Tuesday, April 14, 2009

Από την καρδιά της κερκίδας (37)







object width="425" height="344">








Από την καρδιά της κερκίδας (37)

Συνέβη το μοιραίο την περασμένη Κυριακή, μοιραίο πλην αναπόφευκτο ,αφού δεν χρειαζόταν να είσαι μάντης ή προφήτης για να δεις τον υποβιβασμό που διαφαινόταν εδώ και μήνες. Η επόμενη μέρα φαντάζει τρομερά δύσκολη υπό την δαμόκλειο σπάθη των χρεών που έχουν δημιουργήσει εντέχνως οι ιδιοκτήτες της ΠΑΕ ΟΦΗ. Μερικά χρόνια πριν ο λαός του ΟΦΗ πλημμύριζε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ζητώντας την ένταξη της ομάδας στο άρθρο 44, ώστε να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των χρεών που είχε δημιουργηθεί κυρίως μέσω των προσαυξήσεων, εξαιτίας της μη καταβολής από την διοίκηση της ΠΑΕ των εισφορών του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η βιτρίνα της ιδιοκτησίας στον ΟΦΗ, κατά δική του ομολογία, Π. Μυριοκεφαλιτάκης, είχε μάλιστα «χαρίσει» τα οφειλόμενα, προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξη στο ευεργετικό άρθρο.

Τα «φρέσκα» χρέη
Τι κι αν εξαφανίστηκαν τα χρέη; Από την επόμενη μέρα η ιδιοκτησία φρόντισε να δημιουργήσει νέα με αποτέλεσμα σήμερα, να αποτελούν τροχοπέδη για το μέλλον του ΟΦΗ. Αλήθεια, πως δημιουργήθηκαν τα «φρέσκα» χρέη; Γιατί δημιουργήθηκαν; Το πάθημα του πρόσφατου παρελθόν δεν έγινε μάθημα; Μήπως τα χρέη δημιουργήθηκαν εσκεμμένα;
Μήπως θα έπρεπε να εξοφληθούν από την ιδιοκτησία και την νυν διοίκηση της ΠΑΕ, αφού αυτοί ευθύνονται για αυτά; Πως η επιχείρηση του Φ. Βατσινά επεκτείνεται όταν η άλλη Α.Ε. που «ηγείται» είναι με το κεφάλι στην γκιλοτίνα των χρεών; Θυμίζει η ιστορία το προηγούμενο με τον Μάκη Ψωμιάδη στην ΑΕΚ, όταν έκαναν φτερά 4,5 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί από την πολιτεία (δηλ. τον Έλληνα φορολογούμενο) για έργα στο αθλητικό κέντρο που δεν έγιναν ποτέ. Εξαφανίστηκαν αυτά τα λεφτά, αφήνοντας ένα βαρύ χρέος στην ΠΑΕ ΑΕΚ.

Πράξεις, όχι λόγια
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου θα θυμάται καλά εκείνο το συλλαλητήριο για το άρθρο 44. Ήταν τότε που δήλωνε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να απεγκλωβιστεί ο ΟΦΗ από το αμαρτωλό καθεστώς. Πρωτοβουλίες δεν είδαμε, αντιθέτως, αμέσως μετά τον υποβιβασμό είχαμε νέες δηλώσεις από τον κ. Κουράκη. Ο κόσμος όμως περιμένει πράξεις, όχι λόγια. Οφείλει ο Δήμαρχος να κάνει το χρέος του απέναντι στην ομάδα που εκπροσώπησε την πόλη του για 33 χρόνια στο ελληνικό και ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Οφείλει να καταγγείλει το πολυιδιοκτησιακό καθεστώς που λοιδορεί το Ηράκλειο και την Κρήτη. Οφείλει να αφουγκραστεί το λαϊκό αίσθημα, που διατρανώνει την επιθυμία του για καθαρές λύσεις στην ΠΑΕ ΟΦΗ.

Κρητική καρδιά
Η επόμενη μέρα στον ΟΦΗ δεν χωρά άλλα ψέματα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο ,όπως διατείνονται όλοι, χρειάζεται δυνατή την περιφέρεια. Ο ΟΦΗ αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πόλους της περιφέρειας, όμως για να ακμάσει και πάλι θα πρέπει να κοπεί ο γόρδιος δεσμός του ιδιοκτησιακού. Μόνο έτσι θα ξαναγίνει ο Όμιλος πραγματικός εκπρόσωπος της Κρήτης στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Θα πρέπει να γνωρίζουν καλά οι μεγαλομέτοχοι ότι μια ομάδα δεν είναι τα χαρτιά των μετοχών. Μια ομάδα είναι οι καρδιές των φιλάθλων της. Όταν μάλιστα, στην περίπτωση του ΟΦΗ, έχουμε να κάνουμε με κρητικές καρδιές, τότε η δύναμη τους μπορεί να προσπεράσει κάθε εμπόδιο! Κι αν έχουν εκδικητικές διαθέσεις απέναντι στον κόσμο του ΟΦΗ, να ξέρουν ότι αυτοί είναι που χρωστούν πολλά στην Κρήτη, όχι η Κρήτη σε αυτούς…

Ταυρομάχος

No comments: