Friday, August 5, 2011

Τα στρατιωτάκια του σαθρού συστήματος είναι παντού!


Του Φίλιππου Βαμβουκάκη

Ακούμε όλον αυτόν τον καιρό της κρίσης βαθυστόχαστες αναλύσεις, βλέπουμε να παρελαύνουν δεκάδες «ειδικοί» και πολιτικούς με συνταγολόγια επιτυχίας να ξιφουλκούν ενάντια στο διεθνές κατεστημένο που μας κατατρέχει! Το τοπίο ολοκληρώνεται με τις πλατείες, τις μούντζες, πολλά λόγια και ελάχιστη στρατηγική, ελάχιστη πρακτική και στοχευμένη δράση βάση μακρόπνοου σχεδιασμού.

Όλες οι στενά τεχνοκρατικά προβαλλόμενες λύσεις, εκκολάπτονται και παραμένουν στα σαλόνια της ναρκισσιστικής αυτοϊκανοποίησης των ελίτ της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας και δεν πάνε πλατεία! Δεν αγγίζουν το λαό γιατί δε δίνουν προοπτική στα πλατιά λαϊκά στρώματα και βασίζονται σε άδικη κατανομή των βαρών! Είναι οι δήθεν λύσεις μιας ελίτ που κυρίως αυτή οδήγησε τη χώρα στο κατάντημα αυτό! Είναι η ίδια αυτή ελίτ, που συστηματικά αποφεύγει να επιβάλει δικαιοσύνη, ισοπολιτεία, σύγχρονη, δωρεάν, αλλά και ανταγωνιστική παιδεία, να εξασφαλίσει εργασία, λειτουργική δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία των πολιτών, αξιοπρεπή υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό, αυτή που αποφεύγει να επενδύσει στην παραγωγή, αλλά αποθεώνει τη σπέκουλα και την κερδοσκοπική, μη παραγωγική "επιχειρηματική" δραστηριότητα.

  • Τα στρατιωτάκια του σαθρού συστήματος είναι παντού!

Αυτή η ελίτ έχει επιβάλει ένα σύστημα αξιών οπορτουνισμού, καιροσκοπισμού, διαφθοράς και συναλλαγής, έχει ελέγξει τα Μ.Μ.Ε, τη βουλή, την κυβέρνηση, τα κόμματα, στοχεύει να ελέγξει, να καθοδηγήσει ιδεολογικά και τις συνειδήσεις.

Ανατρέφει εξουσιολάγνα στρατιωτάκια χωρίς ιδεολογία, που ανατροφοδοτούν και εξασφαλίζουν την επιβίωση του συστήματος! Δημιουργεί στρεβλά πρότυπα καταναλωτικής αποχαύνωσης και αποθέωσης της διαπλοκής σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας! Δημιουργεί συνεχώς εφεδρείες, που μπορεί να είναι φίλοι μας, συνεργάτες, συγγενείς μας, που συμμετέχουν σε κόμματα, σε συλλόγους, συνεταιρισμούς, δήμους, σωματεία, οι οποίες αναπαράγουν το σύστημα αξιών που επικρατεί, εξευτελίζοντας έννοιες όπως σοσιαλισμός, αστική δημοκρατία, συνεταιριστικό κίνημα, συνδικαλισμός, τοπική αυτοδιοίκηση, συλλογική δράση, κτλ.

Πως λοιπόν μπορεί υπ' αυτές τις συνθήκες να συνταχθεί ο λαός σε μια πανστρατιά σωτηρίας; Το έχει κάνει στο παρελθόν σε ανάλογα κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και έχει προδοθεί πολλές φορές από όλες τις ελίτ, αριστερές και δεξιές, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Μόνο η απονομή δικαιοσύνης, μαζί με ένα νέο χειροπιαστό όραμα, μπορεί να ενώσει το λαό, να τον εμπνεύσει και να προστατέψει τη χώρα! Χρειαζόμαστε ένα νέο εθνικό και ταυτόχρονα διεθνοποιημένο δημοκρατικό, σοσιαλιστικό, οικολογικά παραγωγικό, αντικαταναλωτικό όραμα, μια νέα εθνική στρατηγική, μέσα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι!

Ποιος θα εκφράσει τα νέα οράματα; Οι πολιτικοί σχηματισμοί με τις παραφυάδες τους που κυβερνούν και αντιπολιτεύονται τα τελευταία 37 χρόνια; Μπορούν αυτοί οι ίδιοι που ευθύνονται για το κατάντημα της χώρας –και αναφέρομαι σε όλη την πυραμίδα της εξουσίας και όχι μόνο στις κορυφές της- να παρουσιάζονται σήμερα ως τιμητές, ως αθώες περιστερές, να περιφέρονται ξεδιάντροπα από καρέκλα σε καρέκλα, να ασκούν κριτική και να υποδεικνύουν εκ νέου λύσεις για τα προβλήματα;

Όλοι αυτοί που συμμετείχαν και συμμετέχουν με τρόπο αδιαφανή, καιροσκοπικό, με όρους διαπλοκής και «δημοσίων σχέσεων» στην άσκηση της εξουσίας, από οποιαδήποτε θέση, πρέπει ν’ αποσυρθούν και όχι να εξακολουθούν να λαλούν ξεδιάντροπα, γιατί προκαλούν το δημόσιο αίσθημα!

Παντού κυριαρχούν οι πελατειακές σχέσεις, παντού η πλειοψηφία των εκλογέων γίνεται μειοψηφία εν μία νυκτί! Την επομένη των όποιων εκλογών, η μεγάλη πλειοψηφία των νικητών και των ηττημένων, τίθεται στο περιθώριο! Η μάζα των ψηφοφόρων χρησιμοποιείται από τους εκφραστές της διαπλοκής, μέσω των διαφόρων ρουσφετολογικών «εξυπηρετήσεων», για να νομιμοποιηθούν ηθικά οι ανομίες και οι παρανομίες τους. Δημιουργούν καθημερινά συνενόχους, εκμεταλλευόμενοι την ανικανότητα ή την ηθελημένη απροθυμία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης να λύσουν βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Αυτή η κατάσταση, δεν αφήνει τη χώρα να προοδεύσει, στραγγαλίζει οικονομικά, πολιτιστικά και πνευματικά τις δημιουργικές δυνάμεις, καταδικάζει την κοινωνία σε μαρασμό!

Στα κόμματα εξουσίας έχουν κολλήσει σα βδέλλες κούφιοι καριερίστες, άεργοι αριβίστες, που εξαργυρώνουν στυγνά προς ίδιον όφελος τα αυθεντικά συναισθήματα και τα οράματα των αγνών ιδεολόγων. Αυτοί εμβολιάζουν στην κοινωνία τη διαφθορά! Νομίζουν ότι θα γλυτώσουν, κατηγορώντας κατά καιρούς τις ηγεσίες, ή ασκώντας κριτική εκ του ασφαλούς πάντα, όποτε νομίζουν ότι τους παίρνει, όποτε μυριστούν το ψητό!

Οι αισχροί, θρασείς και ξεδιάντροποι οπορτουνιστές του όπου φυσάει ο άνεμος, θα τεθούν στο περιθώριο. Τα έργα και οι μέθοδοι που εφαρμόζουν στους τομείς ευθύνης τους είναι γνωστά, ο τρόπος που πολιτεύονται επίσης! Μόνο με τεχνάσματα, πανουργίες και δολοπλοκίες μπορούν πλέον να επιβιώσουν!

Οι πολιτικές αυτές ελίτ από τη βάση μέχρι την κορυφή έχουν διαμορφώσει ένα κράτος, μια πολιτική τάξη και μια κοινωνία βολεμένη στο ψέμα, στο όνειρο της αρπαχτής, μέσα από ένα ιδεολογικοπολιτικό σουρεαλιστικό αχταρμά που περιλαμβάνει ανάλογα με την περίπτωση αρχαιοελληνικές ονειρώξεις με ολίγη ορθοδοξία, ψευδεπίγραφο life style και ψευτοπατριωτικές κορώνες. Δημιουργήθηκε μια ηθική που τα δικαιολογεί και τα συγχωρεί όλα! Είμαστε μια κοινωνία βουτηγμένη στη συνενοχή, αλλά και γεμάτη από καταπιεσμένη τυφλή οργή! Η κατάσταση θυμίζει κράτη του «υπαρκτού» σοσιαλισμού πριν την κατάρρευση τους.

Σχεδόν πάντα οι κατά τόπους κομματικοί εκλεκτοί και οι ακόλουθοί τους, καλύπτουν ως δια μαγείας θέσεις και οφίτσια, ενώ ο λαός και η κοινωνία, μπορεί επανειλημμένα να τους έχουν τάξει στο περιθώριο! Το αόρατο χέρι προστασίας των διαπλεκόμενων, κρατικοδίαιτων και συναφών ειδών, είναι πάντα εκεί για να αποκαταστήσει τα πιο λαμπρά τέκνα του! Αυτό όμως δημιουργεί δυσαρέσκεια και εξοργίζει! Είναι το εκρηκτικό μείγμα που οδηγεί τη χώρα στο τέλμα και το μαρασμό, γιατί απονευρώνει και καταστρέφει τα πιο υγιή και δημιουργικά της κύτταρα!

Στις σημερινές συνθήκες, ας μην επαναπαύονται οι πολίτες, ας μην πιστεύουν στην αυτοκάθαρση του παλαιού συστήματος αξιών! Τα νέα φυντάνια των πελατειακών σχέσεων, οι νέοι άδειοι τενεκέδες της πολιτικής, βρίσκονται ανάμεσά μας και είναι ήδη έτοιμοι να εδραιωθούν, να πάρουν θέση στο φαγοπότι, στη διασπάθιση του πλούτου της χώρας! Αυτά τα φυντάνια τα αναδυκνείουμε εμείς οι ίδιοι με τις αποφάσεις ή τις μη αποφάσεις μας και τη συμπεριφορά μας στις διάφορες εκλογές σε τοπικό επίπεδο και με τη γενικότερη πολιτική μας παρουσία ή απουσία! Αυτούς θα πρέπει να εμποδίσει η ενεργή συμμετοχή των σκεπτόμενων, βαθιά δημοκρατικών αλλά και συνειδητοποιημένων, ως προς τη μάχη που πρέπει να δοθεί, πολιτών! Αυτά τα φυντάνια δεν έχουν ιδεολογία και αρχές! Το μόνο που τους διακρίνει είναι η με κάθε τρόπο και μέσο, προσκόλληση στην εξουσία.

Προσοχή λοιπόν! νεόκοποι πολιτικάντηδες, με απουσία αξιόλογου βιογραφικού κοινωνικής προσφοράς, πλην όμως με πλούσιο βιογραφικό μηχανοραφιών, τακτικισμών και παρασκηνιακών δολοπλοκιών, υπηρέτες συγκεκριμένων συμφερόντων, οι οποίοι, άκοπα, με σύμμαχο τις δημόσιες σχέσεις τις ίντριγκες και τη συναλλαγή αναρριχώνται βήμα- βήμα ή και με εντυπωσιακά άλματα (αναλόγως συγκυριών) τα σκαλιά της εξουσίας, εκκολαπτόμενοι μέσα στη διαπλοκή, στηριγμένοι όχι στην αξία, την πολιτική, ηθική και γνωστική τους επάρκεια, αλλά σε διεργασίες και συμφωνίες παρασκηνίου, άρα αδιαφανείς και «ύποπτες» πρακτικές, ετοιμάζονται να κατασπαράξουν με την ανοχή των τοπικών κοινωνιών, του καθένα μας ξεχωριστά, ότι απόμεινε από τη δημιουργικότητα τον πλούτο και την υπερηφάνεια αυτού του τόπου! Ετοιμάζονται να θέσουν στο περιθώριο, ότι απειλεί την εξουσία που θέλουν να νέμονται, ως αποκλειστικό προνόμιό τους.

  • Συμμετέχω, δεν απέχω, χαλάω τη συνταγή!

Το τέλος του χρεοκοπημένου συστήματος πολιτικής και αξιών, που σηματοδότησε η ουσιαστική χρεοκοπία, η απώλεια σημαντικού μέρους της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, και η υποθήκευση του μέλλοντος των επόμενων γενεών, θα ολοκληρωθεί και θα δώσει προοπτικές ενός νέου ελπιδοφόρου ξεκινήματος, μόνο με τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση όλων μας! Αλλιώς το κουφάρι του χρεοκοπημένου συστήματος θα καταπλακώνει και θα ακυρώνει κάθε σκίρτημα. Πώς όμως; Με θέσεις, με οργάνωση, με κινήσεις πολιτών από τη βάση για κάθε ζήτημα, στις γειτονιές, στα σχολεία, στους συλλόγους, στους δήμους, με απόψεις τεκμηριωμένες, με παρουσία στα κοινά, με αρθρογραφίες, με καταγγελίες, με πολιτικό κουράγιο και θάρρος της γνώμης! Από αυτά τα απλά και αυτονόητα θα πρέπει ν’ αρχίσουμε! Ο Μπρέχτ είχε πει: «ξέφυγα από τους καρχαρίες και νίκησα τις τίγρεις, με φάγαν όμως οι κοριοί!» Οι κοριοί είναι η απάθεια, η παραίτηση, η μοιρολατρία, ο εφησυχασμός, η ανοχή, κοριοί είναι οι αυτόκλητοι σωτήρες και η αποχή! Πρέπει να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά! Το χρωστάμε αυτό στις νέες γενιές. Να βγούμε από το καβούκι μας, να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας, να συγκρουστούμε δημιουργικά για το νέο! Να αρχίσουμε να συζητάμε και να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας, πολιτικές και στρατηγικές για τον τόπο μας, αναδεικνύοντας τα εμείς και όχι τα εγώ. Να πούμε ένα βροντερό όχι στη δικτατορία της εικόνας και του προφίλ, να δούμε πίσω από τις κουρτίνες, να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας! Τα μάτια φέρνουν πλάνες, τα αυτιά αρέσκονται στα γλυκόλογα! Μην τους αφήνουμε να αλυσοδένουν, ν’ απονευρώνουν και τη σκέψη μας!

Ο καθένας στο μικρόκοσμό του πρέπει να κάνει την επανάστασή του, ν’ ανοίξει τα μάτια του, να συμμετέχει ενεργά, να ελέγχει να απαιτεί και όχι να εκλιπαρεί για τα δικαιώματά του, να γράφει να εξοργίζεται, να δείχνει ότι δεν υπάρχει πια ανοχή και συνενοχή! Γιατί η ανοχή είναι συνενοχή! Να μη φοβάται, να είναι έτοιμος να δεχτεί και το κόστος! Η δικαιοσύνη, η διαφάνεια, ο έλεγχος, έχουν κόστος, αλλά έχουν και τεράστιο όφελος! Αποτελούν παρακαταθήκη για τις νέες γενιές! Ας μην ξεχνάμε ότι ο σεβασμός της αξίας και της αξιοπρέπειας του ατόμου αποτελεί συνταγματική επιταγή!

Το άρθρο 2 παράγραφος 1 του συντάγματος της Ελλάδας επιτάσσει: «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας»

Στην Ελλάδα αυτή η επιταγή του συντάγματος καταστρατηγείται καθημερινά!

  • Να δώσουμε στην έννοια πολίτης, ουσία και αξία,

να δώσουμε αξία στους εαυτούς μας!

Η πυραμίδα της διαπλοκής των ψεμάτων και της διαφθοράς, να μην ξεχνάμε ποτέ ότι στηρίζεται σε μια πλατιά βάση από πιόνια που δρουν καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της εξουσίας που έχει βαλτώσει τη χώρα και τις δημιουργικές της δυνάμεις! Αντλεί τη δύναμή της από την παθητικότητά μας! Βρίσκεται στις υπηρεσίες, στους δήμους, στα τοπικά συμβούλια, στα κόμματα στους συνεταιρισμούς, σε όλα τα επίσημα και ανεπίσημα, οργανωμένα και αυθόρμητα σχήματα κοινωνικής και πολιτικής δραστηριοποίησης! Ας δούμε λοιπόν πρώτα τα ταπεινά αλλά σημαντικά σε επιπτώσεις, αυτά που συμβαίνουν δίπλα μας, στους ζωτικούς χώρους δραστηριοποίησής μας, ας δούμε πρώτα εκεί πως μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα!

Αυτό είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα, γιατί μπορεί να έχει για τον καθένα συγκεκριμένο προσωπικό, οικογενειακό, οικονομικό και συναισθηματικό κόστος!

Είναι όμως αυτό που θα φέρει και την ουσιαστική αλλαγή και το γκρέμισμα του πολιτικού, οικονομικού, πολιτιστικού κατεστημένου! Είναι πολύ εύκολο και ανέξοδο να αναθεματίζουμε την κεντρική εξουσία, να μουντζώνουμε, να εκτονώνουμε την ενεργητικότητα και τη δημιουργικότητά μας σε κραυγές! Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και το μυαλό μας σε λειτουργία, να ξεσκεπάζουμε αυτούς που επενδύουν πολιτικά στον εντυπωσιασμό που προσδίδει η προβολή της εικόνας, η υιοθέτηση συγκεκριμένου life style και η επιμελημένη καλλιέργεια ενός στημένου, ξενέρωτου και απονευρωμένου δήθεν σύγχρονου προφίλ. Το χρεοκοπημένο και επικίνδυνο για τη χώρα σύστημα αξιών, ποντάρει ξεδιάντροπα στη λήθη, στη δεκτικότητα του ήδη προπαρασκευασμένου, εν υπνώσει κοινού, στην απουσία ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης και πολιτισμού, προβάροντας το καινούργιο του χαμαιλεόντιο πανωφόρι, ενώ οι πρακτικές παραμένουν όμοιες με αυτές που οδήγησαν το κράτος και την κοινωνία στην παρακμή και τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα!

Το σύστημα διατηρεί τον ίδιο θίασο, με τις ίδιες προδιαγραφές! Αλλάζει τα σκηνικά, το σενάριο και τους ηθοποιούς! Οι νέοι ηθοποιοί εφόσον έχουν συνείδηση της αποστολής τους, πρέπει να απέχουν από τη συναλλαγή, αρνούμενοι να μπουν στη μηχανή του κιμά!

Η εξουσία δε θα υπήρχε όπως είναι, αποκρουστική και ανάλγητη για το λαό, καταστροφική για τη χώρα, εάν δε στηρίζονταν από αντίστοιχες και χειρότερες πρακτικές με την ανοχή όλων μας, από τους κατά τόπους θιασώτες της!

Ο εχθρός είναι δίπλα μας και έχει ονοματεπώνυμο! Το είδος της εξουσίας που ασκείται στη χώρα, έχει συγκεκριμένους εκφραστές παντού! Δεν εστιάζεται μόνο στα πρόσωπα του πρωθυπουργού, των υπουργιών, των βουλευτών, αυτών που φαίνονται στο γυαλί. Ίσα ίσα η κριτική σ’ αυτούς είναι ανέξοδη και μπορούμε να τους τιμωρήσουμε πολύ πιο εύκολα! Τους άλλους όμως;

Αποστολή μας είναι να θέσουμε τις προϋποθέσεις θεσμικά, αλλά και στην καθημερινότητά μας, με την ατομική στάση του ο καθένας, με την ουσιαστική συμμετοχή μας στα κοινά, ώστε όλοι μας και ιδιαίτερα οι επόμενες γενιές, να ανακτήσουμε την υπερηφάνεια μας, να ελέγχουμε τις πάσης φύσεως εξουσίες και να σπέρνουμε τον πανικό, στους βολεμένους κηφήνες, στους εκ των υστέρων τιμητές, στα παράσιτα των ονείρων μας!

Ο κ.Φίλιππος Βαμβουκάκης

είναι Κοινωνικός και πολιτικός επιστήμονας

http://www.cretalive.gr/new/45632/synergates/F.BamboukakisTa_stratiotakia_tou_sathrou_sustimatos_einai_pantou

No comments: