Friday, August 21, 2009

Από την καρδιά της κερκίδας (55)











Από την καρδιά τς κερκίδας (55)

O Oυμπέρτο Έκο παραφράζοντας την ρήση του Μαρξ για την θρησκεία, είχε πει ότι το ποδόσφαιρο είναι στις μέρες μας το όπιο των λαών. Η άποψη του Έκο δεν μπορεί παρά να επιβεβαιωθεί βλέποντας χιλιάδες κόσμου να συρρέουν κάθε εβδομάδα στα γήπεδα όλου του κόσμου, εκατομμύρια να στήνονται μπροστά στις οθόνες τους για να παρακολουθήσουν την στρογγυλή θεά. Έτσι το ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα από το 2ο μισό του 20ου αιώνα, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα κοινωνικό φαινόμενο. Ως τέτοιο λοιπόν, εκτός από το να παίρνει από την κοινωνία, οφείλει να ανταποδίδει. Ο σημερινός ΟΦΗ, έχει την ευκαιρία να αποτελέσει κάτι καινούργιο στα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάτι διαφορετικό, που δεν θα παίρνει μόνο από την κοινωνία αλλά τα οφέλη θα είναι αμφίδρομα. Δεν θα σταθούμε σήμερα στο οικονομικό σκέλος, που ίσως στην εποχή μας θεωρείτε το σημαντικότερο, θα σταθούμε σε κοινωνικές δράσεις που μπορούν να αναπτυχτούν μέσω του φαινομένου που λέγεται ποδόσφαιρο, μέσω της συμμετοχής χιλιάδων λαού σε αυτό.

Ανάπτυξη δράσεων
Ήδη στους συνδέσμους του ΟΦΗ έχει ανάψει η κουβέντα, για διάφορες δράσεις που μπορούν να αναπτυχτούν. Δράσεις που θα αποδείξουν ότι ο ΟΦΗ, είναι πραγματικά κομμάτι της Κρήτης και του κρητικού λαού. Το Ηράκλειο, μια πόλη που στέκεται στη γωνιά αυτή της Μεσογείου, είναι περήφανο για τα τείχη του, που το προστάτεψαν πολλές φορές από την επέλαση των κατακτητών. Στις μέρες μας στέκουν ακόμη αγέρωχα, πλην όμως οι σημερινοί βάρβαροι ,οι εκδρομείς του ποδοσφαίρου, δυστυχώς όμως συχνά και ιθαγενείς απαίδευτοι οπαδίσκοι, τα έχουν βεβηλώσει με σπρέι, νομίζοντας ότι έτσι αποδεικνύουν κάτι. Εδώ λοιπόν έρχονται οι σύνδεσμοι οπαδών ΟΦΗ, να εκφράσουν την βούλησή τους για καθαρισμό των τειχών σε συνεργασία με την Εφορία αρχαιοτήτων φυσικά. Είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται, προκειμένου να γίνει η πόλη ομορφότερη. Είναι ντροπή να βεβηλώνονται μνημεία, από στρατιές εκδρομέων οπαδών, όπου κι αν είναι αυτά, όποιοι κι αν είναι οι οπαδοί. Αυτό σαν αρχή. Από ‘κει και πέρα μπορούν οι σύνδεσμοι, σε συνεργασία πια με τον για χρόνια εχθρό τους και πλέον κορυφαίο σύμμαχο ,την ΠΑΕ ΟΦΗ, να αναπτύξουν πολλές παρόμοιες δράσεις ανάλογου περιεχομένου. Μια ημερίδα ενημέρωσης για τα ναρκωτικά, ένα φαινόμενο που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την νεολαία σήμερα, και που δυστυχώς δεν υπάρχει η ανάλογη ενημέρωση από τους φορείς. Θα μπορούσαν να προσκληθούν να μιλήσουν σε νέα παιδιά, ψυχολόγοι, γιατροί, ακόμη και πρώην χρήστες. Σίγουρα η ενημέρωση σώζει.


Η αιμοδοσία
Το πιο σημαντικό όμως που μπορεί να γίνει, κι αξίζουν συγχαρητήρια στην διοίκηση του Εργοτέλη που το έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν, είναι η αιμοδοσία. Η χώρα μας υστερεί πολύ σε αυτόν τον τομέα. Οι Έλληνες, ίσως και εξαιτίας της σημερινής εποχής των ιλιγγιωδών ρυθμών, ενώ γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να δίνεις αίμα, σημαντικό για το κοινωνικό σύνολο, μα και για τον οργανισμό σου, δεν δίνουν αίμα, κυρίως γιατί απλά δεν προλαβαίνουν. Τι ωραία θα ήταν να πας στο γήπεδο την Κυριακή, μέρα ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς και ταυτόχρονα να δώσεις αίμα, να ξέρεις ότι βοηθάς τους συνανθρώπους σου. Πολλά μπορούν να γίνουν. Δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί παραλιών, μαθήματα πρώτων βοηθειών… Θα πρέπει συμμετέχοντας στον ΟΦΗ, αγοράζοντας μετοχές, να γίνεσαι κομμάτι του ΟΦΗ, αλλά ταυτόχρονα και ζωντανός οργανισμός του κοινωνικού συνόλου. Όχι υπνωτισμένο ανθρωπάκι, που τρέχεις σαν τον… Βέγγο. Γενικότερα, αν καταφέρουν η ΠΑΕ ΟΦΗ σε συνεργασία με τους συνδέσμους να αυξήσουν το αίσθημα εθελοντισμού στην κοινωνία μας, θα έχουν πάρει το μεγαλύτερο πρωτάθλημα.

Ταυρομάχος





No comments: