Tuesday, August 23, 2011

Για τη Χερσονησο και τον τουρισμο στην Κρητη


Αν και τις τελευταίες μέρες οι φορείς του τουρισμού πανηγυρίζουν για την αύξηση των αφίξεων στο νησί μας,τα πράγματα κάθε άλλο παρά ρόδινα μπορούν να χαρακτηριστούν .

Οι αφίξεις μπορεί να εμφανίζουν θετικό πρόσημο ,όμως οι επιχειρηματίες δεν είναι τόσο ικανοποιημένοι με την φετινή σεζον αφού οι προσφορές των ξενοδοχείων φέρνουν χαμηλού ποιοτικού επιπέδου τουρίστες στην Κρήτη .

Ίσως θα μπορούσαμε να βγάλουμε καλύτερα συμπεράσματα αν εξετάζαμε την ημερησία κατά κεφαλή δαπάνη των επισκεπτών μας, αποφεύγοντας τις άστοχες θριαμβολογίες ,ενώ ταυτόχρονα θα ψάχναμε λύσεις για την βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος .

Στην περιοχή της Χερσονήσου ,την ναυαρχίδα του τουρισμού στην Κρήτη ,αφού στον καλικραττικό Δήμο συγκεντρώνονται πάνω από 150 χιλ κλίνες ,τα τελευταία χρόνια ,ύστερα από την ακμή των δεκαετιών του 80 και του 90 ,η τελευταία δεκαετία έχει φέρει την άλλοτε κοσμοπολίτικη περιοχή σε κατάσταση παρακμής .

Οι αιτίες πολλές κι οι ευθύνες αναλογούν σε πολλούς .Στο κεντρικό κράτος που αδυνατεί να διαμορφώσει μια στοιχειωδώς μακροπρόθεσμη πολιτική για τον τουρισμό , ενώ η έλλειψη ικανών υποδομών στην Κρήτη αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας της χώρας .

Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση ,εγκλωβισμένη στην δίνη της οικονομικής συγκυρίας κι της καλλικράτειας συνένωσης ,μοιάζει ανήμπορη να πράξει έστω τα δέοντα .

Άλλωστε ,ακόμη κι πριν την οικονομική κρίση κι την συγχώνευση των δημοτικών διαμερισμάτων του βόρειου παράλιου ,δεν χαρακτηριζόταν για τις ρηξικέλευθες και μακρόπνοες πολιτικές που θα αποτελούσαν αρωγό για την μεγαλύτερη ανάπτυξη της περιοχής .

Αν προσθέσουμε τα αυξανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας που παρατηρηθήκαν εσχάτως αφού όσο κι αν αυξάνονται κλίνες κι αφίξεις στην περιοχή ,η αστυνομική δύναμη παραμένει παραπάνω από πενιχρή , τότε μπορούμε να καταλάβουμε τα αίτια των κακών τελευταίων τουριστικών σεζόν .

Χαρακτηριστικά είναι όσα παρατηρούνται στον άλλοτε πιο εμπορικό δρόμο της Χερσονήσου ,που από πολλούς είχε χαρακτηριστεί ανάλογος της Βουκουρεστίου .

Ιδιαίτερα τις βραδινές και μεταμεσονύκτιες ώρες ο παραλιακός δρόμος της Χερσονήσου κατακλύζεται από διαφόρους μικροπωλητές και πλανόδιους πάσης φύσεως εθνικότητας .

Πακιστανοί που πουλούν διάφορα παιχνιδάκια ,όπως οι γνώστες πλέον πλαστικές ντομάτες που κολλούν όταν τις πετάξεις κι σίγουρα ελέγχονται για την επικινδυνότητα τους, Βούλγαροι που προκαλούν τους τουρίστες να καρφώσουν ένα καρφί με μια σφυριά με κέρδος ένα αφρώδες κρασί , διάφοροι έγχρωμοι που εμπορεύονται από μπιζού μέχρι ζώνες ,γυαλιά και ρολόγια κι φυσικά Τσιγγάνοι που πλησιάζουν τους τουρίστες προσπαθώντας να τους πουλήσουν λουλούδια ή καπέλα ενώ την ιδία στιγμή δεν διστάζουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη(των τουριστών) για να τους αρπάξουν το πορτοφόλι .

Όταν περάσει η νύχτα σειρά παίρνουν οι μασέρ ασιατικής προέλευσης που κατακλύζουν τις παραλίες προσφέροντας μασάζ ,χωρίς ίχνος συνθηκών υγιεινής.

Οι απώλειες για ένα κράτος που προσπαθεί να ορθοποδήσει οικονομικά-κι δη βασιζόμενο στον τουρισμό- από την κυριαρχία του παραεμπορίου σε μια κατ εξοχήν τουριστική περιοχή με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες ,είναι εύλογες ,ενώ μακροπρόθεσμα η ζημιά που δημιουργείται στην τοπική οικονομία ελπίζουμε να είναι αναστρέψιμη .

Κι ενώ οι καταγγελίες καταφθάνουν σωρηδόν στο αστυνομικό τμήμα,η ελλιπής αστυνομική δύναμη μοιάζει ανήμπορη να επιβάλλει την τάξη ,παραπέμποντας τις καταγγελίες στην Δημοτική Αστυνομία ύστερα από τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων που έγινε με τον Καλλικράτη .

Η Δημοτική Αστυνομία όμως έχει εξίσου ελλιπή δύναμη για ένα τόσο μεγάλο Δήμο ,ενώ τα ωράρια της δεν είναι 24ώρου βάσης όπως λογικά θα έπρεπε να συμβαίνει σε ένα δημο που η νυκτερινή ζωή είναι τόσο έντονη .

Είναι κρίμα για μια περιοχή που προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας , που διακρίνεται για το φυσικό κάλος και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα –γεωγραφική θέση ,μικρή απόσταση από τις πύλες εισόδου της Κρήτης ,πληθώρα επιλογών κλπ- που υπό διαφορετικές συνθήκες θα την είχαν αναγάγει σε τοπ τουριστικό προορισμό παγκοσμίως ,να οδεύει κάθε χρόνο από το κακό στο χειρότερο .

Ρηξικέλευθες δράσεις ,έμφαση στον πολιτισμό ,ακόμη μεγαλύτερη προβολή και ανάδειξη της κρητικής διατροφής ,προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση-ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού(αγροτικός ,αθλητικός ,καταδυτικός , φυσιολατρικός κλπ) είναι μερικές από τις απαντήσεις για ένα καλύτερο μέλλον στον τουρισμό όχι μόνο στην περιοχή της Χερσονήσου αλλά σε ολόκληρο το νησί μας.

Όσον αφορά την Χερσόνησο πάντως ,αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η ενίσχυση της αστυνόμευσης είτε μέσω της ΕΛ.ΑΣ , είτε μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας .

Κι επειδή όπως είπαμε ευθύνες αναλογούν σε όλους , καλό είναι και οι επιχειρηματίες , είτε λέγονται ξενοδόχοι είτε έμποροι ,να κοιτάξουν περισσότερο το «εμείς» από το «εγώ».

Στην ρήση του Μακρυγιάννη απαντώνται τα περισσότερα προβλήματα .Όταν το «εμείς» υπερισχύσει του «εγώ» , όταν η συλλογικότητα υπερισχύσει του ατομικισμού ,θα δείτε πόσο καλύτερο από σήμερα θα είναι και το «εγώ».


http://www.cretalive.gr/new/47969/polites/Ti_pragmatika_sumbainei_sti_Chersoniso

No comments: