Saturday, April 2, 2011

Από την καρδιά της κερκίδας (88)



Σήμερα ας αφήσουμε την επικαιρότητα κι ας ασχοληθούμε με κάποιον που η άφιξη του πριν 26 χρόνια στον ΟΦΗ άλλαξε τον ρου της ιστορίας του συλλόγου .Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται η παλιότεροι ως είθισται να λέγετε.

Ναι μιλάμε για τον Ευγένιο .Έτσι χωρίς αφορμή ,σαν αφιέρωμα από μια γενιά που μεγάλωσε με τον ΟΦΗ του Ευγένιου .

Δεν είναι μόνο οι μεγάλες νίκες ,το ποδόσφαιρο που έπαιζε ο ΟΦΗ,οι παίκτες που αναδείχτηκαν .Είναι η νοοτροπία που πέρασε σε όλες τις ομάδες της Κρήτης για την οργάνωση των ακαδημιών .Είναι η φιλοσοφία του Ολλανδού που έγινε Κρητικός, για το χτίσιμο της ομάδας , έστω κι αν η ρήση ειπώθηκε από άλλον ,στην πράξη ο Ευγένιος ήταν αυτός που δίδαξε ότι οι ομάδες χτίζονται,δεν αγοράζονται

Ας μας επιτραπεί να τον βάλουμε σε ένα γκρουπ προπονητών που χτίσανε ομάδες και πέρα από τους τίτλους προσέφεραν θέαμα υψηλού επιπέδου στους φιλάθλους .

Σε ένα γκρουπ που υπάρχουν προπονητές σαν τον Μπράϊαν Κλαφ που κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας κι έπειτα το τότε κύπελλο Πρωταθλητριών με την Νότιγχαμ Φόρεστ ,τον Όττο Ρεχάγκελ για το κατόρθωμα του να παρουσιάσει το θαύμα της Καιζερσλάουτερν που επίσης ερχόμενη από την Β κατηγορία κατέκτησε την Μπουντεσλίγκα. Ίσως από τον ελλαδικό χώρο θα μπορούσαμε να προσθέσουμε σε αυτήν την λίστα τον Γιάτσεκ Γκμοχ που κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα με την Λάρισα .Οι παραπάνω κατάφεραν με ομάδες αουτσάιντερ να υποσκελίσουν τα ακλόνητα φαβορί ,ακόμη κι αν το μπάτζετ τους ήταν πολύ μικρότερο.

Ο Γκέραλντ βέβαια , υστερεί σε τίτλους αφού η συγκομιδή του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φτωχή ,πλην όμως ο μύθος που δημιουργήθηκε στο Γεντί Κουλέ για την ομάδα από την Κρήτη που καθήλωνε όλη την χώρα με το φαντεζί ποδόσφαιρο που παρουσίαζε να είναι δυνατότερος από τον οποιοδήποτε τίτλο . Άξιζε πάντως κάτι περισσότερο ο ΟΦΗ της 15ετίας από τα «απλά» πλασαρίσματα στην πρώτη 4αδα του πρωταθλήματος .Η ομάδα του Μαχλά και του Νόμπλια ,ή αυτή των Γκόμεζ-Ντιαρά ίσως άξιζε ακόμη και τον τίτλο.

Προφανώς όμως δεν υπήρχε η ανάλογη δύναμη ,ή βούληση από την τότε διοίκηση κι τους μεγαλομετόχους .Ενοχλούσε πολλούς ο ακόμη δυνατότερος ΟΦΗ,γι αυτό κι υπήρχε πάντοτε ένα ταβάνι για τους στόχους της ομάδας.

Όσοι όμως μεγάλωσαν εκείνη την 15ετία οραματίστηκαν , πίστεψαν στην δημιουργία ενός ΟΦΗ οργανωμένου κι δομημένου έτσι ώστε να μην υπάρχει ταβάνι στους στόχους .Κι αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη κληρονομια του Ευγένιου.

Για όλα αυτά, προσθέτοντας φυσικά την πλειάδα ποδοσφαιριστών που ανέδειξε ,τα μεγάλα ευρωπαϊκά ματς του Γεντί Κουλέ,το ποδόσφαιρο που χαιρόμαστε να βλέπουμε οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Ευγένιο , τώρα που τον συναντάμε τυχαία στον δρόμο ,στο γήπεδο ,στο γυμναστήριο .Μα πιο πολύ ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την φιλοσοφία που δίδαξε κι είναι διακριτή ακόμη και σήμερα 11 χρόνια μετά την αποχώρηση του από τον πάγκο του Όμιλου.

Υγ.1 Δεν μπορώ και δεν γίνετε να μην αναφερθώ .Στο κασέτα –γκέητ ερευνούνται πλέον κάποια τηλεφωνήματα του κ.Πατέρα προς τον κ.Δαλούκα.Τελικά ,για την αμαρτωλή και σκανδαλώδη διαιτησία του Δαλούκα στο περσινό Εθνικός –ΟΦΗ 4-4 ποιός του τηλεφώνησε?Ο κ.Πατέρας ή ο κ.Μπέος που βρισκόταν στο γήπεδο?

Υγ2.Θα θυμάμαι πάντα μια μεγαλειώδη εκδρομή στην Λάρισα που ο Θόδωρας με τον Νίκο έτρεχαν σαν παλαβοί για να είναι όλα οργανωμένα άψογα. Είμαι σίγουρος ότι κι ο Νίκος θα το θυμάται καλά .Ο Θόδωρας, πέρα από τις εκδρομές κατάφερε να κρατήσει το συνδεσμιακό κίνημα του ΟΦΗ ζωντανό σε εποχές δύσκολες ,σε εποχές που ο μοναδικός σύνδεσμος που λειτουργούσε ήταν οι Κρήτες .Σε μια εποχή που οι οργανωμένοι οπαδοί είχαν ανοιχτό μέτωπο με μια ελεεινή διοίκηση που απαξίωνε καθημερινά τον Όμιλο .Όποτε βλέπω το λογότυπο του συνδέσμου των Κρητών ,σαν είναι κι ο Θόδωρας κάπου εκεί δίπλα να φωνάζει για την ομάδα κι να οργανώνει την εξέδρα .Μπορεί να λείπει αλλά είναι πάντα εδώ…!

No comments: