Saturday, December 5, 2009

Aπό την καρδιά της κερκίδας (70)



Aπό την καρδιά της κερκίδας (70)
Πολύς λόγος γίνεται εσχάτως και στη χώρα μας για τα στημένα παιχνίδια.Πριν από μερικές εβδομάδες ήταν ο επιθεωρητής πειθαρχικού της ΟΥΕΦΑ,κ.Λιμάχερ που ύστερα από πολύμηνη έρευνα καλούσε τον πρόεδρο της ΕΠΟ,κ.Πιλάβιο για να του παραδώσει το φάκελο με τα ύποπτα ματς.Χαρακτηριστηκή η δήλωση του τότε ,ότι τα πάντα ξεκίνησαν από το ματς του κυπέλου ΟΥΕΦΑ μεταξύ του Πανιωνίου και της Δυναμό Τυφλίδας.
Μάλιστα, το πειθαρχικό τμημα της ΟΥΕΦΑ έχει καταφερει να συλλέξει στοιχεία που αποδυκνύουν ότι συγγενής ποδοσφαιριστή της γεωργιανής ομάδας είχε ποντάρει μεγάλα ποσά ,τόσο στο τελικό αποτέλεσμα όσο και στην λεγόμενη ανατροπή,που οι παίκτες του στοιχήματος ξέρουν ότι σε πληρώνει 25 φορές τα λεφτά που έχεις ποντάρει.
Από τότε βέβαια,τα πλοκάμια της μαφίας του στοιχήματος έχουν γνωρίσει τρομακτική εξάπλωση.Έτσι,συχνά υπάρχουν συλλήψεις που αφορούν στημένα ματς, σε χώρες που αν και είναι εταίροι της Ελλάδος στην Ευρωπαική Ένωση,η ειδοποιός διαφορά τους είναι ότι εκεί οι νόμοι λειτουργούν.
Έτσι, είχαμε συλλήψεις στη Γερμανία,στο Βέλγιο,στην Ιταλία και την Αυστρία ,ακόμη και στην Ελβετία.
Στην Ιταλία βέβαια,όπου πριν λίγα χρόνια ξέσπασε το περίφημο σκάνδαλο “calciopolis”,είχαμε εκτός από συλλήψεις, μεταξύ άλλων του ισχυρού άνδρα τότε του ιταλικού ποδοσφαίρου Λουτσιάνο Μότζι,τον υποβιβασμό της Γιουβέντους καθώς και την αφαίρεση βαθμών από ιστορικές ομάδες όπως η Λάτσιο,η Φιορεντίνα κ.α.
Στην Ελλάδα βέβαια των δεκάδων σκανδάλων ανά εκάστη κυβέρνηση,το ποδόσφαιρο παρέμενε ανέγγιχτο κι άσπιλο.Το πρωτάθλημα της σουπερλίγκα,των συναιτέρων όπως αποκαλέστικε από ορισμένους «αιρετικούς» αρθρογράφους,τα ματς παίζοταν επί ίσοις όροις» και μοναχά εντός αγωνιστικών χώρων.
Ώσπου ήρθε η έρευνα του επιθεωρητή πειθαρχικού της ευρωπαικής ομοσμπονδίας να ταράξει τα «ήρεμα νερά» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σε αυτήν,εκτός από το ματς που αναφέραμε παραπάνω,γίνεται λογος για άλλα 15 ματς του περυσινού πρωταθλήματος της Β Εθνικής.Κοινος παρονομαστής του ευρωπαικού ματς και πολλών της Β ΕθνικΉς,ο πρώην πρόεδρος του Πανιωνίου και νυν του Ολυμπιακού Βόλου,κ.Μπέος.Βέβαια,στο φάκελο,υπάρχουν μόνο ενδειχτικά,κι όχι αποδειχτικά στοιχεία για στημένα ματς.Δεν είναι όμως δουλειά της ΟΥΕΦΑ να φέρει την υπόθεση στην δικαιοσύνη,είναι αρμοδιότητα της ΓΓΑ.Αυτή ήταν κι η πρώτη ενέργεια του νέου ΓΓΑ . Ανακοίνωσε ότι ο φάκελος θα κατατεθεί στον εισαγγελέα,ώστε να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι όπου υπάρχουν.
Είναι χρέος του ελληνικού κράτους να λάβει μέρος σε μια πανευρωπαική εκστρατεία για την πάταξη ή έστω την ελαχιστοποίηση των στημένων αγώνων αν θέλουμε το ποδόσφαιρο να έχει συνέχεια.
Ως τότε όμως όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο θα πρέπει να ανεχτούμε παρουσίες σαν του κ.Μπέου,που πότε χαρακτηρίζει «χαρτί υγείας»το φάκελο Λιμάχερ,αποκαλώντας τις ενδείξεις που περιέχονται «καραβάκια στο Αιγαίο»,πότε ευαγγελίζεται την εξυγίανση του ποδοσφαίρου,προτείνοντας την σύσταση επιτροπών.Για τους «παρ’ οικούντες την Ιερουσαλήμ»όμως είναι γνωστό πως στην Ελλάδα,αν θέλεις να αναβάλεις ή να ματαιώσεις κάτι σε επίπεδο συλλογικού οργάνου,απλά συστήνεις μια τριμελής επιτροπή από 5-6 άτομα όπως είχε πει ο απολαυστικός Ν.Βαμβακούλας.
Πάντως όσο ήταν στο Ηράκλειο ,ο κ.Μπέος έδειξε διαγωγή κοσμία,έχοντας φροντίσει τα νώτα της ομάδας του,όπως είδαμε στο θρασύτατο πέναλτι που σφυρίχτικε στο Γεντί Κουλέ.
Όταν έφυγε όμως,άρχισε ο χαρτοπόλεμος των ανακοινώσεων και των ψευδών δηλώσεων από τον προπονητή της ομάδας του.Η καλύτερη ευχή που θα μπορούσε κάποιος να κάνει για το ελληνικό ποδόσφαιρο ενόψει της νέας χρονιάς θα ήταν να απαλλαγεί επιτέλους από «μορφές»σαν τον Αχχιλέα Μπέο…
Ταυρομάχος

No comments: