτερα βεβαρημένος τους θερινούς μήνες. Πέρα από αυτό, αγοράζοντας μετοχές της ΠΑΕ ΟΦΗ, αποκτούμε λόγο στην γενική συνέλευση, κάτι που μας επιτρέπει να χαράξουμε όλοι μαζί την πορεία προς το μέλλον. Το ικανότατο Δ.Σ., αναμφισβήτητα το καλύτερο των τελευταίων 30 χρόνων, οι ποδοσφαιρικές εμπειρίες και γνώσεις του Νίκου Μαχλά που ηγείται στο αγωνιστικό επίπεδο, το πάθος, η κρητική ψυχή του Μύρωνα Σηφάκη αλλά και οι περγαμηνές που συνοδεύουν τον έτερο των προπονητών, Νικόδημο Παπαβασιλείου, αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Ταυρομάχος
Monday, July 27, 2009
Saturday, July 25, 2009
Friday, July 24, 2009
Από την καρδιά της κερκίδας (52)
Από την καρδιά της κερκίδας (52)
Θα ‘μουν ,δεν θα ‘μουν 10 χρονών,όταν κατάφερα τον πατέρα μου να πάμε σε ένα ματς με αντίπαλο τον Παναθηναικό στο Γεντί Κουλέ.Ως τότε,συνηθίζαμε να πηγαίνουμε σε αγώνες με αντιπάλους τους «μικρούς»,όπου είναι πιο ήρεμα τα πράγματα.Ομαδάρα τότε ο ΟΦΗ,έχει γίνει τετριμμένη πια η φράση, «τότε χάνανε από το αεροδρόμιο.»
Ακόμη κι οι άλλες ομάδες του ΠΟΚ,ΑΕΚ κι Ολυμπιακός,γνώριζαν οδυνηρές ήττες στα Καμίνια.Οι πράσινοι όμως όχι.Σε εκείνο το ματς,θυμάμαι,παρ ‘όλο που η ομάδα «πετούσε»σε όλα τα άλλα ,εμφανίσθηκε αγνώριστη κι έχασε με κατεβασμένα χέρια
0-2.
Στο δρόμο για το σπίτι,πήρα τις εξηγήσεις.Αυτές που ήξεραν όλοι οι Κρήτες φίλαθλοι,αλλα ποτέ δεν ακούγοταν στα λιγοστά τότε ΜΜΕ,ποτέ δεν λέγοταν από επίσημα χείλη.
Αργότερα,στα γυμνασιακά χρόνια θα μείνει αξέχαστη η εικόνα του Γ.Σαμαρά να ανηφορίζει για την Παιανία και τον ΠΑΟ με δάκρυα στα μάτια,ύστερα από ένα μήνα έντονης φημολογίας.
Συνέβαιναν αυτά τα χρόνια τόσα πολλά.Όλα είχαν ένα κοινό παρονομαστή.
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατείχε και τις δύο ομάδες.Ήταν η απάντηση για όλες τις απορίες.
Έτσι ,έβλεπα συμμαθητές που μέχρι να αντιληφθούν τις σχέσεις ΟΦΗ-Παναθηναικού,υποστήριζαν τον ΟΦΗ,να μετατρέπονται σε φίλους του ΠΑΟ,διαλέγοντας τον εύκολο δρόμο.Η δικαιολογία ήταν «αφού είναι το ίδιο».
Άλλοι πάλι,έμεναν σταθεροί στην υποστήριξη της ομάδας της Κρήτης,ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα καταφέρει ο Όμιλος να σταθεί στα πόδια του.Ότι θα σταματήσουν οι καλύτεροι του ποδοσφαιριστές να «μεταγγράφονται»στο άλλο μαγαζί των μεγαλομετόχων,ότι θα πάψει να υπάρχει ένα θολό τοπίο στο ιδιοκτησιακό και διοικητικό γίγνεσθαι του συλλόγου.
Με αυτούς,κάναμε ατελείωτες συζητήσεις,ονειρευόμαστε τι μπορεί να πετύχει ένας ελεύθερος ΟΦΗ.Ένας ΟΦΗ που θα εκπροσωπεί όλη την Κρήτη,που θα βοηθάει κι θα βοηθιέται από το Κρητικό ποδόσφαιρο.Που θα είναι αντάξιος πρεσβευτής της Κρήτης σε κάθε επίπεδο.
Όταν μάλιστα ο Νίκος Μαχλάς έπερνε μεταγγραφή πρώτα για την Φίτεσε κι ύστερα για τον Άγιαξ,έγινε κρυφή ελπίδα όλων.Ο Νίκος θα πάρει την ομάδα όταν αποσυρθεί κι θα την κάνει μεγάλη.Πιο μεγάλη κι από τις ένδοξες μέρες που σκιάζοταν από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Και να που οι ελπίδες έγιναν πραγματικότητα.Όχι δεν είναι όνειρο.
Σε μια σημαδιακή ημερομηνία,23 Ιουλιου του ΄74 ήταν όταν έπεφτε το καθεστώς το συνταγματαρχών,ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή της Δημοκρατίας στη χώρα.
Τριανταπέντε χρόνια μετά,ο λαός του ΟΦΗ αυτή τη φορά ,με πορείες, συλλαλητήρια,με διαμαρτυρίες εντός κι εκτός γηπέδων, έσπαγε το γύψο που είχε αγκιλώσει τον περήφανο Όμιλο.
Με μπροστάρη τον Νίκο Μαχλά πρώτα,τον δήμαρχο Ηρακλείου στη συνέχεια,-που μήνες φωνάζαμε μέσα από τη στήλη οτι οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες-κατάφερε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο.
Φυσάει άλλος αέρας πια στη πόλη .Αέρας ελευθερίας.
Κι αν η γενιά μας ,οι 20-30ρηδες ,δεν γνώρισε κακουχίες,πολέμους κι δικτατορίες,έδειξε ότι ξέρει να αγωνίζεται.Για το σωστό και το δίκαιο.Για τα όνειρα και το μέλλον μας.
Ετσι οφείλουμε να πορευθούμε στη ζωή μας πλέον.Οι αγώνες για την ανεξαρτησία του ΟΦΗ το φωτεινό παράδειγμα που θα μας ακουλουθεί…
Ταυρομάχος
Thursday, July 23, 2009
23/7/1974 ----23/7/2009
Bordelo η ΕΛΛΑΣ...(α)
Στο αρχείο η υπόθεση του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη
Στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη από τη Μυτιλήνη, ο οποίος σε ηλικία 3 ετών έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, μην μπορώντας καν να τη δώσει... αφού τότε η Εθνική Τράπεζα είχε μπλοκάρει το ποσό που πολίτες είχαν συγκεντρώσει προκειμένου να μπορέσει να χειρουργηθεί.
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ.Λεκκού, που ζητούσε να αναιρεθεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου το οποίο έκρινε ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες κατά τεσσάρων διευθυντικών στελεχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και τέως διευθυντή του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία για το αδίκημα της έκθεσης από την οποία προήλθε ο θάνατος του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη.
Ο Παναγιώτης Βασιλέλλης από τη Μυτιλήνη είχε προσβληθεί νευροβλάστωμα του δεξιού επινεφριδίου, μια σπάνια μορφή καρκίνου και σε ηλικία 3 ετών απεβίωσε. Η περίπτωση του μικρού Παναγιώτη είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα κι έτσι από προσφορές πολιτών είχε συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 130 εκατ. δραχμών προκειμένου το άτυχο παιδί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και να χειρουργηθεί.
Αν και η ανταπόκριση του απλού κόσμου ήταν άμεση, τα χρήματα δεν μπόρεσαν ποτέ να εκταμιευτούν από την οικογένεια Βασιλέλλη, καθώς είχαν μπλοκαριστεί από την Εθνική Τράπεζα. Ο τραπεζικός λογαριασμός αποδεσμεύτηκε δύο μέρες μετά το θάνατο του Παναγιώτη Βασιλέλλη...
απο:http://www.tvxs.gr/v16832
Tuesday, July 21, 2009
Monday, July 20, 2009
Μια παλια ιστορια που ακομη δεν εχει τελειωσει
Ο δολοφονημενος Κοινοταρχης Πηγαιδακιων Γιαννης Κουτσακης
Όχι εγώ, ο Χατζηνικόλαου. Τον είδα πριν λίγο στο Άλτερ. Εξαιρετικός, κι ακόμη παραπάνω. Δέχεται απειλές ο μαχητικός δημοσιογράφος, νότιας προέλευσης είπε χαρακτηριστικά. Προφανώς εξαιτίας του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ που κάνει για τη μονή Τοπλού, σε συνέχειες. Πάμε για το τέταρτο επεισόδιο, εκτός κι αν προκύψει τίποτα δραματικό με τον Αμβρόσιο. Αλλά ο Νίκος Χατζηνικολάου δεν φοβάται.
Θα θρηνήσουμε ένα νεκρό στον αγώνα για το χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους; Με βεβαιότητα θα γνωρίζουμε την άλλη Δευτέρα αν συνέβη το μοιραίο. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, θα πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό. Ο πρώτος έπεσε πριν 22 χρόνια, και σε όποια μεριά κι αν είναι ο Χατζηνικολάου, αυτός βρίσκεται στην άλλη. Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση αυτό.
Μια παλιά σημαντική ιστορία, που ακόμα δεν έχει τελειώσει.
Όχι εγώ, ο Χατζηνικόλαου. Τον είδα πριν λίγο στο Άλτερ. Εξαιρετικός, κι ακόμη παραπάνω. Δέχεται απειλές ο μαχητικός δημοσιογράφος, νότιας προέλευσης είπε χαρακτηριστικά. Προφανώς εξαιτίας του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ που κάνει για τη μονή Τοπλού, σε συνέχειες. Πάμε για το τέταρτο επεισόδιο, εκτός κι αν προκύψει τίποτα δραματικό με τον Αμβρόσιο. Αλλά ο Νίκος Χατζηνικολάου δεν φοβάται.
Θα θρηνήσουμε ένα νεκρό στον αγώνα για το χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους; Με βεβαιότητα θα γνωρίζουμε την άλλη Δευτέρα αν συνέβη το μοιραίο. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, θα πρόκειται για τον δεύτερο νεκρό. Ο πρώτος έπεσε πριν 22 χρόνια, και σε όποια μεριά κι αν είναι ο Χατζηνικολάου, αυτός βρίσκεται στην άλλη. Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση αυτό.
Ο λόγος στον Δημήτρη Κουφοντίνα που τον δίνει στον (στην;) Α. Παναγιώτου που τον δίνει σε ένα τεύχος του περιοδικού Post του 1991 (ή 1990;).
«Ο Γιάννης Κουτσάκης δολοφονήθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας του 1986 σε μία ενέδρα έξω από το χωριό Πόμπια. Έτσι έκλεισε μια μακρά περίοδος αμφισβήτησης και κόντρας των κατοίκων της περιοχής με τους αδελφούς Βαρδινογιάννη. Επειδή αυτή η κόντρα είναι παλιά, είναι απαραίτητη μια βασική ιστορική αναδρομή.
Μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή ανήκαν από τις αρχές του αιώνα στο τοπικό μοναστήρι της Οδηγήτριας. Πρόκειται για μια περιουσία που σχηματίστηκε από αγορές, από δωρεές και κυρίως από παραχωρήσεις αυτών των εκτάσεων στο μοναστήρι από τους ιδιοκτήτες τους, λόγω των προνομίων που είχαν τα μοναστήρια επί τουρκοκρατίας. Οι εκτάσεις αυτές είναι στην πλειοψηφία τους βοσκότοποι, έτσι το μοναστήρι τις νοίκιαζε ή τις παραχωρούσε δωρεάν σε βοσκούς για χρήση.
Το 1961 ο Νίκος Βαρδινογιάννης αγοράζει 4.400 στρέμματα, αλλά όχι από το μοναστήρι της Οδηγήτριας που είναι ο ιδιοκτήτης τους, τα αγοράζει από Σφακιανούς βοσκούς που τα χρησιμοποιούσαν και που δεν είχαν δικαιώματα αγοραπωλησίας. Η αγοραπωλησία γίνεται θέμα στην τότε Βουλή, αλλά κουκουλώνεται. Ένας άλλος γόνος της οικογένειας ο Παύλος Βαρδινογιάννης είναι Βουλευτής της Ένωσης Κέντρου.
Ήδη πριν επισημοποιηθεί η αγοραπωλησία χάνεται εντελώς περίεργα, κλέβεται δηλαδή από το μοναστήρι ο κώδικας της κτηματικής του περιουσίας, όπου είναι καταχωρημένες οι ιδιοκτησίες κι έτσι εξαφανίζεται το μοναδικό στοιχείο που αποδεικνύει την παρανομία. Παρόλα αυτά επανειλημμένα το θέμα έρχεται στη Βουλή και τα συμβόλαια της αγοράς καταγγέλλονται ως άκυρα.
Λίγο αργότερα οι Βαρδινογιάννηδες στήνουν την εταιρεία ΣΕΚΑ που αγοράζει γύρω στο 1965 μετά από εικονική δημοπρασία ένα βραχονήσι στο μπάσιμο του όρμου των Καλών Λιμένων, έναντι 75 χιλιάδων δραχμών. Βάζοντάς το υποθήκη, παίρνουν στη συνέχεια από την Αμερικανική Τράπεζα First National Bank δάνειο 36 εκατομμύρια δραχμές. Η εταιρεία ΣΕΚΑ δημιουργείται σαν εταιρεία ανεφοδιασμού πλοίων και πράγματι η θέση είναι στρατηγική για μια τέτοια επιχείρηση. Πρόκειται για τη νοτιότερη άκρη της Κρήτης και σταθμό ανεφοδιασμού για όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Βαρδινογιάννηδες εγκαθιστούν στην αρχή δύο δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούνται σαν πλωτές δεξαμενές. Όμως το 1965 μια ξαφνική κακοκαιρία σπρώχνει το ένα στην ακτή όπου προσαράζει και καταστρέφεται. Κατόπιν αυτού αφού αγοράσουν τη βραχονησίδα στήνουν εκεί σταθερές δεξαμενές πετρελαίου και νερού.
Από τη στιγμή που οι Βαρδινογιάννηδες γίνονται νόμιμα ή παράνομα ιδιοκτήτες της περιοχής, αρχίζουν την εκστρατεία απομάκρυνσης των κατοίκων των Καλών Λιμένων από το χωριό τους, ώστε να εξασφαλίσουν τον ανάλογο έλεγχο της περιοχής. Οι χωρικοί, όπως και σε πολλά άλλα χωριά γύρω, έχουν ήδη μπει στην τροχιά της μετανάστευσης, κι έτσι οι Βαρδινογιάννηδες έναντι ευτελών ποσών αγοράζουν μερικά σπίτια.
Αλλά οι περισσότεροι δεν πουλάνε, και τότε αρχίζει η τρομοκρατία. Καταστροφές των σπιτιών, συστηματικές απειλές με όπλα, εκβιασμοί, ατέλειωτοι δικαστικοί αγώνες, είναι το ρεπερτόριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κάτοικοι υποκύπτουν και η ΣΕΚΑ αγοράζει τα σπίτια τους και τα γκρεμίζει. Κάποιοι ελάχιστοι παραμένουν, αλλά έχουν απέναντί τους σε καθημερινή βάση απέναντι την τρομοκρατία των μπράβων του ΣΕΚΑ.
Έτσι, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ΄70 οι Βαρδινογιάννηδες έχουν κυριαρχήσει στην περιοχή. Όμως στις δημοτικές εκλογές του 1978 βγαίνει Κοινοτάρχης στην Κοινότητα Πηγαδάκια στην οποία υπάγονται και οι Καλοί Λιμένες ο Γιάννης Κουτσάκης. Νέος, γύρω στα 26, σοσιαλιστής, κάποια από τις εξαιρέσεις του ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνης, που αποφασίζει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, πολύ απλά αρχίζει τον πόλεμο με τους μαφιόζους που έχουν λεηλατήσει την περιοχή.
Το πρώτο του μέλημα είναι να ανοίξει ο δρόμος από τα Πηγαδάκια στους Καλούς Λιμένες. Ο δρόμος αυτός είχε χαραχτεί το 1962 και ο απαλλοτριώσεις είχαν πληρωθεί ως το 1966. Όμως περνάει μέσα από την ιδιοκτησία της ΣΕΚΑ, που αν και έχει χρυσοπληρωθεί πουλώντας κάθε θάμνο για εκμεταλλεύσιμο δέντρο, εμποδίζει το άνοιγμα του δρόμου. Οι μπουλντόζες έχουν σταματήσει για χρόνια στα σύνορα της ΣΕΚΑ.
Από το 1981 και μετά ο Κουτσάκης νοιώθει πως ο γενικός πολιτικός συσχετισμός τον ευνοεί. Έτσι, προσπερνά τις απειλές της ΣΕΚΑ και τις προσπάθειες εξαγοράς του από το Σήφη Βαρδινογιάννη και αποτελειώνει το άνοιγμα του δρόμου. Παράλληλα αρχίζει η εγκατάσταση δικτύου νερού και ρεύματος με άπειρες δυσκολίες. Τη νύχτα οι μπράβοι της ΣΕΚΑ καταστρέφουν τους σωλήνες, την ημέρα με αυτοκίνητα εμποδίζουν τις μπουλντόζες.
Αλλά τα έργα έστω και με καθυστέρηση, προχωράνε. Είναι φανερό πως αυτά τα έργα ήταν από τα πιο απαραίτητα για να μπορέσουν οι παλιοί κάτοικοι των Καλών Λιμένων να ξαναεγκατασταθούν στο χωριό τους. Και πράγματι το ρεύμα της επιστροφής αρχίζει, προκαλώντας πανικό στα αφεντικά της ΣΕΚΑ.
Το χειμώνα του 1985 ένα καινούριο μέτωπο προστίθεται. Παλιοί και νέοι κάτοικοι, με τη βοήθεια του Κουτσάκη αρχίζουν να ξαναχτίζουν σπίτια στους Καλούς Λιμένες. Η ΣΕΚΑ καρφώνει τα αυθαίρετα. Οι μηνύσεις και οι έρευνες της Αστυνομίας πέφτουν βροχή. Ο Κουτσάκης αναλαμβάνει την υπεράσπιση των συγχωριανών του από κάθε πλευρά.
Οι Βαρδινογιάννηδες πιέζουν το Νομάρχη Ηρακλείου Λουκάκη να διατάξει την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Η απάντηση του Κουτσάκη είναι σαφής: "Το γκρέμισμα των αυθαιρέτων θα αρχίσει από το Ηράκλειο". Κι όσον αφορά τους Καλούς Λιμένες, να γκρεμίσουν πρώτα όλα τα αυθαίρετα της ΣΕΚΑ και μια βίλα των Βαρδινογιάννηδων και μετά τα σπίτια των κατοίκων, αλλιώς..
Σε μια συνάντηση διαλόγου στα γραφεία της ΣΕΚΑ οι μπράβοι και ο ίδιος ο διευθυντής της εταιρείας ξυλοκοπούν τον Κουτσάκη. Δεν πτοείται, το χειμώνα του 1985 μια BMW με τέσσερα άτομα προσπαθεί να του κλείσει το δρόμο και τον ρίχνει σε διπλανό γκρεμό, που ξεφεύγει.
Ο Κουτσάκης αποφασίζει να επισκεφθεί το Πάσχα του 1986 το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο υπάγεται διοικητικά το μοναστήρι της Οδηγήτριας. Θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι θα βρει εκεί αντίγραφα του κλεμμένου κώδικα κτηματικής περιουσίας του μοναστηριού, ώστε να αποδείξει την παρανομία της αγοράς του 1961.
Τη Δευτέρα 28 Απρίλη του 1986, Μεγάλη Δευτέρα, καθώς επιστρέφει με την οικογένειά του έξω από το χωριό Πόμπια, σε μια από τις πολλές στροφές του δρόμου, κάποιοι άγνωστοι έχουν ρίξει πέτρες στο δρόμο. Ο Κουτσάκης σταματάει το αυτοκίνητο και δέχεται τον πρώτο πυροβολισμό. Προσπαθεί να βγει για να πάρει το όπλο που έχει στο port baggage, ο γκάνγκστερ όμως πλησιάζει τον Κουτσάκη πυροβολώντας τον συνέχεια. Στα τρία μέτρα τον έχει αποτελειώσει.
Οι κάτοικοι, αλλά και ολόκληρη η Κρήτη μένουν εμβρόντητοι. Αντίθετα, οι Αστυνομικοί του χωριού αφήνουν ώρες να περάσουν μέχρι να αρχίσουν οι έρευνες για το δράση. Μάταιος κόπος. Όλοι οι κάτοικοι ξέρουν ποιοι είναι πίσω από τη δολοφονία του Κουτσάκη αλλά δεν είναι οι μόνοι. Το ίδιο βράδυ φτάνει ινκόγνιντο ισχυρή αστυνομική δύναμη με πολιτικά, που μαζί με τους μπράβους της ΣΕΚΑ αναλαμβάνουν την περιφρούρηση των εγκαταστάσεων.
Οι Βαρδινογιάννηδες φοβούνται και δεν κατεβαίνουν το καλοκαίρι στη βίλα τους. Επιπρόσθετα μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Κοινοτάρχη η ΣΕΚΑ βγάζει ανακοίνωση και υπόσχεται δέκα εκατομμύρια για την ανεύρεση του δολοφόνου. Φυσικά κρατάει τα λεφτά της.
Θεωρώντας πως η αντίσταση των κατοίκων έχει καμφθεί, η ΣΕΚΑ ξαναρχίζει τη λεηλασία της περιοχής. Ένα μήνα μετά τη δολοφονία, ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις γεωτρήσεις. Η αντίδραση των κατοίκων είναι ακαριαία, διακόσια πενήντα άτομα σταματάνε τη γεώτρηση και στις 12 Ιουνίου του 1986 κάνουν δυναμική συγκέντρωση στους Καλούς Λιμένες εναντίον της ΣΕΚΑ, καταλαμβάνουν μια αποθήκη της εταιρείας και πετάνε όλο το περιεχόμενό της στη θάλασσα.
Η κατάληψη κρατάει τρεις μέρες, την αντιμετώπισή της αναλαμβάνει η ανώτερη Αστυνομική Διοίκηση όλης της Κρήτης, οι ανακρίσεις φυσικά προχωρούν αλλά δεν βρίσκουν την άκρη. Παρόλα αυτά με επιστολή του σε δύο τοπικές εφημερίδες 30 Ιουλίου του 1986 ο Ανθυπαστυνόμος Ασφαλείας Ηρακλείου Χαριτάκης διαμαρτύρεται στον Πρωθυπουργό για "τις πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Αστυνομίας που της δυσκολεύει την εξιχνίαση διαφόρων υποθέσεων".
Μεταξύ άλλων λέει: "Πρόσφατο παράδειγμα η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως του Προέδρου των Πηγαδακίων, η εξιχνίαση του οποίου είναι ζήτημα ωρών. Η περιοχή βοά, λύστε τα χέρια της Αστυνομίας και κλείστε τα στόματα που παραπλανούν σκόπιμα δια του Τύπου και δια των ψιθύρων την κοινή γνώμη" (Μεσόγειος, 30 Ιουλίου 1986).
Οι συγγενείς του Κουτσάκη προτείνουν στους Εισαγγελείς τον Χαριτάκη σαν μάρτυρα. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, εκτός από τυφλή είναι και κουφή. Ο Χαριτάκης μετατίθεται. Στις επόμενες κοινοτικές εκλογές οι κάτοικοι βγάζουν Κοινοτάρχη τον πατέρα του Κουτσάκη και αρχίζουν αμέσως οι ανώνυμες πλην έγγραφες απειλές «κάθαρμα θα πεθάνεις κι εσύ». Εν τω μεταξύ η ΣΕΚΑ αρχίζει να σέρνει ξανά τους κατοίκους των Καλών Λιμένων στα Δικαστήρια για καταπατητές. Οι κάτοικοι υπομένουν, υποφέρουν και σωπαίνουν, οι ρουφιάνοι είναι παντού».
Ειλικρινά, έτσι όπως το αμόλυσε ο Χατζηνικολάου λέω τώρα θα πει ότι στο επόμενο επεισόδιο θα αφήσει στην άκρη την Τοπλού και θα πιάσει με την Οδηγήτρια. Κι όποιος τολμάει ας τον εμποδίσει.
Όμως ωραία ιστορία, ε; Σενάριο για ελληνικό γουέστερν. Εννοώ πως προφανως και δεν μπορεί να αποτελέσει υλικό έρευνας. Δημσιογραφικής, εισαγγελικής, δεν ξέρω. Στην Ελλάδα, στην Ελλάδα μας, δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Μόνο στις αμερικάνικες ταινίες.
Την είχα συγκρατήσει την ιστορία από κάποιο δημοσίευμα του Ποντικιού της εποχής. Με το σχετικό γκούγκλισμα έπεσα τον Κουφοντίνα. Αλλά τη φωτογραφία του Κουτσάκη την πέτυχα στον Ελεύθερο Τύπο.
Ανοίγει ο φάκελος δολοφονίας κοινοτάρχη
Εν γνώσει του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. υπόθεση εκτέλεσης συμβολαίου θανάτου του 1986
Φοβερά πράγματα, κύριε και κυρία μου.
Ο Θεός επιδεικνύει αξεπέραστο σεναριογραφικό ταλέντο που ακόμα και ο πιο καμένος άθεος θα πιστέψει.
(γκουγκλικώς η είδηση για Σανιδά-Κουτσάκη υπάρχει μόνο στον Ε.Τ. go figure αλλά με το μαλακό γιατί συμβαίνουν και ατυχήματα)
To πήρα από εδώ.
http://swell-swell.blogspot.com/2009/07/blog-post_11.html
Saturday, July 18, 2009
Από την καρδιά της κερκίδας (51)
Από την καρδιά της κερκίδας (51)
Το άρθρο γράφεται λίγες ώρες πριν να εκπνεύσει η προθεσμία για την απάντηση του προέδρου του ΟΦΗ στην πρόταση του δημάρχου κ.Κουράκη.
Όπως είναι ευνόητο,τα χέρια κάπου κάπου τρέμουν,το κλιματιστικό του γραφείου δεν είναι ικανό να σταματήσει τον ιδρώτα,τα συναισθήματα είναι ανάμικτα.
Χαρά,αγαλίαση,ευτυχία από τη μία,με την ελπίδα ,τις ευχές και τις προσευχές να τελειώσει σωστά το θέμα ,είναι τα συναισθήματα των Ομιλιτών ,αυτό το καλοκαίρι.
Από την άλλη,σε περίπτωση που η απάντηση Βατσινά είναι αρνητική , μετατρέπονται σε οργή,θυμό,μίσος για αυτόν,ή αυτούς , που θέλουν να καταστρέψουν τον περήφανο Όμιλο.
Ακόμη και τα προβλήματα που έχει επιφέρει η περιβόητη οικονομική κρίση έχουν πέρασει σε δεύτερη μοίρα,πίσω από το θέμα του ΟΦΗ.Αν η απάντηση είναι θετική,το χα ξαναγραψεί πριν λίγο καιρό,μα θα το επαναλάβω.Ο ουρανός θα γίνει πιο καθαρός,ο ήλιος πιο φωτεινός,μια καινούργια ,καλύτερη μέρα θα ανατίλλει στη Κρήτη.
Ας ελπίσουμε λοιπόν η σημερινή συγκέντρωση των Ομιλίτων στη πλ.Ελευθερίας,-ω!μα τι σοφός ήταν εκείνος που πρότινε να ονομαστεί η μεγαλύτερη πλατεία του ανέκαθεν δημοκρατικού Κάστρου με το όνομα Ελευθερία!!!!-,θα είναι για χαρές και πανυγήρια,ετσι όπως θα είναι πάντα οι επόμενες μέρες στον Όμιλο αν τελικά η απάντηση Βατσινά είναι θετική.
Δεν θέλω καν να σκεύτομαι πια το ενδεχόμενο αρνητικής απάντησης…
Γι αυτό ,επειδή βρισκόμαστε στην ύστατη ωρα,αντί να συνεχίσω να περιαυτολογώ θα παραθέσω ένα ποίημα του Τ.Λειβαδίτη,αφιερωμένο σε όλους τους Ομιλίτες,ειδικά σε όλα εκείνα τα παιδιά των συνδέσμων ,που τόσα χρόνια μάχονται για την ανεξαρτησία.Στους φίλους που χάσαμε,το Θοδωρή,τον Σταύρο,τον Αλέξη,το Κωστή και τόσους άλλους, μα πιο πολύ ,στη μνήμη του μεγαλύτερου Ομιλίτη,του Ν.Ξυλούρη,που το ήθος και η λεβεντιά του θα είναι πάντα το φωτεινό μονοπάτι γι όλους που θέλουν να λέγονται Κρητικοί,όχι γιατί απλώς γεννήθηκαν σε αυτόν τον αγιασμένο τόπο.
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι
για την ειρήνη και για το δίκιο.
Θα βγεις στους δρόμους , θα φωνάξεις
τα χείλη σου θα ματώσουν απ' τις φωνές
Το πρόσωπό σου θα ματώσει απ' τις σφαίρες
μα δε θα κάνεις ούτε βήμα πίσω.
Κάθε κραυγή σου θα ' ναι μια πετριά
στα τζάμια των πολεμοκάπηλων.
Κάθε χειρονομία σου θα 'ναι
για να γκρεμίζει την αδικία.
Δεν πρέπει ούτε στιγμή να υποχωρήσεις,
ούτε στιγμή να ξεχαστείς.
Είναι σκληρές οι μέρες που ζούμε.
Μια στιγμή αν ξεχαστείς,
αύριο οι άνθρωποι θα χάνονται
στη δίνη του πολέμου,
έτσι και σταματήσεις
για μια στιγμή να ονειρευτείς
εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα
θα γίνουν στάχτη απ' τις φωτιές.
Δεν έχεις καιρό, δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου
αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
μπορεί να χρειαστεί και να πεθάνεις
για να ζήσουν οι άλλοι.
Θα πρέπει να μπορείς να θυσιάζεσαι
ένα οποιοδήποτε πρωινό.
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
θα πρέπει να μπορείς να στέκεσαι
μπρος στα ντουφέκια!
Thursday, July 16, 2009
Tuesday, July 14, 2009
Ο πόλεμος του ποδοσφαίρου
Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr,www.bavzer.blogspot.com
ΜΕ ΑΥΤΗ την ονομασία έμεινε στην Ιστορία η μόλις 100 ωρών σύρραξη μεταξύ Ελ Σαλβαδόρ και Ονδούρας, που άρχισε σαν σήμερα, 14 Ιουλίου 1969, και τελείωσε στις 18.
Αφορμή στάθηκαν οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο γειτονικών χωρών της Κεντρικής Αμερικής για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970. Τα αίτια όμως ανάγονται στις τεταμένες σχέσεις τους εξαιτίας του αναδασμού της γης στην Ονδούρα και του μεταναστευτικού ρεύματος από το Σαλβαδόρ προς την Ονδούρα. Ο σύντομος αυτός πόλεμος άφησε πίσω του 6.000 νεκρούς.
ΤΟ Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα ήταν, τότε, δύο τυπικές «μπανανίες». Τις κυβερνούσαν στρατιωτικές δικτατορίες και βρίσκονταν υπό την άμεση επιρροή της Ουάσιγκτον. Το Ελ Σαλβαδόρ, με έκταση περίπου όση η Πελοπόννησος, ήταν αρκετά πυκνοκατοικημένο με 3.000.000 κατοίκους, ενώ η Ονδούρα, με έκταση λίγο μικρότερη από της Ελλάδας, είχε μόλις 2.333.000 κατοίκους. Και οι δύο χώρες ήταν παλιές αποικίες της Ισπανίας και μαστίζονταν από τη φτώχεια και τις αβυσσαλέες κοινωνικές ανισότητες.
ΑΠΟ τις αρχές του 20ού αιώνα υπήρχε ένα σταδιακό μεταναστευτικό ρεύμα από το πυκνοκατοικημένο Ελ Σαλβαδόρ προς την αραιοκατοικημένη Ονδούρα. Με την πάροδο των ετών, οι μετανάστες από το Σαλβαδόρ έφτασαν τις 350.000 και αριθμούσαν το 15% του πληθυσμού της Ονδούρας. Η μειονότητα αυτή πρόκοψε και τη δεκαετία του '60 κατείχε μεγάλη έκταση γης στα σύνορα των δύο χωρών, προκαλώντας τον φθόνο και την αντίδραση των ντόπιων. Μεγαλύτερες εκτάσεις γης κατείχαν οι λιγοστές οικογένειες γαιοκτημόνων της χώρας, καθώς και η αμερικανική εταιρεία United Fruit, που παράγει τις γνωστές μας μπανάνες «Τσικίτα». Ο δικτάτορας της Ονδούρας, Οσβάλντο Λόπες Αρεγιάνο, επιχείρησε αναδασμό της γης κάτω από την εντεινόμενη λαϊκή αντίδραση, αλλά ήταν ανίκανος να αντιπαρατεθεί με τους μεγάλους γαιοκτήμονες και τους Αμερικανούς. Ετσι, στράφηκε κατά της ακίνητης περιουσίας των μεταναστών από το Σαλβαδόρ, την οποία ουσιαστικά δήμευσε και τη μοίρασε στους ντόπιους ακτήμονες.
ΕΤΣΙ είχαν τα πράγματα στις 6 Ιουνίου 1969, όταν οι εθνικές ομάδες των δύο χωρών παρατάχθηκαν στο στάδιο της πρωτεύουσας της Ονδούρας, Τεγκουσιγκάλπα, για τον πρώτο τους αγώνα στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970. Η Ονδούρα νίκησε 1-0 με γκολ που σημειώθηκε στις καθυστερήσεις. Ο Τύπος του Σαλβαδόρ άφησε υπονοούμενα για το παιχνίδι. Ο τρόπος που έχασε το Σαλβαδόρ προκάλεσε την αυτοκτονία της 18χρονης οπαδού Αμέλια Μπολάνιος, που χρίστηκε μάρτυρας από τους συμπατριώτες της, οι οποίοι ζητούσαν εκδίκηση στον επαναληπτικό. Ο αγώνας έγινε στις 25 Ιουνίου στο Σαλβαδόρ, υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας. Οι γηπεδούχοι νίκησαν άνετα, 3-0 και ανανέωσαν τις ελπίδες τους για πρόκριση, σε τρίτο παιχνίδι, σε ουδέτερο γήπεδο. Μετά τον αγώνα, όμως, έγιναν σοβαρά επεισόδια με πολλούς τραυματισμούς. Οι 2 χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις την επόμενη μέρα. Τη μεθεπόμενη διεξήχθη το τρίτο, καθοριστικό παιχνίδι. Το Ελ Σαλβαδόρ νίκησε με 3-2 στην παράταση και πήρε το εισιτήριο για το Μουντιάλ του Μεξικού. Η κατάσταση όμως παρέμεινε έκρυθμη. Τις πρωινές ώρες της 14ης Ιουλίου 1969 η σαλβαδοριανή αεροπορία βομβάρδισε την πρωτεύουσα της Ονδούρας και οι χερσαίες δυνάμεις της πέρασαν τα σύνορα. Η αεροπορία της Ονδούρας βομβάρδισε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Σαλβαδόρ. Ο πόλεμος είχε αρχίσει.
ΤΟ ΒΡΑΔΥ της 18ης Ιουλίου επετεύχθη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός. Τα θύματα του πολέμου των 100 ωρών έφτασαν τα 6.000 και από τις δύο πλευρές, ενώ 100.000 άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους. Εντεκα χρόνια μετά τη λήξη του, οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης και αποφάσισαν να φέρουν τις συνοριακές διαφορές τους ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Το Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του το 1992 και προσκύρωσε το μεγαλύτερο μέρος των διαφιλονικούμενων εδαφών στην Ονδούρα. Σήμερα, Ελ Σαλβαδόρ και Ονδούρα με δημοκρατικά καθεστώτα συνεχίζουν τις διαδικασίες για την εφαρμογή της απόφασης της Χάγης, ενώ διατηρούν ομαλές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις, στο πλαίσιο της Κοινής Αγοράς της Κεντρικής Αμερικής.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
* Ρίτσαρντ Καπισίνσκι: «Ο πόλεμος του ποδοσφαίρου» («Μεταίχμιο»)
* Wikipedia
Saturday, July 11, 2009
H μερα που αυτοκτονησε η Βραζιλια
Μπορεί ένας άνθρωπος να τιμωρηθεί για μια ολόκληρη ζωή για μια λάθος εκτίμηση σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα; Μπορεί… Αν πρόκειται για έναν τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και για μια χώρα όπως η Βραζιλία, όπου το τρίπτυχο ‘Ποδόσφαιρο-Σάμπα-Θρησκεία’ αποτελεί τρόπο ζωής.
Ο Μοασίρ Μπαρμπόσα, ήταν ένας τερματοφύλακας – εγγύηση για τους συμπαίκτες του. Αγωνιζόμενος από το 1945 στην Βάσκο κατέκτησε έξι πρωταθλήματα Βραζιλίας και δεκάδες άλλα τρόπαια και διακρίσεις. Οι περισσότεροι ιστορικοί τον κατατάσσουν ως τον τρίτο κορυφαίο τερματοφύλακα της Βραζιλίας, όλων των εποχών. Όμως όλα του τα επιτεύγματα ξεχάστηκαν μέσα σε μια μέρα, μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα…
Ήταν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο και γινόταν στην Βραζιλία. Η εθνική ομάδα της χώρας είχε κυριολεκτικά σαρώσει όλους τους αντιπάλους της, σε μια περίεργη διοργάνωση, στην οποία δεν υπήρξε ένας τελικός, αλλά τελική φάση με τέσσερις ομάδες. Η Βραζιλία με μια ισοπαλία στο τελευταίο παιχνίδι με την Ουρουγουάη κατακτούσε για πρώτη φορά το κύπελλο.
Το ξημέρωμα της 16ης Ιουλίου του 1950, βρήκε μια ολόκληρη χώρα στο πόδι. Οι Βραζιλιάνοι, απόλυτα σίγουροι για τον θρίαμβο, είχαν ξεχυθεί σε δρόμους και πλατείες, σε ένα ατέλειωτο καρναβάλι. Την παραμονή του αγώνα οι παίκτες της ομάδας είχαν λάβει ως δώρο χρυσά ρολόγια με την επιγραφή ‘για τους παγκόσμιους πρωταθλητές’. Οι πρώτες σελίδες των εφημερίδων ήταν έτοιμες, με κενό μόνο το σκορ, μισό εκατομμύρια μπλουζάκια και άλλα σχετικά λάβαρα είχαν πουληθεί με μεγάλες επιγραφές που γιόρταζαν την νίκη ενώ ακόμα και το τεράστιο άρμα του καρναβαλιού που θα ακολουθούσε ήταν έτοιμο. Ακόμα και ο Ζιλ Ριμέ, ο εμπνευστής του Μουντιάλ, ο οποίος και θα παρέδιδε στο τέλος το κύπελλο, είχε έτοιμο στην τσέπη του έναν λόγο στον οποίο επαινούσε την πρωταθλήτρια Βραζιλία! Το μεσημέρι, στο νεόχτιστο Μαρακανά βρέθηκαν 200.000 άνθρωποι (183.354 καταγραμμένοι, ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων), οι οποίοι αρκετές ώρες πριν το πρώτο σφύριγμα είχαν στήσει τρελά πανηγύρια στις κερκίδες.
Το παιχνίδι ξεκίνησε μέσα σε ιαχές και προτροπές για μεγάλο σκορ. Ο Μάσπολι, ο τερματοφύλακας της Ουρουγουάης, όμως, έκανε την μια απόκρουση μετά την άλλη, ενώ η άμυνα του άντεχε στις επιθέσεις των Βραζιλιάνων. Το ημίχρονο έληξε 0-0, όμως στις αρχές της επανάληψης το γήπεδο σείστηκε και γέμισε πυροτεχνήματα! Ο Φριάκα είχε σκοράρει για τους γηπεδούχους. Στο 66’ όμως ο Γκίγκια έφυγε από δεξιά, σέντραρε στην περιοχή και ο Σκιαφίνο ισοφάρισε. Οι Βραζιλιάνοι παίκτες πανικοβλήθηκαν. Η Ουρουγουάη, πιο ψύχραιμη, άρχισε να παίρνει τα ηνία του αγώνα και να βγαίνει μπροστά. Ήταν το 79ο λεπτό και ο Γκίγκια έφευγε πάλι μόνος από δεξιά. Ο Σκιαφίνο έκανε ξανά κίνηση στην περιοχή. Όλοι περίμεναν την σέντρα, το ίδιο και ο Μπαρμπόσα που έκανε ένα βήμα μπροστά καθώς στο πρώτο γκολ είχε διαλέξει να κλείσει την γωνία του. Ένα βήμα που δεν θα ξεχνούσε ποτέ…
Ο Γκίγκια αιφνιδιάζοντας τους πάντες, σημάδεψε την αριστερή γωνία του. Ο Μπαρμπόσα απλώς ακούμπησε την μπάλα που πέρασε δίπλα του και αναπαύτηκε στα δίχτυα. 1-2! Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο, πασίγνωστος Ουρουγουανός συγγραφέας, περιγράφει την σκηνή που ακολούθησε ως την «τρομερότερη σιγή της ιστορίας του ποδοσφαίρου». Ο Άγγλος διαιτητής Ρίντερ, σφύριξε λίγο αργότερα την λήξη. Κάποιοι σκοτώθηκαν πέφτοντας συντετριμμένοι από τις πανύψηλες κερκίδες του Μαρακανά, κάποιοι αυτοκτόνησαν το ίδιο βράδυ και κάποιοι άλλοι τις επόμενες μέρες. Ποτέ δεν έγινε γνωστός ο ακριβής αριθμός των νεκρών. Η απονομή στην Ουρουγουάη έγινε στα κρυφά και μετά από πολύ ώρα ενώ οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν την επομένη με τίτλο ‘Το ποδόσφαιρο πέθανε’. Ο θρήνος που ακολούθησε στην χώρα σταμάτησε μετά από πολλές μέρες. Το μαρτύριο του Μπαρμπόσα ξεκινούσε τότε…
Έμεινε δυο μέρες κρυμμένος σε φιλικό σπίτι, για να ακολουθήσει μια ζωή, όπου ήταν δακτυλοδεικτούμενος. Οι φίλοι του τον απέφευγαν. Αν και συνέχισε το ποδόσφαιρο για αρκετά ακόμα χρόνια, κερδίζοντας τίτλους και διακρίσεις κανένας ποτέ δεν του συγχώρησε την λάθος εκτίμηση στο σουτ του Γκίγκια, ένα σουτ που κανένας ποτέ δεν περίμενε, ένα σουτ που ακόμα και ο Γκίγκια δήλωσε αργότερα ότι δεν είχε σκεφτεί να κάνει. Αυτά όμως ήταν ψιλά γράμματα πλέον… Όταν θέλησε το 1994 να εμψυχώσει τους διεθνείς στα προκριματικά του μουντιάλ της Αμερικής, οι υπεύθυνοι τον έδιωξαν επειδή φοβήθηκαν ότι θα έφερνε κακή τύχη. Ο ίδιος δεν άντεχε άλλο. «Στη Βραζιλία η εσχάτη των ποινών για ένα έγκλημα είναι τριάντα χρόνια κάθειρξη. Πάνε 44 χρόνια που τιμωρούμαι για ένα έγκλημα που δεν έκανα» δήλώσε με παράπονο. Έζησε το τελευταίο κομμάτι της ζωής του φιλοξενούμενος στο σπίτι μιας κουνιάδας του με μοναδικό εισόδημα του, την σύνταξη του.
Στις 7 Απριλίου του 2000, κάπου στο Σάο Πάολο, ο Μπαρμπόσα έκλεισε για τελευταία φορά τα μάτια του. Πέθανε χωρίς να του συγχωρέσουν ποτέ μια λάθος εκτίμηση που έκανε. Πέθανε συνειδητοποιώντας με τον χειρότερο τρόπο μια Αγγλική ατάκα, που βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην Βραζιλία. Το ποδόσφαιρο δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Είναι κάτι περισσότερο…
απο:www.sobrero.gr
Friday, July 10, 2009
Ο ΛΑΟΣ ΜΙΛΗΣΕ.ΚΑΙ ΣΟΥΖΑ ΟΛΟΙ!
Οταν μιλαει ο λαος ,ολοι οι ανευθυνουπευθυνοι καθονται σουζα ,ξυπνανε κι αρχιζουν το τρεξιμο....
Wednesday, July 8, 2009
Ur music always gonna be here
Probably the best ever song of THE KING,in his very best apperance,back in the mid-80s
Monday, July 6, 2009
Tα συναιτερακια
Friday, July 3, 2009
Από την καρδιά της κερκίδας (50)
Από την καρδιά της κερκίδας (50)
Σκωτσέζικο ντους για πολλοστή φορά για τους φιλάθλους του Όμιλου,που ενώ περίμεναν την νέα εποχή στην ΠΑΕ ΟΦΗ υπό την ηγεσία του Νίκου Μάχλα,ήρθε ο φερόμενος μεγαλομέτοχος να αθετήσει για άλλη μια φορά μια συμφωνία που η ολοκλήρωση της έμοιαζε τυπική υπόθεση.
Έτσι ,ενώ οι φίλοι της ομάδας,χαμογελούσαν μετά από καιρό για τις καλύτερες μέρες που νομοτελειακά έρχοταν,ύστερα και από τις πρώτες κινήσεις του Νίκου Μαχλά,ο πρόεδρος του ΟΦΗ φρόντισε να δώσει άλλο ένα χτύπημα,στα τόσα που έχει δεχτεί η ιστορική ομάδα όσα χρόνια «ηγείται».
Ο Φ.Βατσινάς κάλλιστα θα μπορούσε να παρωμοιαστεί σαν τον Εφιάλτη που πρόδωσε τον ΟΦΗ,σαν τον Ιούδα που πρόδωσε τον Ιησού για 30 αργύρια.
Στα χρόνια του Βατσινά,ο ΟΦΗ υποβιβάσθηκε για πρώτη φορά ύστερα από 33 χρόνια στην Α εθνική.Κατάφερε όχι απλά να εκμηδενίσει τα οφέλη της ένταξης στο άρθρο 44,που είχαν συρρικνώσει τα χρέη της ΠΑΕ ,αλλά μέσα σε 4 χρόνια να τα πολλαπλασιάσει.Οι ακαδημίες της ομάδας εμφανίζουν εικόνες διάλυσης.Φέτος ,ύστερα και από τον υποβιβασμό της ομάδας,το ρόστερ έχει συρρικνωθεί σημαντικά,έχουν αποχωρήσει πολλοί αξιόλογοι ποδοσφαιριστές,όπως ο Σφακιανάκης,ο Πόποβιτς,ο Σίμιτς,ποδοσφαιριστές που αγαπήσανε τον Όμιλο και υπό κανονικές συνθήκες θα παρέμεναν,ενώ όσοι έχουν απομείνει με δυσκολία συμπληρώνουν αποστολή.Να μην ξεχάσουμε να προσθέσουμε την εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζει το ιστορικό Γεντί Κουλέ,εξαιτίας της μετακόμισης στο Παγκρήτιο στάδιο.
Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στο ανύπαρκτο μάρκετινγκ της ΠΑΕ,στην πρωτόγονη μορφή της διαδικτιακής σελίδας της ομάδας,το γκεμπελικής μορφής γραφείο Τύπου .Κυρίως όμως, θα πρέπει να σταθούμε στην έλλειψη οράματος ,στην υποτακτική ,δουλική πολιτική που ακουλούθησε απέναντι στους πραγματικούς μεγαλομετόχους,προσπαθώντας να εξαπατήσει τον κόσμο,μάταια, ότι είναι ο ιδιοκτήτης της παε ΟΦΗ.
Ύστερα από όλα αυτά,έχει το θράσος να αξιώνει 3 εκκ για να πουλήσει τις μετοχές,συν τα όποια χρέη,που τις ζυγές μέρες είναι 1,7 εκκ,τις μονές 3,2 εκκ,ενώ τα σαββατοκύριακα ίσως να είναι ακόμη περρισότερα.
Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι οι προδότες τιμωρούνται,και αν ισχύει η ρήση «η ιστορία επαναλαμβάνεται»τότε το μέλλον του πιο αντιπαθούς άνθρωπου σε όλη την Κρήτη,δεν θα είναι ευοίωνο.
Από κει και πέρα,το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τελικά πουλάνε πραγματικά οι πραγματικοί ιδιοκτήτες την ομάδα.Η απάντηση αναμένεται εντός της εβδομάδας,κι αν είναι θετική,ο κόσμος του ΟΦΗ είναι διατεθιμένος να βάλει το χέρι στη τσέπη για να βγει ο πολύπαθης Όμιλος από την κρίση.Διάφορες κινήσεις έμπρακτης υλικής στήριξης της προσπάθειας του Νίκου Μαχλά σχεδιάζονται,ώστε να ξεπεράσει επιτέλους ο Όμιλος τα πέτρινα χρόνια.
Αν όμως αποδειχτεί ότι όλα όσα διαδραματίζονται στην πλάτη του κόσμου του ΟΦΗ,είναι άλλο ένα τέχνασμα,οι κινήσεις θα είναι ακόμη πιο δυναμικές.
Τότε θα δούμε αν πραγματικά η δικαστική και εκτελεστική εξουσία είναι αδέκαστη,λειτουργεί ισόνομα απέναντι σε δυνατούς και αδύνατους,ή η χειραγώγηση είναι χαρακτηριστικό της ,όπως συμβαίνει σε χώρες του Γ’Κόσμου…
Ταυρομάχος
Subscribe to:
Posts (Atom)