Saturday, May 14, 2011

Από την καρδιά της κερκίδας (92)








Από την καρδιά της κερκίδας (92)

Είναι καιρός που θέλω να αναφερθώ σε αυτήν την κόντρα μεταξύ των φιλάθλων του ΟΦΗ και αυτών του ΠΑΣ Γιάννενα .Μια κόντρα που δημιουργήθηκε το 2000 στα μπαράζ της Ρόδου κι φέτος μοιάζει να διατρανώθηκε εξαιτίας της συνύπαρξης των δυο ομάδων ,ύστερα από 10 χρόνια στην ιδία κατηγορία.

Στη Ρόδο δεν είχα την τύχη να βρεθώ .Θα θυμάστε ίσως ότι το προηγούμενο βράδυ της αναχώρησης του «Δημητρούλα» είχε κυκλοφορήσει μια φήμη ότι το πλοίο τελικά δεν θα φύγει .Αυτό με κράτησε στην Κρήτη να παρακολουθώ το ματς από την τηλεόραση με την αγωνιά να χτυπάει κόκκινο ,μέχρι τουλάχιστον το 2ο γκολ του Μάουρο.

Όμως, ρώτησα ,έψαξα , προσπάθησα να μάθω μέσω διαδικτύου κι τους ισχυρισμούς της άλλης πλευράς ώστε να καταλάβω κι να ξέρω τι έγινε .Έμαθα ότι ύστερα από διαπληκτισμούς ,είχαμε την συμπλοκή στα στενά της Ρόδου ,κάποιος πέταξε μια καρέκλα που χτύπησε στο μάτι τον άτυχο φίλαθλο .Έμαθα επίσης ,ότι ο συγκεκριμένος ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα των φανατικών του ΠΑΣ, πάντα μέσα στα επεισόδια τα οποία συχνά προκαλούσε . Φυσικά ,είναι κρίμα για τον οποιονδήποτε άνθρωπο να χάνει το μάτι του όμως όταν κάποιος προκαλεί την τύχη του,όταν μπλέκει σε φασαρίες ασυστόλως το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποτε θα την πληρώσει .Κρίμα ,αλλά…

Από τότε οι φίλοι του ΠΑΣ βρήκαν τον μεγάλο εχθρό τους.Τον ΟΦΗ.Μου θυμίζει την ρήση ,αν δεν έχεις ένα εχθρό ,δημιούργησε τον ώστε να συσπειρώνεις την μάζα όταν κινδυνεύει να διαλυθεί .

Δεν θα αναφερθώ στην διαφορά επιπέδου των δυο συλλόγων ,η ιστορία του καθένα είναι γνωστή.Αν θα πρέπει να αναφερθούμε κάπου είναι το παρατσούκλι Άγιαξ της Ηπείρου όπως αυτοαποκαλούν την ομάδα τους οι φίλοι του ΠΑΣ.

Επειδή πολλοί ίσως δεν το γνωρίζουν η καλύτερη εποχή του ΠΑΣ ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 70 όταν έφτασε μέχρι την 7η θεση κι είχε καταφέρει να μείνει τρεις συνεχείς χρονιές ,ή μήπως τέσσερις? στην μεγάλη κατηγορία .Είχαν δημιουργήσει στην Ήπειρο μια θεαματική ομάδα ,όντας πρωτοπόροι στο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων που μάθαμε αργότερα καλά πρώτα με τον Ρότσα-Μπουμπλής κι ύστερα με τις ελληνοποιήσεις Γιουγκοσλάβων καλαθοσφαιριστών . Έτσι μετατρέποντας 5-6 Αργεντινούς μπαλαδόρους σε Έλληνες ,όταν επιτρέπονταν μόνο ένας ξένος παίκτης για κάθε ομάδα είχαν φτάσει στο ζενίθ της ιστορίας τους.Βέβαια ,κάθε λογικά σκεπτόμενος θα αναρωτηθεί γιατί Άγιαξ με Αργεντινούς ?Ήταν η εποχή Κρόιφ,που ο Άγιαξ ήταν η σημερινή Μπαρτσελόνα στην Ευρώπη ,καθιερώνοντας το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο .

Γιατί λοιπόν να δίνει ο κόσμος του ΟΦΗ τόση αξία ,σε μια ομάδα που όχι απλώς δεν συγκρίνεται το βάρος της φανέλας κι η ιστορία ,αλλά φαντάζει αστεία μπροστά στον Όμιλο ?

Διαχρονικά οι κατεξοχήν μεγάλοι αντίπαλοι του ΟΦΗ ήταν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης,ο ΠΑΟΚ,ο Άρης, ο Ηρακλής ,ενίοτε ακόμη κι αυτές του ΠΟΚ,όταν τις κοιτούσε στα ματια ,κι υπέφεραν στο Γεντί Κουλέ.

Ακόμη όμως κι σήμερα ,που με την άδικη και παράνομη παραμονή της ομάδας για δεύτερη χρονιά στην Β κατηγορία ,το δέος που νιώθουν όλοι οι υπόλοιποι απέναντι στην ομάδα της Κρήτης δείχνει την διαφορά επιπέδου .

Αυτό που ενοχλεί πάντως τον κόσμο του ΟΦΗ,είναι η απώλεια της απευθείας ανόδου.

Έστω με πλάγιους τρόπους ξανά,αφού υπήρξε ουσιαστικά ατιμωρησία σε όσα έγιναν στο πρώτο ματς με τον ΠΑΣ ,σε όσα έγιναν σε διάφορα ματς του Παναιτωλικού με τις συμπλοκές ακόμη και μεταξύ οπαδών με αντίπαλους ποδοσφαιριστές .

Πόσο μάλλον,όταν η ομάδα του κ.Χριστοβασίλη εμπλέκεται σε πλειάδα ύποπτων ,ακόμη κι διεφθαρμένων αγώνων ,κι παρ όλα αυτά καταφέρνει να πάρει άμεσα μια αδειοδότηση ,που όσο να ναι αφήνει οσμές κι δυσωδία.

Γι αυτό λοιπόν ,οι παίκτες του ΟΦΗ καλούνται να αποδείξουν ότι είναι η καλύτερη ομάδα της κατηγορίας μέσα στο γήπεδο ,αυτην την Κυριακή. Ένα εμφατικό 3-0 θα είναι η καλύτερη απάντηση για όσα έγιναν φέτος στην μπόχα της φούτμπολ-λιγκ,για όσα τραβηξαν στα Γιάννενα με την εισβολή του «αυτοκολλητάκια»,κι για όσες εμετικές βρισιές εξαπολύουν για χρονιά οι «φίλαθλοι» του ΠΑΣ Γιάννενα.

Όσο για τον κόσμο ,καλείτε για μια ακόμη φορά να δείξει το μεγαλείο του, διατηρώντας την ψυχραιμία του ακόμη κι αν προκληθεί.Ειναι γνωστή η αυστηρότητα των νόμων όταν πρόκειται για τον ΟΦΗ,κι μια ενδεχόμενη τιμωρία θα είναι βαριά για την ομάδα μας.

No comments: