Friday, March 18, 2011

Από την καρδιά της κερκίδας (87)



Από την καρδιά της κερκίδας (87)

«Υπάρχουν ενδείξεις κι όχι αποδείξεις Η γνωστή ατάκα που έχει σφραγίσει μέχρι σήμερα την πονεμένη ιστορία των στημένων αγώνων στην Ελλάδα ,καλύπτει όμορφα μια πραγματικότητα για την οποία η μισή πιάτσα επιμένει πως γνωρίζει κι η άλλη μισή παριστάνει τον κουφό σε καιρούς πολέμου.

Οι παλιοί έχουν ακούσει πολλές γλαφυρές ιστορίες ,οι νέοι έζησαν τις εποχές της παράγκας ,των μάνατζερ ,της κασέτας , με τις γνώστες καταγγελίες .Τους ενώνει παντελώς η απουσία αποφάσεων .Ίσως γιατί δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις τις οποίες βρήκαν οι αρχές από το Βιετνάμ στην Βραζιλία ,από την Ιταλία στην Πολωνία .Ακόμη μια πρωτιά για την χώρα του ήλιου και της θάλασσας .Ήταν η πρώτη που έφερε το ΔΝΤ στην Ε.Ε,είναι η μοναδική που δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να ξεκαθαρίσει το μουντό τοπίο του αθλητισμού .Με σημαία την δικαιολογία πως «παντού συμβαίνουν τα ίδια»,δεν οδηγεί πουθενά ,καθώς την διαφορά με το «παντού»την κάνουν οι τιμωρίες.

ΙΤΑΛΙΑ:Τα στημένα ήταν και παραμένουν κομμάτι της καθημερινής ζωής .Αρχαίες οι ρίζες όσο και το Κολοσσαίο της Ρώμης .Πρώτες ενδείξεις στα μέσα της δεκαετίας του 60, πρώτες τιμωρίες σε απόσταση 10 ετών,με διαφορές ομάδες των μικρών κατηγοριών να υποβιβάζονται στα χαρτιά .Ύστερα οι οπαδοί είδαν την Αστυνομία να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο(1980),μεγάλοι παίκτες τιμωρήθηκαν αυστηρά(Πάολο Ρόσι,Μπρούνο Τζιορντάνο ,Αλμπερτόζι,Κολόμπα) ενώ η Μίλαν και η Λάτσιο έχασαν την κατηγορία.Το έχουν στο αίμα τους οι Ιταλοί το στήσιμο .Κάθε πέντε χρόνια έχουμε και ένα ειδικό δικαστήριο .

Το 1985 υποβιβαστήκαν 5 ομάδες ,το 1991 άλλες δυο ,μέχρι η Τζένοα υποβιβάστικε κατηγορία για μια βαλίτσα με χρήματα .Στις αρχές της νέας χιλιετίας ζήσαμε το Καλτσιόπολι .Θύμα η Γιουβέντους που υποβιβάστικε για πρώτη φορά στην Serie B. Λένε πως η υπόθεση δεν έχει σχέση με το στοίχημα .Ας τους πιστέψουμε .Πάντως πριν ένα μήνα έσκασε ένα άλλο σκάνδαλο όπου εμπλέκονται εταιρίες στοιχημάτων ,πρακτορεία ,Καμόρα ,Μαφία και ομάδες των μικρών κατηγοριών.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Νωπές οι αναμνήσεις .Σίγουρα θα θυμόμαστε το πρωτάθλημα πριν 5 χρόνια η Κορίνθιανς.Η υπόθεση που ονομάστηκε «μαφία του σφυρίγματος» ,είχε διαιτητές , αρχιδιαιτητές ,παράνομους μπουκ,τσιράκια ,επίσημες εταιρίες στοιχημάτων κι ότι ήθελε προκύψει .Οι 11 αγώνες της μεγάλης κατηγορίας επαναλήφτηκαν ,οι πρωταγωνιστές τιμωρήθηκαν με φυλάκιση και ένα μεγάλο χρηματικό πρόστιμο .Τα λεφτά που έβγαλαν θα πρέπει να τα «φτύνουν» με κάθε τρόπο ,διότι η Βραζιλία σε τρια χρόνια διοργανώνει την τελική φάση του Μουντιάλ.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:Η συμμορία της «Χρυσής Σφυρίχτρας» έστηνε όποιο παιχνίδι ήθελε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας .Πόρτο και Μπενφίκα τα αφεντικά του παρασκηνίου .Τα σπασμένα πλήρωσε η Μποαβίστα(συν δυο μικρές ομάδες) και ο πρόεδρος της που εκείνη την εποχή ήταν πρόεδρος της Λίγκα.Αν η Μποαβίστα, σέρνετε στην Γ κατηγορία,η Πόρτο έβαλε τα μεγάλα μέσα για να σώσει το κύρος .Λίγο έλειψε να μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ,όμως η ΟΥΕΦΑ «σεβάστηκε» το όνομα της. Αφαιρέθηκαν 6 βαθμοί ,Μπενφίκα και Γκιμαράες στράφηκαν στα δικαστήρια ,όμως πρόεδρος και Πόρτο την έβγαλαν λαδί.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:Ρόμπερ Χόιτσερ,Λιμπούντα,Σάλκε,Αυστρία και άλλες πονεμένες υποθέσεις έχουν αμαυρώσει το γερμανικό ποδόσφαιρο.Τα στημένα εμφανίστηκαν την δεκαετία του 70, επανεμφανίστικαν το 2005 με τον Χόιτσερ. Ενδιάμεσα λένε πως δεν κουνήθηκε φύλλο.Έτσι λένε , έτσι υποστηρίζουν .Αυτές τις ημέρες διεξάγεται το δικαστήριο του Μπόχουμ. Υπομονή κι έχουμε να μάθουμε πολλά και διάφορα .Όπου χρήμα και λαμόγια,όπου χρήμα διεφθαρμένοι διαιτητές ,παράγοντες και παίκτες.Δεν έχει σημασία αν την χώρα την ονομάζουν Γερμανία.

ΑΓΓΛΙΑ: Στην πατρίδα του στοιχήματος προσέχουν για να έχουν.Δεν σημαίνει πως όλα παραμένουν καθαρά αλλά τουλάχιστον προσπαθούν να κρατήσουν καθαρό το ποδόσφαιρο.

Από το 1964 που ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο με τα στημένα των παικτών της Sheffild Wednesday, ελάχιστες ιστορίες έχουν αγγίξει το ποδόσφαιρο.Ο κανονισμός που δεν επιτρέπει τους πρωταγωνιστές να ποντάρουν στους αγώνες ποδοσφαίρου , μείωσε τον κίνδυνο .Τα εύκολα λεφτά βγαίνουν στις κούρσες των αλόγων ,στα βελάκια ή στο μπιλιάρδο ,χωρίς να ξεχάσουμε το κρίκετ.

ΠΟΛΩΝΙΑ:Στην χώρα όπου σε ένα χρόνο θα διεξαχθούν οι τελικοί του Ευρώ 2012 καταγράφηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στημένων αγώνων ποδοσφαιρου . Περισσότεροι από 100 στημένοι αγώνες ,με πρωταγωνιστές διαιτητές,μάνατζερ , προπονητές ,117 παίκτες και 29 ομάδες .Η υπόθεση διέλυσε το ποδόσφαιρο της χώρας , τόσο που 9 ομάδες υποβιβάστικαν ,ενώ 30 άτομα κατέληξαν στη φυλακή , ολόκληρο το ΔΣ της ομοσπονδίας παραιτήθηκε . Η ερευνά της δικαιοσύνης συνεχίζεται τόσο που πριν ένα μήνα συνέλαβαν δυο πρώην προπονητές.

Αναδημοσίευση από το ένθετο περιοδικό «Προβλέψεις» για το στοίχημα, της εφημερίδας Εspresso. Άρθρο του Σταύρου Κολιλά.(skolilas@espessonews.gr)

Αυτά λοιπόν συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο.

Στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας,στην Ψωροκώσταινα, μόλις πριν λίγες μερες κι ύστερα από τον τυφώνα του «Κασέτα-γκέητ» το φίλαθλο κοινό αναμένει τις εξελίξεις .

Οι «ενδείξεις»,για να χρησιμοποιήσουμε όρους στημένων ,δείχνουν ότι θα ξεμαγαρίσουμε από την παρουσία του Αχχιλέα Μπέου.Ότι θα συμβεί κάτι ανάλογο με όσα έγιναν στην Πορτογαλία.Ας είναι.Είναι ένα βήμα.Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε έστω ένα βήμα…

No comments: