Friday, August 7, 2009

Από την καρδιά της κερκίδας (54)






Από την καρδιά της κερκίδας (54)
Oι διαφορές στην νέα ΠΑΕ ΟΦΗ έχουν αρχίσει να γίνοντα ευδιάκριτες από πολύ νωρίς.
Ίσως η σημαντικότερη αλλαγή είναι η –μετά από πολλά χρόνια,- στήριξη στους Κρητικούς ποδοσφαιριστές.
Ο Νίκυ Παπαβασιλείου άλλωστε είναι ένας προπονητής που θεωρείται εξπέρ στην ανάδειξη ταλαντούχων ποδοσφαιριστών.Η δουλειά του στην Κύπρο είναι γνωστή,αφού έχει «στείλει»ήδη στην Αγγλία τρεις ποδοσφαιριστές νεαρής ηλικίας.
Η επιστρΟΦΗ του Ευγ.Γκέραλντ ήρθε να πλαισιώσει τα σχέδια του Νίκου Μαχλά για ένα ΟΦΗ που θα στηρίζεται στα δικά του παιδιά.Ο Ολλανδός που αποχώρησε πριν 9 χρόνια ,μαντεύοντας τα δεινά που θα ακουλουθήσουν ,θα βοηθήσει όχι μόνο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο αλλά και σε παιδαγωγικό,αφού δεν αρκεί να κλωτσάς καλά το τόπι για να γίνεις επιτυχημένος ποδοσφαιρίστης.Σημαντικότερο είναι ίσως να έχεις το μυαλό μέσα στο κεφάλι,να είσαι προσγειωμένος .Να καταλάβεις ότι μόνο μέσα από την συνεχή σκληρή δουλειά μπορείς να τα καταφέρεις.
Οι φερέλπιδες ποδοσφαιριστές που στελεχώνουν το φετινό ρόστερ,Κοκκινάκης,Περογαμβράκης,Σταθόγλου,Χριστοφής,Ξενοδόχωφ,αλλά και οι Πάνος,Ζορμπάς,Μαρίνκοβιτς έχουν δείξει εως τώρα ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο πρωτάθλημα της Β εθνικής,κι αν συνεχίσουν έτσι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και αμφίδρομα.Τόσο για τους ίδιους ,όσο και για τον ΟΦΗ.
Είναι μια δικαίωση ίσως,αφού πολλές φορές αναφερθήκαμε σε αυτά τα παιδιά την προηγούμενη σεζόν,παρακουλουθώντας τους στα πρωταθλήματα μικρότερων κατηγοριών που αγωνίζοταν.Αξίζουν λοιπόν των ευκαιριών,κι αν τα καταφέρουν θα έχουν πετύχει να δώσουν ένα παραπάνω κίνητρο σε νεότερα παιδιά να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό αποφεύγοντας τις συμπληγάδες που συναντά η νεολαία στη σημερινή εποχή.
Άλλωστε,όπως έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν η μεγαλύτερη κληρονομιά που άφησε ο Γκέραλντ στο κρητικό ποδόσφαιρο ,δεν είναι οι επιτυχίες που έφερε με τον ΟΦΗ,αλλά η νοοτροπία της παραγωγής ποδοσφαιριστών.Έτσι σήμερα στην Κρήτη ,κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της έχει δημιουργήσει ακαδημίες ,σκοπεύοντας στη μελλοντική στελέχωση της από γηγενείς ποδοσφαιριστές.
Ο ΟΦΗ μπορεί να βγει πολλαπλά οφελημένος από αυτήν την πολιτική,αφού πέρα από το αγωνιστικό σκέλος,μπορεί να έχει ακόμη περρισότερη στήριξη από κάθε γωνιά της Κρήτης.Αν θυμηθούμε τα παραδείγματα του Κώστα Κιάσσου που η παρουσία του στον ΟΦΗ έφερε αρκετούς Χανιώτες φίλους στην ομάδα ,ακόμη και του Πέτρου Βουζουνεράκη που σε εποχές δύσκολες ήταν η αφορμή για αρκετό κόσμο να κάνει το ταξίδι από την Ιεράπετρα στο Ηράκλειο για χάρη του.
Έτσι σήμερα,χάρη στην «κληρονομιά»του Γκέραλντ ο ΟΦΗ,αλλά και οι άλλες κρητικές ομάδες,μπορούν να εκμεταλευθούν την παραγωγή ποδοσφαιριστών που γίνεται σε όλο το νησί.Οι επιτυχίες του αθλητικου σχολείου Ηρακλείου,των μικτών ομάδων ,σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο δείχνουν ότι υπάρχει ταλέντο και μέλλον στο κρητικό ποδόσφαιρο.
Ας μην ξεχνάμε το παράδειγμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μπαρτσελόνα ,που οι μίσοι βασικοί ποδοσφαιριστές της αποτελούν έργο των ακαδημιών του συλλόγου.
Είθε να είναι ο φάρος για το κρητικό ποδόσφαιρο…
Ταυρομάχος



No comments: