Από την καρδιά της κερκίδας (65)
Μετά από δυο κακά αποτελέσματα,οι φίλοι του ΟΦΗ καλούντε να δείξουν χαρακτήρα.
Ιδιαίτερα, η απρόσμενη ήττα από τον Εθνικό Πειραιώς,η πρώτη από το 1981 στο Γεντί Κουλέ,ήταν ένα ηχηρό χαστούκι για τον Όμιλο.
Ήττα που συνοδεύτηκε από κακή εμφάνιση,κι όπως είναι λογικό έσπειρε έριδες στις τάξεις της ομάδας.
Αυτό γιατί ίσως περιμέναμε να δούμε τον ΟΦΗ στο φετινό πρωτάθλημα της Β εθνικής,υπερηχητικό,σούπερ-ομάδα,άλογο κούρσας που θα βρεθεί στην κορυφή από την αρχή εώς το τέλος του πρωταθλήματος.
Ο κόσμος θεωρούσε ότι λόγω της μεγάλης ιστορίας,της βαριάς φανέλας και του συσπειρωμένου κόσμου της ομάδας,ο μαραθώνιος της Β εθνικής θα ήταν παιχνιδάκι.
Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά τελικά.
Θα πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο τρεις μήνες πίσω για να εξηγσουμε τις αιτιίες της μέτριας πορείας του Όμιλου στις 6 πρώτες αγωνιστικές.
Τότε που το σήριαλ της απομάκρυνσης του Φ.Βατσινά και του καθεστώτος που υπηρετούσε είχε πάρει την μορφή σαπουνόπερας.
Έτσι ,βρέθηκε ο Όμιλος να ξεκινάει τελευταίος την προετοιμασία,έχοντας στη διάθεση του μόλις 45 ημέρες ως το πρώτο ματς κυπέλου,μόλις 51 ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.
Παράλληλα,ότι είχε απομείνει στο ρόστερ ήταν μόλις 6 ποδοσφαιριστές,εκ των οποίων μόνο δυο ήταν παραπάνω από 2 χρόνια στην ομάδα.Βλέπετε οι κινήσεις του προηγούμενου προέδρου που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από άστοχες εώς εσκεμμένες,έφεραν στην έξοδο ποδοσφαιριστές ικανούς,που αν και είχαν δηλώσει ότι θέλουν να παραμείνουν στον Όμιλο,η παρατεταμένη διάρκεια του «σήριαλ» ,το αβέβαιο μέλλον ,τους έφερε σε άλλες ομάδες.
Ταυτόχρονα,ο Νίκος Μαχλάς εμπνευσμένος από το πάθος του κόσμου για ελευθερία,προσπαθούσε να ξεπεράσει τους ύφαλους,με μοναδικό όπλο την αισιοδοξία του για το αίσιο τελος.
Κατάφερε πάντως ,υπό δυσμενείς συνθήκες να δημιουργήσει ένα ρόστερ ανταγωνιστικό.
Όμως όπως είναι φυσικο,όταν μια ομάδα απαρτίζεται,από 18-20 καινούργιους ποδοσφαιριστές,αυτό που χρειάζεται ,περισσότερο από κάθε τι,είναι ο χρόνος.Είναι επιεικώς αδύνατον μια ολοκαίνουργια ομάδα,να «πετάει»από τα πρώτα ματς.Γι αυτό,οι φίλοι του ΟΦΗ καλούνται να δείξουν ωριμότητα,να δείξουν ξανά το προτέρημα που για χρόνια τους χαρακτηρίζει,αυτό της υπομονής .Υπομονή και στήριξη σε μια ομάδα που είναι καταδικασμένη να πετύχει.Έχει δείξει καλά δείγματα,αυτό που απομένει είναι η βελτίωση σε σημαντικές λεπτομέρειες,αλλά κυρίως η διάρκεια.
Επόμενο ματς στο νησί των Φαιάκων με αντίπαλο την τοπική Κέρκυρα.Μια ομάδα που έχει χαρακτηρισθεί σαν ένα από τα φαβορί για την άνοδο,κάτι που την καθιστά σαν ένα από τους σημαντικότερους αντιπάλους του ΟΦΗ.Απορίας άξιον βέβαια,η μη τηλεοπτική μετάδοση ενός ματς που ξεχωρίζει σε αυτήν την αγωνιστική.Ελπίζουμε ,ο πρόεδρος της Κέρκυρας και της ΕΠΑΕ,κ.Καλογιάννης,να μην επαληθεύσει τον κανόνα που λέει ότι τα διαιτητικά εγκλήματα γίνονται όταν απουσιάζει η τηλεοπτική κάλυψη.
Παρ΄ όλα αυτά θεωρώ οτι είναι ένα ματς ανοικτό σε κάθε αποτέλεσμα,όμως σε καμιά περίπτωση,κομβικό για την εξέλιξη του πρωταθλήματος.Βρισκόμαστε μόλις στην 7η αγωνιστική κι υπάρχουν άλλες 27.Σίγουρα το θετικό αποτέλεσμα θα δώσει ψυχολογική και βαθμολογική ώθηση στον ΟΦΗ,όμως δεν θα διστάσω να πω ,ότι πολύ πιο σημαντικά ,είναι τα δύο ματς που ακουλουθούν ,με Παναιτωλικό και Ηλιούπολη στο Ηράκλειο.
Πλέον στο Γεντί Κουλέ δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες απώλειες.Όμως θα πρέπει όλοι
να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να ξεκινήσει η αντεπίθεση του Όμιλου,από το προσεχές ματς,σ την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα.
Ταυρομάχος
Saturday, October 31, 2009
Monday, October 26, 2009
Αφιερωμα στον Ν.Καζαντζακη.42 χρονια απο τον θανατο του
Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Μεγάλο Κάστρο (Ηράκλειο), την πρωτεύουσα της τουρκοκρατούμενης Κρήτης, στις 18 Φεβρουαρίου 1883. Στα έξι του χρόνια, γνωρίζει τη ζωή της προσφυγιάς, εξαιτίας της επανάστασης του 1889, οπότε η οικογένειά του καταφεύγει στον Πειραιά για έξι μήνες.
Πίσω στο Ηράκλειο, ο Νίκος φοιτά στο δημοτικό σχολείο, όμως η κανονικότητα της παιδικής του ζωής διακόπτεται και πάλι το 1897. Με την έκρηξη της τελευταίας κρητικής επανάστασης, η οικογένεια Καζαντζάκη εγκαθίσταται στη Νάξο, όπου παραμένει για δύο περίπου χρόνια. Ο Νίκος ξεκινά τις γυμνασιακές του σπουδές στη γαλλική Εμπορική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, την οποία διοικούσαν φραγκισκανοί μοναχοί. Μαθαίνει γαλλικά και ιταλικά και αρχίζει να γνωρίζει την ευρωπαϊκή λογοτεχνία, κυρίως όμως έρχεται σε επαφή με το δυτικό πολιτισμό.
Το 1899, μετά την αποκατάσταση της ειρήνης, η οικογένεια επιστρέφει οριστικά στο Ηράκλειο, όπου ο Νίκος περατώνει τις γυμνασιακές του σπουδές, το 1902.
Το φθινόπωρο του 1902, ο Καζαντζάκης πηγαίνει στην Αθήνα για σπουδές στη Νομική Σχολή. Το Δεκέμβριο του 1905, παίρνει με άριστα το δίπλωμα του διδάκτορος της Νομικής. Την ίδια χρονιά εμφανίζεται στα γράμματα με το πρώτο του μυθιστόρημα Όφις και κρίνο. Για ένα διάστημα εγκαθίσταται στην Αθήνα και συνεργάζεται ως χρονογράφος στην εφημερίδα Ακρόπολις.
Τον Οκτώβριο του 1907, φεύγει για το Παρίσι, όπου συνεχίζει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή, ενώ συγχρόνως παρακολουθεί τις παραδόσεις του φιλοσόφου Ανρί Μπερξόν στο Collège de France. Την ίδια εποχή εξοικειώνεται με τη φιλοσοφία του Νίτσε και εκπονεί τη διατριβή του με τίτλο Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη φιλοσοφία του δικαίου και της πολιτείας, την οποία ολοκληρώνει το 1909. Παράλληλα, ασχολείται και με τις λογοτεχνικές του συγγραφές.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, περιηγείται για ένα περίπου μήνα τη Φλωρεντία και τη Ρώμη και διαμένει για λίγο στο Ηράκλειο. Σύντομα, όμως αποφασίζει να εγκατασταθεί οριστικά στην Αθήνα.
Ενώ η ελληνική πραγματικότητα γνωρίζει μια δυναμική αναβίωση των μεγαλοϊδεατικών οραμάτων, ο Καζαντζάκης, προσπαθεί να οργανώσει τη ζωή του κατά τα συνηθισμένα πρότυπα. Από τον Απρίλιο του 1910, εγκαθίσταται στην Αθήνα και λίγο αργότερα ξεκινά η συμβίωσή του με τη Γαλάτεια, με την οποία θα στεφανωθεί ενάμισυ χρόνο αργότερα.
Το πρόβλημα του βιοπορισμού παραμένει έντονο. Ο συγγραφέας δεν αποδέχεται το διορισμό του στη θέση του γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα εισόδημα ως μεταφραστής ή επιδίδεται σε ποικίλες επιχειρήσεις. Στους Βαλκανικούς πολέμους, κατατάσσεται ως εθελοντής και υπηρετεί στο ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου.
Η γνωριμία του με τον Σικελιανό το 1914, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο πνευματικών αναζητήσεων. Οι δύο φίλοι μελετούν μαζί και περιηγούνται την Ελλάδα. Από το φθινόπωρο του 1917 μέχρι τον Ιανουάριο του 1919, ο Καζαντζάκης ταξιδεύει στην Ελβετία. Λίγο μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, διορίζεται γενικός διευθυντής του Υπουργείου Περιθάλψεως και εργάζεται για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου.
Η ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του 1920 εσήμανε το τέλος της υπηρεσίας του Καζαντζάκη στο Υπουργείο Περιθάλψεως. Απογοητευμένος από τις πολιτικές εξελίξεις και από τη δολοφονία του φίλου του Ίωνα Δραγούμη, ο συγγραφέας πηγαίνει για ένα μήνα στη Γερμανία (Ιανουάριος 1921).
Επιστρέφοντας, απομονώνεται στην Κηφισιά μαζί με τον φίλο του Κ. Σφακιανάκη και δουλεύει την τραγωδία Χριστός. Στη συνέχεια, ταξιδεύει στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, και όταν εξασφαλίζει συνεργασία με τον εκδότη Δ. Δημητράκο, φεύγει για τη Βιέννη. Παραμένει εκεί το καλοκαίρι, αφοσιωμένος στη συγγραφή. Η παράξενη δερματοπάθεια που εμφανίζεται στο πρόσωπό του, την οποία ο γιατρός Στέκελ (Stekel) χαρακτήρισε ως «masque de sexualité» [=μάσκα της σεξουαλικότητας], γίνεται αφορμή για να μελετήσει τις θεωρίες του Φρόυντ.
Από το φθινόπωρο του 1921, εγκαθίσταται στο Βερολίνο. Δουλεύει την Ασκητική, παρακολουθεί το συνέδριο των Αναμορφωτών της Παιδείας, γνωρίζεται με τον «πύρινο κύκλο» της Ραχήλ Λιπστάιν και περνά στον αστερισμό του Λένιν. Το καλοκαίρι του 1923, περιηγείται τη Γερμανία και επισκέπτεται τη γενέτειρα του Νίτσε. Αρχές του 1924, ταξιδεύει στην Ιταλία και παραμένει στην Ασίζη μέχρι τον Απρίλιο.
Λίγο μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Καζαντζάκης γνωρίζει την Ελένη Σαμίου, τη γυναίκα που έμελλε να τον συντροφέψει στην υπόλοιπη ζωή του. Ωστόσο, δεν θα παραμείνει για πολύ στην Αθήνα. Τον Ιούλιο του 1924, πηγαίνει στην Κρήτη και τον Αύγουστο παραθερίζει στο ερημικό ακρογιάλι του Λέντα μαζί με την Ελένη, μελετώντας Όμηρο, Γκαίτε και Αισχύλο.
Στο Ηράκλειο παραμένει έναν ολόκληρο χρόνο. Ξεκινά τη μεγαλόπνοη σύνθεση της Οδύσσειας και πιθανότατα συγγράφει το Συμπόσιον. Επιπλέον, σχεδιάζει, χωρίς επιτυχία, παράνομη πολιτική δράση, γεγονός που προκαλεί τη σύλληψη και την εικοσιτετράωρη κράτησή του στην Ασφάλεια Ηρακλείου.
Τον Ιούλιο του 1925, επιστρέφει για λίγο στην Αθήνα, αλλά δεν αργεί να φύγει ξανά για ένα ταξίδι στα νησιά του Αιγαίου. Σ’ αυτό το ταξίδι, θα ανακαλύψει στην Αίγινα τον τόπο της μελλοντικής του εγκατάστασης
Από τον Οκτώβριο του 1925, ξεκινά για τον Καζαντζάκη μια μεγάλη περίοδος ταξιδιών σε όλο τον κόσμο. Σε κάθε ταξίδι του συλλέγει εικόνες, ιδέες και εμπειρίες, τις οποίες ενσωματώνει σε κάθε επόμενη επεξεργασία της Οδύσσειας.
Ως το 1933, επισκέπτεται, τρεις φορές τη Σοβιετική Ένωση και δύο την Ισπανία. Επίσης, ταξιδεύει στην Ιταλία, την Κύπρο, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και το Σινά, ενώ διαμένει στο Γκόττεσγκαμπ της Τσεχοσλοβακίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Τα ταξίδια και η εντατική εργασία θα τον βοηθήσουν να αντέξει το θάνατο των γονιών του (1932). Οι ρυθμοί του είναι πυρετώδεις: γράφει σενάρια για τον κινηματογράφο, ποίηση, συνθέτει δραματικά έργα, μυθιστορήματα στα γαλλικά, συντάσσει εγκυκλοπαιδικά και γλωσσικά λεξικά και σχολικά βιβλία, αρθρογραφεί σε ελληνικές και ρωσικές εφημερίδες, μεταφράζει σημαντικά λογοτεχνικά κείμενα αλλά και παιδικά αναγνώσματα.
Στο πρόσωπο του ελληνορουμάνου συγγραφέα Παναΐτ Ιστράτι θα πιστέψει ότι βρήκε έναν ακόμη πνευματικό σύντροφο, με τον οποίο θα σχεδιάσει κοινή πολιτική και συγγραφική δράση. Τέλος, η γνωριμία του με τον Πρεβελάκη θα του χαρίσει έναν πιστό φίλο κι έναν αφοσιωμένο μαθητή.
Επιστρέφοντας από την Ευρώπη τον Απρίλιο του 1933, ο Καζαντζάκης πηγαίνει στην Αίγινα, τον τόπο που είχε ήδη διαλέξει για μόνιμη εγκατάσταση. Εξακολουθεί να δουλεύει την Οδύσσεια και συγχρόνως συνθέτει τα κάντα για τις Τερτσίνες του, μεταφράζει Δάντη, Κοκτώ, Χάουπτμαν, Σαίξπηρ, Πιραντέλο, Γκαίτε και γράφει τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις, θεατρικά έργα και μυθιστορήματα στα γαλλικά.
Το 1936 ξεκινά να χτίζει το δικό του σπίτι στο νησί και ένα χρόνο αργότερα εγκαθίσταται με την Ελένη, πριν ακόμη τελειώσουν οι εργασίες. Από την Αίγινα φεύγει σπάνια, για να ταξιδέψει (Ιαπωνία-Κίνα, Ισπανία, Αγγλία) ή για να επιβλέψει την έκδοση της Οδύσσειας (1938).
Στη διάρκεια της Κατοχής, ο Καζαντζάκης παραμένει κυρίως στην Αίγινα, απομονωμένος, και στρέφεται προς τη σύνθεση μυθιστορημάτων. Το 1942, πηγαίνει στην Αθήνα, όπου συναντά το Σικελιανό μετά από είκοσι χρόνια, και ζητά από τον ομηριστή καθηγητή Ι.Θ. Κακριδή βιβλιογραφικά βοηθήματα για να μεταφράσει την Ιλιάδα.
Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, επιστρέφει στην πρωτεύουσα, που συγκλονίζεται από τις εμφύλιες συγκρούσεις, και αναπτύσσει πολιτική δράση. Υποβάλλει υποψηφιότητα στην Ακαδημία Αθηνών, αλλά αποτυγχάνει για δύο ψήφους, και εκλέγεται πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Το καλοκαίρι του 1945 περιοδεύει στην Κρήτη ως μέλος της κυβερνητικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Γερμανικών Ωμοτήτων. Το Νοέμβριο του 1945, στεφανώνεται την Ελένη Σαμίου και διορίζεται υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Σοφούλη, αλλά τρεις μήνες αργότερα παραιτείται.
Αρχές του 1946, παρακολουθεί την παράσταση του έργου του Καποδίστριας στο Βασιλικό Θέατρο και το Μάιο προτείνεται ως υποψήφιος για το βραβείο Νομπέλ μαζί με τον Άγγελο Σικελιανό.
Το καλοκαίρι του 1946 ο Καζαντζάκης αναχωρεί για την Ευρώπη, οριστικά, όπως αποδεικνύεται. Διαμένει για ένα διάστημα στην Αγγλία, προσκεκλημένος του Βρετανικού Συμβουλίου, και στη συνέχεια εγκαθίσταται στο Παρίσι και διορίζεται φιλολογικός σύμβουλος στην UNESCO.
Το Μάρτιο του 1948, παραιτείται και εγκαθίσταται μόνιμα στην Αντίμπ της γαλλικής Kυανής Aκτής. Η τελευταία δεκαετία της ζωής του είναι εξίσου δημιουργική και έντονη. Έχοντας κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, γράφει μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, μεταφράζει, ταξιδεύει.
Από το 1951, η υγεία του ολοένα κλονίζεται. Χάνει το δεξί του μάτι, ενώ κατά καιρούς εισάγεται στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Φράιμπουργκ για τη θεραπεία της καλοήθους λεμφοειδούς λευχαιμίας που τον ταλαιπωρεί.
Παρ’ όλα αυτά, ξεκινά να συνεργάζεται με τον Κίμωνα Φράιερ, για τη μετάφραση στης Οδύσσειάς του στα αγγλικά. Το έργο του όμως προκαλεί αντιδράσεις από εκκλησιαστικούς κύκλους, που ζητούν τη δίωξή του.
Τον Ιούνιο του 1957, ο Καζαντζάκης αφήνει την Αντίμπ και ξεκινά μαζί με την Ελένη και το ζεύγος Ευελπίδη για την Κίνα, προσκεκλημένος της κινεζικής κυβέρνησης. Μετά από ένα περίπου μήνα περιήγησης στη χώρα, φτάνουν αεροπορικώς στην Καντόν, και ετοιμάζουν την επιστροφή τους μέσω Ιαπωνίας.
Ο Καζαντζάκης εμβολιάζεται για ευλογιά και χολέρα, αλλά παθαίνει μόλυνση και νοσηλεύεται στο Εθνικό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. Καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση του, μεταφέρεται στην πανεπιστημιακή κλινική του Φράιμπουργκ. Παρ’ όλο που ξεπερνά τη μόλυνση, προσβάλλεται από ασιατική γρίπη και πεθαίνει στις 26 Οκτωβρίου 1957 στο Φράιμπουργκ.
Η σορός του μεταφέρεται οδικώς από το Φράιμπουργκ στην Αθήνα και αεροπορικώς στο Ηράκλειο, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στον Άγιο Μηνά. Η κηδεία του γίνεται στις 5 Νοεμβρίου, στο κατάμεστο από κόσμο Ηράκλειο. Ενταφιάζεται στον προμαχώνα Μαρτινέγκο.
Στον τάφο του δεσπόζει ένας μεγάλος ξύλινος σταυρός από ακατέργαστους κορμούς και η επιγραφή «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος».
Friday, October 23, 2009
Από την καρδιά της κερκίδας (64)
Από την καρδιά της κερκίδας (64)
Η νίκη στη Ρόδο έφερε τα χαμόγελα ξανά στον ΟΦΗ.Προσωπική μου πεποίθηση πάντως από την αρχή ήταν ότι η ομάδα θα χρειάζοταν χρόνο για να μπορέσει να δείξει τις δυνατότητες της μέσα στο γήπεδο.Άλλωστε,κοινός παρονομαστής όλων των αγώνων ως τώρα ήταν το καλό ποδόσφαιρο,η σωστή ανάπτυξη του παιχνιδιού αλλά και οι ευκαιρίες που χάνοταν.Στο ποδόσφαιρο όμως είναι σημαντικό για μια ομάδα να δημιουργεί ευκαιρίες.Τα γκολ θα έρθουν αργά ή γρήγορα,είναι και θέμα τύχης.
Ήταν λογικό να χρειαστεί η ομάδα ένα σχετικό χρονικό διάστημα προσαρμογής σε μια εντελώς άγνωστη κατηγορία.Πλέον,καλείτε ο ΟΦΗ να ντουμπλάρει τις νίκες στο αυριανό ματς με τον Εθνικό.Μια ιστορική ομάδα που έχει παραμείνει πολλά χρόνια στα αλώνια της Β εθνικής,ανήμπορη να ξεπεράσει τα εσωτερικά της προβλήματα,με κυριότερο ίσως,αυτό της έλλειψης ιδιόκτητου γηπέδου,αφού η άλλοτε έδρα της ομάδας του Πειραιά,το στάδιο Καραισκάκη χρησιμοποιείται μόνο από την έταιρη ομάδα της πόλης,τον ΟΣΦΠ.
Βλέπεται η συμφωνία που είχε κάνει ο κ.Κόκκαλης πριν από μερικά χρόνια για την ανακατασκευή του σταδίου Καραισκάκη με την τότε κυβέρνηση,δεν προέβλεπε χρήση του σταδίου από άλλες ομάδες .Απορίας άξιον βέβαια είναι το πώς και γιατί δέχτικαν οι άλλες ομάδες να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους στο στάδιο.
Για τους παλαιότερους η ομάδα του Εθνικού φέρνει στην θύμηση,τον αυθεντικότερο ίσως φίλαθλο της Ελλάδος,τον γνωστό «Εθνικάρα»,Γιάννη Ματζουράνη.Έναν αγνό φίλαθλο που για 56 χρόνια ακολουθούσε την αγαπημένη του ομάδα σε κάθε γήπεδο που αγωνιζόταν.Δεν ξέρουμε ,αν η υγεία του επιτρέπει να ξαναεπισκευθεί το Γεντί Κουλέ ,ύστερα από 10 χρόνια που έχουν να ανταμώσουν ΟΦΗ και Εθνικός στο Ηράκλειο,όμως είτε είναι στο γήπεδο ,είτε όχι,σίγουρα του αξίζει ένα θερμό χειροκρότημα.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο ΟΦΗ θα πρέπει να αφήσει άλλη μια φορά πικραμένο τον Γ.Μαντζουράνη και τους φίλους του Εθνικού,αφού οι «μηχανές» θα πρέπει να ανεβάζουν στροφές ώστε να μην υπάρξουν άλλες απώλειες στο Ηράκλειο.
Θα πρέπει πλέον ο ΟΦΗ σε κάθε μάτς να δείχνει ποιός είναι το αφεντικό της κατηγορίας.
Κάτι που φαίνεται να γνωρίζουν οι αντίπαλοι του,αν αναλογιστούμε τον τρόμο που νιώθουν στη σκέψη του Γεντί Κουλέ και του Όμιλου.
Χαρακτηριστική ήταν η επίσκεψη του εκπροσώπου της ΕΠΑΕ,Λ.Γενεράλη την εβδομάδα που πέρασε,όταν μεταξύ άλλων αξίωσε την τοποθέτηση αγκαθωτού συρματοπλέγματος στην θ8!!!Αγκαθωτό σύρμα βάζουμε όμως στη Κρήτη για να μην φύγουν τα οζά,οπότε το αίτημα του κ.Γενεράλη,προσπεράστικε σαν αστείο.
Εκείνο που καταδυκνύει τον φόβο των υπολοίπων απέναντι στον ΟΦΗ,ήταν μια έκφραση που προφανώς ξέφυγε του εκπρόσωπου της ΕΠΑΕ, «θα λυσάξουν οι άλλες ομάδες αν δεν περιφραχτεί όλο το γήπεδο.»
Γι αυτό λοιπόν καλείτε ο ΟΦΗ να ανεβάσει κι άλλο την απόδοση του,για να αποδυκνύει κάθε εβδομάδα μέσα στο γήπεδο,ότι ακόμη και τα «περίεργα» της κατηγορίας δεν τον αγγίζουν.Ως τώρα το αξίωμα είναι η πολύ μέτρια διαιτησία,που συχνά ευνοεί τους συνήθεις ύποπτους,οι γελοίες αποφάσεις για τα «τηλεποπτικά ματς» και η ογκώδης προσωπικότητα του Αχ.Μπέου,που περικυκλωμένος από τις ένδειξεις του φάκελου «στημένα ματς της Β εθνικης» ,για τον οποίο ο πρόεδρος της ΕΠΟ κλήθηκε στην Ουέφα για ενημερώση,προσπαθεί, βάσει όγκου,να προκρίνει την εύνοια της ομάδας του στην ΕΠΑΕ,ενώ επιτίθεται με θρασύτητες εκφράσεις για τον επιθεωρητη της Ουέφα,κ.Λίμαχερ.
Ο Όμιλος όμως είναι πια ενωμένος,διοίκηση-ποδοσφαιρικό τημ-κόσμος και δεν φοβάται τίποτα.Μέσα στο γήπεδο θα είναι ο νικητής.
Ταυρομάχος
Monday, October 19, 2009
Friday, October 16, 2009
Από την καρδιά της κερκίδας (63)
Από την καρδιά της κερκίδας (63)
Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή. Το Ηράκλειο, δια του φυσικού εκπροσώπου του στα αθλητικά δρώμενα, επιστρέφει στο μπασκετικό χάρτη των μεγάλων κατηγοριών.
Μετά από μεγάλη προσπάθεια τριών χρόνων, από τα αλώνια του τοπικού πρωταθλήματος της ΕΚΑΣΚ, ο ΟΦΗ ντεμπουτάρει στο ίσως δυσκολότερο πρωτάθλημα μπάσκετ της Ελλάδος, αυτό της Α2. Ο στόχος που είχε οριοθετηθεί πριν από ένα περίπου χρόνο ,μπορεί να μην επιτεύχθηκε -για διάφορους λόγους- μέσα στο παρκέ, όμως πεποίθηση όλων
ήταν, ότι τελικά η ομάδα θα αγωνιζόταν στην Α2. Άλλωστε ο μπασκετικός ΟΦΗ είχε δείξει από πολύ νωρίς ότι μπορεί να κοιτάει ψηλότερα, όταν είχε προχωρήσει στο θεσμό του κυπέλου, φτάνοντας να αντιμετωπίσει την πολύπειρη ΑΕΚ σε ένα ματς που δύσκολα θα ξεχαστεί. Ο ΟΦΗ είχε καταφέρει να κοιτάξει στα μάτια για 33 λεπτά περίπου ένα αντίπαλο που τους χώριζαν 2 κατηγορίες χάριν και στην αμέριστη μα κυρίως αψεγάδιαστη συμπαράσταση του κόσμου. Το τέλος του πρωταθλήματος ήρθε και δεν ήταν ευτυχές για τον ΟΦΗ και το μπασκετικό Ηράκλειο. Μια πόλη στερημένη από μπάσκετ υψηλού επιπέδου τα τελευταία χρόνια, που έχει αποδείξει ότι δεν αγαπάει μόνο το ποδόσφαιρο αλλά όλα τα σπορ. Έτσι, όταν άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα οι πληροφορίες που ήταν γνωστές πολλούς μήνες πριν για συνενώσεις ομάδων, για αδυναμία συμμετοχής άλλων λόγω χρεών, η αισιοδοξία για την άνοδο στην Α2 γιγαντωνόταν. Άνοδο που είχε δείξει μέσα στο παρκέ ότι άξιζε στα 4/5 του προηγούμενου πρωταθλήματος. Όμως κάποια λάθη που έγιναν από όλους, διοίκηση, ομάδα και κόσμο, δεν έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα τον Απρίλη. Ας ευχηθούμε ότι το πάθημα έγινε μάθημα κι ο ΟΦΗ θα επιτύχει τους στόχους του και φέτος. Στόχοι που μπορεί να ξεκινάνε από την παραμονή στην κατηγορία, όμως στον αθλητισμό ο ρεαλιστικός στόχος είναι η νίκη στον επόμενο αγώνα. Το ταμείο γίνετε στο τέλος της χρονιάς…
Γιορτή της Κρήτης
Η Κρήτη έχει την τύχη να διαθέτει δύο ομάδες στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία φέτος.
Οι εκπρόσωποι του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, ΟΦΗ και ΑΓΟΡ αντίστοιχα είναι δυο ομάδες που κοσμούν τον αθλητισμό, μα και την Κρήτη. Θα πρέπει οι αναμετρήσεις τους να είναι γιορτή για το μπάσκετ, γιορτή για την Κρήτη. Θα βρεθούν αντίπαλοι μόνο για δυο 40λεπτα, μα είναι σίγουρο ότι στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος ο ένας θα επιθυμεί την επιτυχία του άλλου. Είναι πολύ σημαντικό για το κρητικό μπάσκετ , για τους Κρήτες μπασκετμπολίστες, οι δυο ομάδες να έχουν μόνο πρόοδο στο μέλλον.
Το μπάσκετ, ένα άθλημα που καλλιεργείτε για δεκαετίες στο νησί μας, δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να αναδείξει στο υψηλότερο επίπεδο τους αθλητές που έχει αναδείξει το ποδόσφαιρο. Οι αιτίες πολλές. Κυριότερη ίσως, η απουσία των κρητικών ομάδων από τις μεγάλες κατηγορίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πλέον με τις δυο ομάδες να οργανώνονται καλύτερα, τα ταλέντα στην Κρήτη θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν στο υψηλότερο επίπεδο. Να βελτιώνονται συνεχώς.
Οι φίλαθλοι θα πρέπει να στηρίξουν ακατάπαυστα τις δύο ομάδες, είναι απαραίτητοι για την επίτευξη των στόχων. Να γιορτάσουν την μπασκετική συνάντηση Ηρακλείου-Ρεθύμνου,γεγονός πρωτόγνωρο για τον κρητικό αθλητισμό. Εξάλλου η απόσταση είναι τόσο μικρή, που συχνότατα οι Ηρακλειώτες διασκεδάζουν στο Ρέθυμνο κι αντίστροφα. Κι αν κάποιοι μικροπρεπείς βρουν ευκαιρία να λύσουν οπαδικές διαφορές που πηγάζουν από το ποδόσφαιρο, ας απομωνοθούν από το υγιές κοινό. Δεν χωράνε ασχήμιες σε μια κρητική αθλητική συνάντηση. Κρητικοί είμαστε όλοι, από τη Σητεία ως την Κίσσαμο…
Ταυρομάχος
Tuesday, October 13, 2009
Πριν απο περιπου 2 χρονια σε αυτο το blog
Λεγαμε αυτα.http://myron4hersonissos.blogspot.com/2008/02/blog-post.html
Ας τα ξαναβαλουμε προς γνωσιν και συμμορφωσιν.Οσοι δεν εχουν παρει ακομη μετοχες,ας σπευσουν.Ο κ.Κουρακης μιλησε ακριβως για το παραδειγμα του Αρη Θεσσαλονικης ,εχθες το βραδυ σε τηλεοπτικη εμφανιση.Οριστε το παλι,αυτο φτιαχνουμε στον ΟΦΗ.Για να ανηκει η ομαδα στο λαο της και σε κανενα μεγαλομετοχο που θα την χρησιμοποιει αναλογως τις ορεξεις του και αρκετα συχνα προς ευοδοση αλλων -δικων του-οικομομικων συμφεροντων που καμια σχεση δεν εχουν με το ποδοσφαιρο...
ΛΑΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ/Το παραδειγμα του Αρη Θεσσ/νικης
Προφίλ Το πιο σημαντικό στοιχείο στον ΑΡΗ είναι ότι ΣΗΜΕΡΑ δεν υπάρχει μεγαλομέτοχος που να κατέχει τουλάχιστον το 51 % των μετοχών της ομάδας. Αντίθετα οι μετοχές έχουν μεταβιβαστεί στον Αθλητικό Σύλλογο ΑΡΗ και τις κατέχουν κάποια πρόσωπα καθ΄υπόδειξη του Α. Σ. ΑΡΗ οι οποίοι δεν είναι πραγματικοί ιδιοκτήτες, αλλά «θεματοφύλακες» όπως τους αποκαλούμε. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές μπορούν να «αδρανοποιηθούν», με τις ευλογίες των σημερινών «μετόχων» που κατέχουν το 84% των μετοχών κατ' εντολή της Γενικής Συνέλευσης του Α.Σ. ΑΡΗΣ, και να μεταβιβαστούν σε ένα φορέα Ν.Π.Ι.Δ. ,την ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΑΡΗ το οποίο με απόφαση του Δ.Σ. του θα εναρμονίζει τις αποφάσεις του με την απόφαση της Γ.Σ. της Λέσχης και θα ψηφίζει στις εκλογές της Π.Α.Ε. το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο εξέλεξε το ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ. Ταυτόχρονα θα εκλέγεται και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΛΕΣΧΗΣ,ιδιοκτήτη των μετοχών της Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ, για να διαχειρίζεται όλα τα πρακτικά ζητήματα (εγγραφή μελών,σύγκληση γενικών συνελεύσεων, εκλογές κ.λ.π.) αλλά και σε ρόλο ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ θα ελέγχει την Διοίκηση της ΠΑΕ. Το Δ.Σ. της ΛΕΣΧΗΣ δεν θα έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει τις μετοχές του ΑΡΗ, να προβαίνει σε αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της Π.Α.Ε., παρόλο που θα είναι ο «μεγαλομέτοχος» της ΠΑΕ ΑΡΗΣ χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης της ΛΕΣΧΗΣ. Με απλά λόγια χωρίς να αλλάξει η μετοχική σύνθεση οι μετοχές πάνε στο περιθώριο και διευρύνεται η βάση των «μετόχων» χωρίς στην ουσία να αγοράζουν μετοχές αλλά με τα χρήματα που καταβάλλουν αποκτούν το δικαίωμα της εκλογής της διοίκησης και ταυτόχρονα την ευθύνη για την επιλογή της. Τα χρήματα που καταβάλλονται από τα ΜΕΛΗ εισφέρονται στην ΠΑΕ με ταυτόχρονη αύξηση του κεφαλαίου της ΠΑΕ ΑΡΗΣ και με τον τρόπο αυτό η ΛΕΣΧΗ παραμένει πάντοτε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΡΗΣ αυξάνοντας συνεχώς το ποσοστό της. Ο φίλαθλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΡΗ με την συμμετοχή του στην Λέσχη βρίσκεται ως πελάτης - καταναλωτής αλλά και ιδιοκτήτης και στις δύο πλευρές της «διαδικασίας παραγωγής». · Ατμόσφαιρα στο γήπεδο · Επιτυχία της ομάδας · Αύξηση των εσόδων Που έχουν ως αποτέλεσμα · Υψηλότερη αξία του προϊόντος · Υψηλή τηλεθέαση · Μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη με χορηγούς αλλά και το κράτος Ένας ανατροφοδοτούμενος κύκλος που βασίζεται στην αύξηση της συμμετοχής και των επιτυχιών και ο οποίος μεγαλώνει συνεχώς δίχως τέλος, δεν χρεώνει τον Σύλλογο με τα κεφάλαια που είναι απαραίτητα για επενδύσεις και ο οποιοσδήποτε «επενδυτής» θα απαιτούσε να εισπράξει από την ομάδα, δεν απαιτεί να εισπράξει την κερδοφορία ή την υπεραξία που δημιουργεί αλλά εξασφαλίζει την οικονομική δυνατότητα της ομάδας να επενδύει για την εκπλήρωση των αγωνιστικών στόχων. Ταυτόχρονα δεν απαγορεύει σε κανένα επιχειρηματικό σχήμα να επενδύσει στην ομάδα αναλαμβάνοντας το management αλλά με όρους και στόχους που θέτουν οι ίδιοι οι φίλαθλοι, οι οποίοι και ενισχύουν πλέον εκουσίως αυτήν την προσπάθεια. Μια λεπτομερή ανάλυση των ταμειακών ροών στις πιο ελκυστικές τελευταία χρονιές κάνει σαφές ότι, για να μπορέσει να ταυτιστεί η ελάχιστα τιμητική για τον ΑΡΗ αγωνιστική πορεία (4η έως 6η θέση στην Α Εθνική) με την οικονομική σταθερότητα, είναι απαραίτητη η χρηματοδότηση της ομάδας με περίπου 1.500.000 ευρώ ετησίως. Μόνο η ΛΕΣΧΗ μπορεί να εξασφαλίσει αυτήν την χρηματοδότηση, καθώς κανένας «επενδυτής» δεν πρόκειται να μην έχει την λογική απαίτηση να κερδίσει χρήματα ή και ακόμη να μην επιθυμεί να χαρίσει ότι κεφάλαια έχει επενδύσει, χρηματοδοτώντας την ομάδα π.χ. για μια πενταετία με περίπου 7.000.000 ευρώ, ταυτόχρονα ισχυροποιώντας την αγωνιστικά, με τελικό αποτέλεσμα να απαιτούνται από τους φιλάθλους και πιθανότερα μεγαλύτερες επενδύσεις για να κατακτηθεί κάποιος τίτλος ή δυσαρέσκεια αν αυτά δεν πραγματοποιούνται. ------------------------------------------------------------------------------------- Όραμα Από το 1979 που θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα η μετατροπή των ποδοσφαιρικών συλλόγων σε Π.Α.Ε. (ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ), παρατηρείται μια συνεχής μείωση των θεατών που παρακολουθούν τους αγώνες και ταυτόχρονη μείωση του ενδιαφέροντος αλλά και του αριθμού των φιλάθλων οι οποίοι ασχολούνται ενεργά με τις ομάδες τους. Η παρουσία ενός μεγαλομετόχου σε μια Π.Α.Ε., κατόχου ενός ποσοστού μεγαλύτερου του 51% των μετοχών, με βασικό στόχο την επιχειρηματική δραστηριότητα και τελικά την εκροή χρημάτων από το ποδόσφαιρο, οδήγησε τις ανώνυμες εταιρίες σε αδυναμία εισροής χρημάτων από τους οπαδούς τους, καθώς ο εκάστοτε μεγαλομέτοχος είχε την αποκλειστική ευθύνη των στρατηγικών επιλογών και της οικονομικής πολιτικής της ομάδας, σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες και προτεραιότητες. Oι φίλαθλοι έχοντας σταδιακά χάσει την εμπιστοσύνη τους, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της ομάδας τους αλλά και της κακής της αγωνιστικής κατάστασης, απέδιδαν -τις περισσότερες φορές δικαίως- όλες τις ευθύνες στον μεγαλομέτοχο και απλώς απομακρύνονταν από την ομάδα, αρνούμενοι να μοιραστούν με τον «επιχειρηματία» τα βάρη της επιχείρησης «του». Δίκαιη πιθανώς αντιμετώπιση, όμως οι φίλαθλοι με αυτό το σκεπτικό, άθελα τους, ταυτόχρονα καταδίκαζαν και την ομάδα τους στην οικονομική και αγωνιστική απαξίωση καθώς δεν της προσέφεραν τους οικονομικούς εκείνους πόρους που θα την καθιστούσαν ανταγωνιστική και οικονομικά αλλά και αγωνιστικά, καθώς οι βασικοί πελάτες που στην ουσία χρηματοδοτούν τις ομάδες αλλά και τις κάνουν ελκυστικές στους χορηγούς, στους διαφημιζόμενους και την τηλεόραση, είναι οι φίλαθλοι. Ελάχιστες ομάδες στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως ξέφυγαν από αυτόν τον κανόνα, ελάχιστες ομάδες οι οποίες έχουν ιδιοκτήτες πολύ ισχυρούς οικονομικά επιχειρηματίες, οι οποίοι για άλλους «προσωπικούς» λόγους, και όχι της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου, δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Οι φίλαθλοι των υπολοίπων ομάδων στο μόνο που μπορούσαν και μπορούν να ελπίζουν ήταν ότι ο επόμενος μεγαλοϊδιοκτήτης κάθε φορά θα καλύπτει το συνεχώς αυξανόμενο οικονομικό άνοιγμα και θα εγκαταστήσει μια διοίκηση που θα εξασφαλίζει την επιβίωση της ομάδας και την αγωνιστική της ανάταση, ανάλογη των προσδοκιών των φιλάθλων (στην δική μας περίπτωση προσδοκίες φιλάθλων μιας μεγάλης ομάδας όπως ο ΑΡΗΣ όπου οι φίλαθλοι δεν μπορούν να ανεχθούν την αγωνιστική αποτυχία). Όμως παρόλο που κάθε φορά, αν και εμφανίζεται επιτακτικά η ανάγκη για αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τίθενται οι ίδιοι με τις προηγούμενες φορές στόχοι, δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση για τους φιλάθλους ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι συνεπής στις αρχικές του διακηρύξεις και συμφωνίες και ικανότερος από ότι ο προηγούμενος αλλά και διατεθειμένος να εισφέρει στην ομάδα τεράστια κεφάλαια (με κίνδυνο να τα θυσιάσει και να τα απολέσει για να ικανοποιήσει τις λογικές απαιτήσεις των φιλάθλων για αγωνιστικές επιτυχίες), δραστηριοποιούμενος σε ένα στρεβλά αναπτυγμένο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο δεν του εξασφαλίζει και ίσους όρους ανταγωνισμού ,αλλά απλώς προστατεύει, με θεμιτά αλλά και συχνά αθέμιτα μέσα, τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρότερων. Άλλες φορές πάλι, όχι μόνο δεν υπήρχε ένας, έστω και κατ' όνομα, επιχειρηματικός προσανατολισμός ο οποίος θα εξασφάλιζε την οικονομική ανάπτυξη της ομάδας, αλλά οι σύλλογοι υπέστησαν την κατασπατάληση αλλά και την καταλήστευση των όποιων οικονομικών πόρων είχαν. Τώρα ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να επανεκτιμήσουμε και στον ΑΡΗ αλλά και σε όλη την Ελλάδα, τον ρόλο των ποδοσφαιρικών ομάδων και τις σχέσεις τους με την κοινωνία, τους φιλάθλους τους και την επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν πρέπει να έρχεται σε σύγκρουση με τις κοινωνικές και συλλογικές φίλαθλες απαιτήσεις ενώ ταυτόχρονα αρχές όπως του «ενεργού (φιλάθλου) καταναλωτή», έχουν μεγάλη εφαρμογή στο ποδόσφαιρο, όπως σε κάθε άλλη γρήγορα αναπτυσσόμενη σύγχρονη βιομηχανία. Οι απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαιρικού marketing ποτέ δεν ικανοποιήθηκαν από τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ομάδων, ιδίως στην Ελλάδα, καθώς έρχονταν σε άμεση σύγκρουση με τα δικά τους συμφέροντα. Αντιλήψεις όπως οι παρακάτω, οι οποίες παγκοσμίως αποτελούν πλέον ουσιαστικά «μονόδρομο», θυσιάστηκαν στο βωμό του προσωπικού κέρδους ή συμφέροντος: · Ενθάρρυνση της μεγαλύτερης συμμετοχής των φίλαθλων στην διοίκηση των ομάδων. · Ενθάρρυνση τιμολογιακής πολιτικής ώστε να ανταποκρίνονται οι τιμές των εισιτηρίων στις ανάγκες όλων, σε μια βάση ισοτιμίας, συμπεριλαμβανόμενων όλων των παιχνιδιών (πρωτάθλημα, κύπελλο, διεθνή). · Διευθέτηση της πιθανής διαμάχης ανάμεσα στις σύννομες αλλά διαφορετικές ανάγκες των μετόχων, των παικτών και των φίλαθλων όταν οι ομάδες είναι ανώνυμες εταιρίες και έχουν σκοπό το κέρδος. · Εξάλειψη του ρατσισμού και ενθάρρυνση ευρύτερης συμμετοχής εθνικών μειονοτήτων ως ποδοσφαιριστές και ως θεατές. · Βελτίωση πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα γήπεδα. · Ενθάρρυνση και προώθηση εμπορικών τακτικών οι οποίες αντανακλούν και εκφράζουν τόσο τις ανάγκες των οπαδών όσο και εμπορικές σκοπιμότητες. · Εκμετάλλευση των ευκαιριών των ποδοσφαιριστών, να δρουν ως πρότυπα προς μίμηση σε θέματα συμπεριφοράς και αθλητικής συνείδησης και να ενεργοποιηθούν συμμετέχοντας στα κοινωνικά δρώμενα. Τα τελευταία 26 χρόνια ο ΑΡΗΣ αποτελεί ένα από τα κλασικά παραδείγματα αυτής της πορείας των Π.Α.Ε. Ο ΑΡΗΣ, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες σε ιστορία αλλά και σε φιλάθλους, τα προηγούμενα χρόνια βίωσε με τον χειρότερο τρόπο την επιθυμία της εκροής χρημάτων από το ποδόσφαιρο και βρέθηκε στην δεινή οικονομική θέση να είναι χρεωμένος με περισσότερα από 20 εκ. Ευρώ. Μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή οι φίλαθλοι του ΑΡΗ αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν και με την παρέμβαση του Α.Σ. ΑΡΗ με την ανάληψη της διοίκησης, έξω από επιχειρηματικές πρακτικές αλλά με την αυτοθυσία και την φλόγα του φιλάθλου και τελικά πριν οδηγηθεί ο ΑΡΗΣ λόγω χρεών σε πτώχευση, με την υπαγωγή της Π.Α.Ε. στις ρυθμίσεις του άρθρου 44 αλλά και συνεχή οικονομική συνεισφορά από τους φιλάθλους, πέτυχαν να σώσουν την ομάδα από αυτήν την οικονομική καταστροφή. Η οικονομική συνεισφορά των φιλάθλων είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο όσο και μοναδικό στον ΑΡΗ. Παρόλο όμως το ενδιαφέρον τους, οι φίλαθλοι του ΑΡΗ όπως και κάθε άλλης ομάδας, δεν ήταν διόλου προετοιμασμένοι απλώς να δώσουν χρήματα σε αυτούς που θεωρούσαν υπεύθυνους, δηλαδή τους μεγαλομετόχους που οδήγησαν την ομάδα σε αυτήν την κατάσταση. Απαιτούσαν αλλά ακόμα και περισσότερο σήμερα απαιτούν, ένα μέρος των μετοχών για τα χρήματα που συνεισέφεραν στην ομάδα τους, η οποία όμως ήταν η επιχείρηση κάποιων τρίτων και ελπίζουν ότι θα έχουν λόγο στην εκλογή της διοίκησης και στον τρόπο άσκησης της, για να εξασφαλίσουν όχι τα συμφέροντα των ιδιοκτητών αλλά την ικανοποίηση των δικών τους προσδοκιών. Ο μύθος του 51%... Ας υποθέσουμε ότι 10.000 μέλη του ΑΡΗ αγοράζουν από μία μετοχή κάθε χρόνο επειδή επιθυμούν, και το έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, να συνεισφέρουν οικονομικά στην σωτηρία της ομάδας. Σύμφωνα με το υπάρχoν καθεστώς απαιτείται να περάσουν 80 !!! χρόνια για να πάρουν το 51% των μετοχών του ΑΡΗ για να έχουν συμμετοχή στην Διοίκηση και αυτό με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από τον οποιοδήποτε που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών σήμερα. Ο μύθος των μετόχων που θα καλύψουν τα χρέη Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αφού τους παραχωρηθούν περισσότερες από μία μετοχές και συνεισφέρουν κάποια ποσά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα γίνει και τον επόμενο χρόνο αφού θα κατέχουν ήδη τις μετοχές και δεν θα είναι δυνατό να διευρυνθεί η βάση των ανθρώπων που θα θέλουν να συμμετέχουν αν οι ήδη μέτοχοι δεν μεταβιβάσουν τις μετοχές που κατέχουν. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που αισθάνονται σήμερα προδομένοι παρόλη την προσφορά τους στην ομάδα και ίσως να είναι αρνητικοί σε μία εκ νέου οικονομική ενίσχυση της ομάδας, καθώς δεν εκπληρώθηκε ποτέ κανένας από τους παραπάνω στόχους. Ο ουσιαστικός όμως ρόλος των φιλάθλων δεν πρέπει να τελειώνει εδώ. Η ύψιστη μορφή εμπλοκής των φιλάθλων είναι όταν αυτοί είναι κατ΄ουσία ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ του συλλόγου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την ιδιότητα του μέλους του συλλόγου και την παρακολούθηση των αγώνων αφενός, αλλά και με την συμμετοχή στα κοινά και την διοίκηση αφετέρου, παρά με την κατοχή ελάχιστου σε σχέση με το 51% αριθμού μετοχών καθώς οι μετοχές του ΑΡΗ φτάνουν στον αριθμό σήμερα των 1.600.000 !!!!! Η Λέσχη απαντάει στο αίτημα για «λαϊκή βάση» στην Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ, ένα αίτημα εναρμονισμένο με την σύγχρονη προοπτική του ποδοσφαίρου παγκοσμίως προσφέροντας στους συμμετέχοντες αποφασιστικό ρόλο. Η Λέσχη απαντάει στο θέμα της μετατροπής κάποιων μετοχών σε προνομιακές για να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης στα διοικητικά με την συμμετοχή κάποιου εκπροσώπου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Α.Ε., στο αίτημα για ενώσεις μικρομετόχων (χωρίς ουσιαστική δύναμη σε σχέση με την πλειοψηφία), ζητήματα που τέθηκαν ως προτάσεις από άλλους φορείς ή σε άλλους συλλόγους αλλά ποτέ δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστούν και να έχουν αποτέλεσμα. ------------------------------------------------------------------------------------- Σκοπός - Ενδυνάμωση δεσμών ομάδας - φιλάθλων - τοπικής κοινωνίας. - Δικαίωμα ψήφου. - Εκλογή διοίκησης - δικλείδα ομαλής λειτουργίας της ομάδας. - Οικονομική Βοήθεια προς την Π.Α.Ε. - Ανάδειξη ιστορίας - ιδεολογίας. - Εθελοντισμός - δημιουργία ομάδων εργασίας. ------------------------------------------------------------------------------------- Αρχές Λειτουργίας Η ΛΕΣΧΗ απαντάει στο αίτημα για «λαϊκή βάση» στην Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ δίνοντας στα μέλη της αποφασιστικό ρόλο. Κάθε μέλος θα έχει μία ψήφο και από την στιγμή που οι μετοχές θα περιέλθουν «αδρανοποιημένες» στην κυριότητα της Λέσχης τότε χωρίς να έχει σημασία ο αριθμός των «μετόχων» της Λέσχης, αυτή θα διαχειρίζεται στην ουσία το πλειοψηφικό πακέτο. Το κάθε μέλος της λέσχης ανεξάρτητα από το ποσό που θα προσφέρει στην λέσχη (100 €, 500 €, 1000 €) θα έχει την δυνατότητα να ψηφίζει με μια ψήφο για την ανάδειξη της διοίκησης της Π.Α.Ε. Χρόνος θητείας της διοίκησης της Π.Α.Ε . Πιθανός χρόνος θητείας 1, 2, 3, 4 ή 5 χρόνια αλλά με ετήσιο έλεγχο των πεπραγμένων της εκάστοτε διοίκησης. Μυστική ψηφοφορία Απευθείας εκλογή τόσο της διοίκησης της Λέσχης όσο και της διοίκησης της Π.Α.Ε. με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών με την χρήση της κάρτας μέλους της Λέσχης. Θα υπάρχει μέριμνα να μπορούν να ψηφίζουν και τα μέλη τα οποία βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης με συστημένη επιστολή και αργότερα και με ηλεκτρονικό τρόπο. Ετήσια Γ.Σ. της Λέσχης Εκλογή εφορευτικής επιτροπής και εκλογή του Δ.Σ. της λέσχης που θα λειτουργεί ως εξελεγκτική επιτροπή για την εκάστοτε εκλεγμένη διοίκηση της Π.Α.Ε και θα έχει την ευθύνη για την καλή λειτουργία της λέσχης. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Εμπιστοσύνη προς την διοίκηση της Π.Α.Ε & ανάληψη των ευθυνών αυτής Εμπιστοσύνη προς την διοίκηση από την στιγμή που εκλέγεται από τα ίδια τα μέλη της λέσχης. Η ΛΕΣΧΗ χρηματοδότης της ΠΑΕ Με μία βάση 4000 μελών με τις παραπάνω διαβαθμίσεις (Υποθετικά από 2700 μέλη με ετήσια συνδρομή 100 Ευρώ, 1000 μέλη με ετήσια συνδρομή 500 Ευρώ και 300 μέλη με ετήσια συνδρομή 1000 Ευρώ) εισφέρονται στην ΠΑΕ ΑΡΗΣ 1.070.000 ευρώ. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την οικονομική ευρωστία της Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ αν η βάση των μελών πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα την οριοθέτηση υψηλών αγωνιστικών στόχων και φυσικά την αύξηση της ικανοποίησης των φιλάθλων οι οποίοι, ίσως τότε να αποδέχονταν την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών σχεδίων και κάποιου «επενδυτή» ο οποίος θα έδιδε μεγαλύτερη ώθηση στην εκπλήρωση των φιλοδοξιών των φιλάθλων. ------------------------------------------------------------------------------------- Προνόμια ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ - ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ - ΕΚΠΤΩΣΗ 15% ΣΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ - ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ARIS MEGA STORE - ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ STANDARD (100 ευρώ) Όλα τα κοινά προνόμια ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ YELLOW (500 ευρώ) Όλα τα κοινά προνόμια συν - ΕΚΠΤΩΣΗ +20% ΣΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΠΤΩΣΗ 35%) - ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ «ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ» - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΩΝ - ΕΚΠΤΩΣΗ 30% ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ «ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ» (ΠΙΣΙΝΑ, ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ) ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ 5Χ5 ΤΗΣ ΠΑΕ Η ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΙΔΙΩΤΩΝ - ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ (ΜΟΝΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΤΕΛΗ) - ΜΗΝΙΑΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ GOLD (1000 ευρώ) Όλα τα προνόμια των παραπάνω κατηγοριών συν - ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ - ΕΚΠΤΩΣΗ +15% ΣΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΚΠΤΩΣΗ 50%) - ΔΩΡΕΑΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΡΥΣΙΟΥ Η ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΕ ΓΗΠΕΔΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ - ΔΩΡΕΑΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ( VIP MEMBERS ' CLUB ) -------------------------------------------------------------------------------------
Saturday, October 10, 2009
Tα γκολ του ΟΦΗ
Απο σημερα θα εχουμε τα γκολ καθε αγωνα του ΟΦΗ.Ξεκιναμε απο τις 4 πρωτες αγωνιστικες και καθε εβομαδα θα εχουμε τα στιγμιοτυπα σαν αρχειο...
9/10/09 ΟΦΗ-ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ 2-2
26/9/09 ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΟΦΗ 1-1
20/9/09 ΟΦΗ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 1-0
12/9/09 ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΡΟΔΟΥ-ΟΦΗ 2-1
9/10/09 ΟΦΗ-ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ 2-2
26/9/09 ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΟΦΗ 1-1
20/9/09 ΟΦΗ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 1-0
12/9/09 ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΡΟΔΟΥ-ΟΦΗ 2-1
Friday, October 9, 2009
Από την καρδιά της κερκίδας (62)
Από την καρδιά της κερκίδας (62)
Πριν από ένα μήνα περίπου μέσα από το άρθρο στις 5/9 γράφαμε «(…)Το πιο σημαντικό όμως είναι η προβολή που θα είχε η Κρήτη,μέσω των ευρωπαικών αγώνων.Θα ανατρέξουμε πάλι σε προηγούμενα άρθρα,όπου αναφερόμαστε στις διαφημίσεις φανέλας ισπανικών ομάδων. Valencia Experience,Welocome to Andalusia,Castello Airport σε Βαλένθια,Σεββίλη και Βιγιαρεάλ αντίστοιχα(…)επειδή μιλήσαμε ήδη για διαφήμιση του κρητικού τουριστικού προιόντος στην Ευρώπη μέσω του ΟΦΗ,δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε την ανάλογη διαφήμιση των άλλων κρητικών προιόντων που έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα.
Κυριώς το λάδι,αλλά και το κρασί ,το οποίο παράγεται στην Κρήτη εδώ και 4000 χρόνια,θα πρέπει να βρουν την ανάλογη διαφήμιση ,ώστε να μπουν σε κάθε σπίτι,σε ολόκληρη την Ευρώπη.»
Προχθεσινό δημοσίευμα καθημερινής αθλητικής εφημερίδας του κέντρου(Goal) ανέφερε «…Επιπλέον τα τελευταία χρόνια η Σεβίλλη στηρίζει τον τουρισμό στην περιοχή ούσα η νούμερο ένα εικόνα της Ανδαλουσίας στον αθλητικό κόσμο. Στο πίσω μέρος της φανέλας φαίνεται το λογότυπο του τουριστικού οργανισμού της περιοχής. Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως μετά τις κατακτήσεις των δύο Κυπέλλων ΟΥΕΦΑ από τη Σεβίλλη τα πακέτα διακοπών που προσφέρει η επαρχία έχουν ανέβει. Και αυτό γιατί έχουν συμπεριλάβει
στο πρόγραμμα διάφορες σχετικές δραστηριότητες όπως είναι η επίσκεψη στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» ή την παρακολούθηση κάποιου αγώνα. Για παράδειγμα φέτος το διάστημα του φθινόπωρου αναμένονται στην περιοχή της Ανδαλουσίας 4,4 εκατ. τουρίστες κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία. Ε, δεν θα περάσουν κάποιες χιλιάδες από αυτούς από το γήπεδο της Σεβίλλης;»
Έτσι για να καταδείξουμε ότι αυτά που αναφέρουμε κατά καιρούς ,δεν είναι ούτε ουτοπικά,ούτε τρελά όνειρα.Είναι ρεαλιστικότατα.Φυσικά ο ΟΦΗ απέχει πολύ από την Σεβίλλη,όμως για όσους δεν θυμούνται,κι η Σεβίλλη είχε στις αρχές της δεκαετίας ένα υποβιβασμό στην segunda division.
Bέβαια,για να γινει αυτό,πρωταρχικός στόχος είναι η άνοδος στην μεγάλη κατηγορία.Άνοδος που θα περάσει από σκόπελους και ύφαλους που δεν υπάρχουν στον χάρτη.Σαν την απόφαση του δικαστηρίου για την τιμωρία της ομάδας σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.Οι δικαστές αντιμετώπισαν τον ΟΦΗ,βάσει δεδικασμένου αφού παρόμοιο,αν και χειρότερο,περιστατικό είχε συμβεί στο πρόσφατο Ηρακλής-Άρης της σούπερ λίγκας.Όμως πέρα από την διαφορετική κατηγορία,οι δικαστές δεν έλαβαν υπ ‘όψιν τους το προηγούμενο δεδικασμένο,του περσινού αγώνα Κέρκυρα-ΠΑΣ Γιάννινα στις 8/3/09 στα πλαίσια της Β εθνικής.Τότε,οπαδοί των δυο ομάδων είχαν εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο και τα επεισόδια ήταν περρισότερο από εκτεταμένα. Η ποινή για τις δύο ομάδες ήταν τότε από 4350 και 6500 ευρώ αντίστοιχα.Πλέον ,ο κοσμάκης έχει ένα όπλο στα χέρια του που λέγετε διαδίκτυο.Ήταν πολύ εύκολο να βρεθούν τα βίντεο των περσινών ευτράπελων του παραπάνω ματς,καθώς και οι ποινές που είχαν επιβλυθεί.
Πλέον, δεν θα επιτρέψουμε να συμπεριφερθούν στον ΟΦΗ με αυτόν τον τρόπο.Πρώτη και τελευταία λέμε στην Κρήτη,κι όπως ακριβώς δεν θα ξαναυπάρξει η απερισκεψία της εισόδου στο γήπεδο κάποιου αφηνιασμένου οπαδού,έτσι,απαιτούμε από τα κέντρα των αποφάσεων να αντιμετωπίζουν ισόνομα τον ΟΦΗ.
Ο ΟΦΗ είναι όντως ένα υπερωκεάνιο.Αυτήν την φορά όμως είναι στα χέρια καλού καπετάνιου που με σύμμαχο το πλήρωμα,το ποδοσφαιρικό τμήμα και τον κόσμο,θα αποφύγει συμπληγάδες,ύφαλους και σκόπελους για να φτάσει στον προορισμό του.Έχει περάσει πολύ δυσκολότερες κακουχίες και αυτά τα φαινόμενα ούτε μας απογοητεύουν ,ούτε μας πτοούν.Προς ολοταχώς…
Ταυρομάχος
Wednesday, October 7, 2009
MOVIES SUGGESTIONS
Ενα εργακι γεματο ενταση,βασισμενο σε πραγματικα γεγονοτα στο Μπελφαστη των αιματηρων συγκρουσεων την 10ετια του 80.Βαθμοι(αριστα 10)8
Η τεραστια προσωπικοτητα του Ντιεγκο μεσα απο την ματια του Ντιεγκο.Τα πολλα λογια περριτευουν.Βαθμοι 9
Απο τα κορυφαια εργα της χρονιας μεσα απο την καμερα του Γουντυ Αλεν.Απο την Σκαρλετ και την Πηνελοπη ,ποια να διαλεξω?Βαθμοι 9
Ισως η κορυφαια ταινια της χρονιας απο τον ισως κορυφαιο σκηνοθετη της εποχης μας,Κουεντιν Ταραντινο.Βαθμοι 10!
Monday, October 5, 2009
Gracias a Mercedes
Πάνω από μισό αιώνα τραγούδησε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την πολιτική ελευθερία, την αγάπη και την ειρήνη.
Χθες «η φωνή της Αργεντινής» σίγησε. Η Μερσέντες Σόσα, σε ηλικία 74 ετών, πέθανε σε νοσοκομείο του Μπουένος Αϊρες όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αντιμετώπιζε προβλήματα στο συκώτι εξαιτίας νεφρικής ανεπάρκειας. Τον επόμενο μήνα ο τελευταίος της δίσκος «Cantora 1» διεκδικεί το βραβείο του δίσκου της χρονιάς (και άλλα δύο βραβεία) στα Λάτιν Γκράμι, που θα απονεμηθούν στο Λας Βέγκας.
Η «Νέγρα», όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά οι συμπατριώτες της, χάρη στη μισή ινδιάνικη και μισή γαλλική καταγωγή της, δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται με τα τραγούδια της για έναν καλύτερο κόσμο. «Για μένα το να τραγουδάς είναι όπως το να μιλάς και να περπατάς. Δεν το διάλεξα εγώ, το τραγούδι με διάλεξε», έλεγε η ερμηνεύτρια των «Gracias a la vida», «Si se calla el cantor».
Γεννημένη στις 9 Ιουλίου του 1935 στην επαρχία του Τουκαμάν, λάτρεψε από παιδί τη λαϊκή παράδοση. Αρχικά έγινε καθηγήτρια λαϊκών χορών, ώσπου σε ηλικία 15 ετών οι φίλοι της την ενθάρρυναν να λάβει μέρος σε ραδιοφωνικό διαγωνισμό τραγουδιού. Αυτό ήταν. Κέρδισε και έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι, πολλές φορές δύσκολο και κακοτράχαλο.
Η Σόσα υπήρξε κινητήρια δύναμη του «nueva cancion», ενός μουσικού και λογοτεχνικού κινήματος που βασιζόταν κατά κύριο λόγο στη λαϊκή αργεντίνικη παράδοση και είχε σαφείς πολιτικές αναφορές υπέρ των κομμουνιστικών κινημάτων. Τα παθιασμένα τραγούδια της άρχισαν γρήγορα να γίνονται απειλή για το στρατιωτικό καθεστώς. Με το πολιτικό άλμπουμ «Hasta la Victoria» (Μέχρι τη νίκη) του 1972 μπήκε για τα καλά στο μάτι της αργεντίνικης χούντας του 1976. Το 1979 αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί στην Ευρώπη (κυρίως σε Ισπανία και Γαλλία). Από τότε, διεύρυνε το ρεπερτόριό της, ενώνοντας το φολκλόρ με τις μπαλάντες, το ροκ και τη μουσική της πόλης. Κατάφερε να κάνει γνωστούς σε όλη τη Γη τους μοναδικούς ήχους της παραδοσιακής μουσικής της Αργεντινής, αλλά και όλης της Νοτίου Αμερικής: τσακαρέρα και σάμπα, τάνγκο και μιλόνγκα.
Επέστρεψε στη χώρα της το 1982, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της δικτατορίας. Ενα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Μερσέντες Σόσα» με μερικά από τα καλύτερα τραγούδια της: «Un son para Portinari», «Maria Maria», «La maza», «Corazon maldito» κ.ά. Η ίδια στήριζε με θέρμη τους νεότερους καλλιτέχνες της πατρίδας της, ενώ ήταν πάντα πρόθυμη να τους «δανείζει» τα τραγούδια της (ηχογράφησε συνολικά 70 άλμπουμ).
Στην Ελλάδα μάς ήρθε το 2001. Εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησε και ο δίσκος των Απουριμάκ «Στις γειτονιές του νότου». Η Σόσα ερμηνεύει εκεί στα ελληνικά το τάνγκο «Βράχια γυμνά». Η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Εθνοσυνέλευση της Αργεντινής.
απο:http://www.enet.gr
Friday, October 2, 2009
Από την καρδιά της κερκίδας (61)
Από την καρδιά της κερκίδας (61)
Εκλογές αύριο,κι όσο κι αν θέλουν να μας πείσουν ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτικοποιημένο,ας επιχειρήσουμε να το διαψεύσουμε.Ευτυχώς πάντως, δεν είναι κομματικοποιημένο γιατί υπάρχει κι αυτό ,στην κοντινή μας Κύπρο όπου οι μεγάλες ομάδες εκφράζουν κάποιο πολιτικό κόμμα.
Στην πολιτική λοιπόν, υπάρχουν τα 2 μεγάλα κόμματα που εναλλάσονται στην εξουσία.Στο ποδόσφαιρο οι αιώνιοι αντίπαλοι του ΠΟΚ,ευελπιστούν να κάνουν το ίδιο όσον αφορά το πρωτάθλημα.Κάποιες φορές όμως μπαίνει και τρίτος ή τέταρτος πόλος στη μέση,αντιθέτως με την πολιτική.Αν υπήρχαν περρισότεροι πόλοι πάντως,τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην πολιτική,σίγουρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.
Στο ποδόσφαιρο βέβαια τα αποτελέσματα της τελευταίας 10ετίας δείχνουν ότι υπάρχει μια ομάδα εξουσίας.Είναι κάτι που συνάδει με την πολιτική απόφαση της παραχώρησης του γηπ’εδου,υπό όρους που έθεσε η ομάδα,αφού εκτός των άλλων,ο ηγέτης της έκανε όλες τις μπίζνες με το κράτος σε τηλεπικοινωνιακό επίπεδο. Έχει το πλεονέκτημα του γηπέδου,οπότε είναι το λογικό φαβορί για την εξουσία του πρωταθλήματος.
Τώρα,οι εκλογές γίνονται στη σκιά των σκανδάλων,ως είθισται στην Ψωροκώσταινα που θα γίνει Ψωρογιώργαινα,με ναυαρχίδα τα εκκατοντάδες εκκατομύρια ευρώ που εξαφανίστικαν στο σκάνδαλο της Μίζενς-Ζίμενς.Ο ηγέτης της ομάδας εξουσίας άραγε,ο αποκλειστικός τροφοδότης του ελληνικού κράτους σε τηλεπικοινωνιακά συστήματα,δεν συνδέετε καθόλου με αυτά τα σκάνδαλα?Είχε κατά καιρούς διάφορες εμπορικές συμφωνίες με την Ζίμενς παντως.Τι τα ψάχνεις,τα ευρά κάνανε φτερααά…
Η σωτηρία του ΟΦΗ οφείλετε σε πολιτική απόφαση.Ο δήμαρχος της πόλης έκανε το χρέος του,άκουσε ,έστω κι λίγο καθυστερημένα,τον κόσμο που διαμαρτύροταν και έβγαλε από το τέλμα την ομάδα της πόλης του.Το δικό του όνομα έχει γραφτεί με κεφαλαία γράμματα στην ιστορία της ομάδας και τον ευχαριστούμε γι αυτό.
Από κει και πέρα,είναι φυσικό ,αφού η ομάδα ανήκει στον κόσμο της και στην Κρήτη,η πρόοδος του Όμιλου συνάδει με την πρόοδο της λεβεντογέννας.
Το νέο αεροδρόμιο που εξαγγέλεται σε κάθε προεκλογική περίοδο την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον,μαζί με τα οφέλη που θα επιφέρει σε όλους μας,θα συμβάλλει στην πρόοδο του Όμιλου.Θα τον ανέβασει επίπεδο,αρκεί οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη επιτέλους.
Επειδή όμως οι μεγάλες ομάδες είναι αυτές που έχουν κόσμο,θα πρέπει επιτέλους να πάψουν οι τόσες απώλειες για την Κρήτη στον μολλώχ της ασφάλτου.Να κατασκευαστεί-χωρίς (εσκεμμένες ίσως?)παρατυπίες-ο ΒΟΑΚ,Ο ΝΟΑΚ και οι κάθετοι άξονες,ακόμη και σιδηροδρομική σύνδεση του νησιού ,αν αυτό θα ελαχιστοποιήσει τα τροχαία ατυχήματα.
Ο κόσμος του ΟΦΗ θύμισε στους παλιότερους τους δημοκρατικούς αγώνες του Μεγάλου Κάστρου στο πέρασμα των χρόνων.Έδειξε με το αναφαίρετο δικαίωμα του στην ειρηνική διαμαρτυρία ότι υπάρχει συνέχεια.Έδειξε ότι θέλει περρισότερη δημοκρατία στη ζωή του.Να ακούγεται η άποψη του.Να είναι η δημοκρατία μας δικαιότερη,να έχει το κράτος αμεσότερη σχέση με τον πολίτη,να πάψει να είναι υδροκέφαλο,οι αποφάσεις που αφορούν την Kρήτη να μην διασχίζουν γραφειοκρατικές συμπληγάδες για να υλοποιηθούν.Με τρεις λέξεις,Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αξιώνει η ελληνική περιφέρεια.Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα.
Τέλος,επειδή πριν λίγες εβδομάδες είχαμε αναφερθεί σε κοινωνικές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω του ΟΦΗ και των συνδέσμων του,αξίζουν συγχαρητήρια στην πρωτοβουλία για εθελοντική αιμοδοσία που διεξήχθη χθες στο σύνδεσμο του ΟΦΗ στη Θέρισο.Είθε να υπάρχει συνέχεια και να προχωρήσουν κι άλλες κοινωνικές δράσεις.
Ταυρομάχος
object width="560" height="340">
Subscribe to:
Posts (Atom)