Wednesday, February 9, 2011

Το Θέατρο Τέχνης και η Tραγωδία του Ποδοσφαίρου

Το Θέατρο Τέχνης και η Tραγωδία του Ποδοσφαίρου

Του Μανώλη Τσελεντάκη δασκάλου-σκηνοθέτη

Διαβάζω και …ενθουσιάζομαι με την άμεση αντίδραση-δήλωση του υπουργού Πολιτισμού για το συμβάν στο Θέατρο Τέχνης. Ως γνωστόν, περίπου 25 άγνωστοι (οπαδοί του Ολυμπιακού) εισέβαλαν στο θέατρο και με μολότοφ, καπνογόνα, σιδερολοστούς και άλλα όργανα έκαψαν και κατέστρεψαν σε μεγάλο ποσοστό την θεατρική σκηνή, τη μέρα της πρεμιέρας του έργου «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ». Οι άγνωστοι φώναζαν μεταξύ άλλων ʽΕδώ είναι Πειραιάς, Έξω ο ΠΑΟΚʼ και άλλα τινά. Μεταφέρω λοιπόν από το cretalive.gr

Ανεπίτρεπτη η βία στα θέατρα. Δεν θα περάσουν αυτές οι συμπεριφορές, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, αναφερόμενος στην επίθεση που δέχθηκε την Παρασκευή το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα πριν από την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης με τον τίτλο «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ».

Το υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάβει την οικονομική κάλυψη όλων των ζημιών στο θέατρο.

Πληροφορούμαι επίσης ότι η σημερινή παράσταση θα γίνει κανονικά και θα παραβρεθεί ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής.

Μα γιατί, μα γιατί;

- Κανονικά δεν θάπρεπε οι κ.κ. Γερουλάνος και Μπιτσαξής να ενθουσιαστούν με το συμβάν; Το συμβάν δεν είναι η ζωντανή απόδειξη της πολυπόθητης σύμπραξης Αθλητισμού-Πολιτισμού; (να μου επιτρέψετε να θυμίσω ότι είναι η δεύτερη μετά την πρωτοβουλία του ποδοσφαιρικού συλλόγου Ερμή Ζωνιανών να φέρει στη φανέλα ως χορηγό την εταιρεία SIRINA (http://www.cretalive.gr/posts/printme/7721), κινηματογραφικό παραγωγό ταινιών …ωμού ρεαλισμού, με πρωταγωνίστρια, μεταξύ άλλων, την Τζούλια Αλεξανδράτου η οποία προ καιρού παρέδιδε μαθήματα στη σκηνή του Πολεμικού Μουσείου- πώς μπερδεύονται όλα τόσο γλυκά και νεοελληνικά…)

- Το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι και το αρμόδιο για τον Αθλητισμό;

- Μήπως ο υπουργός εξεγείρεται γιατί η βία τόλμησε να ξεμυτίσει από τα γήπεδα και να πιάσει και τα θέατρα; Τι θράσος, αλήθεια, αυτό των νεαρών; Μα δεν μπορούν να καταλάβουν οι ανόητοι οπαδοί ότι τους έχουν αφήσει τους χώρους των γηπέδων για την άσκηση της βίας; Δεν τους φτάνουν; Δε βλέπουν χρόνια τώρα, πως πολιτικοί και θεσμοθετημένα όργανα κάνουν τα πάντα για τη δημιουργία και την εκτόνωση της βίας, ΕΝΤΟΣ των γηπέδων;

Είναι αλήθεια απορίας άξιον το πώς εκπλήσσονται κάποιοι, εν είδει μωρών παρθένων, όταν βλέπουν το λερό ποδόσφαιρο να τολμά να εισβάλει στη ζωή, στην Αγορά, στα θέατρα. Μα είναι το ποδόσφαιρο που χρόνια τώρα καλλιεργούν και φτιάχνουν οι ίδιοι. Ένα ποδόσφαιρο, κοινωνικός παρίας. Ένα ποδόσφαιρο ζούγκλα, ένα ποδόσφαιρο σαν το αλήστου μνήμης ψυχιατρείο της Λέρου. Ένα ποδόσφαιρο που όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει, αλλά κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. Ποδόσφαιρο που κυριαρχείται από εμβληματικές νεοελληνικές φιγούρες όπως διαφόρων μπέηδων, πνευμονοπαθών με πούρα, Πόντιων Πιλάτων, φτωχογιάννηδων, καμπόσηδων, αγιοβασίληδων και πλήθος άλλων ανθέων του μπαξέ, ποδόσφαιρο που διεκπεραιώνεται μέσω πρακτικών και μοντέλων λειτουργίας που το βίασαν και το βιάζουν καθημερινά, όπως του κυρίαρχου δίπολου, Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, ποδόσφαιρο που κοινωνικοποιεί με το χειρότερο τρόπο νέους ανθρώπους και παράγει αρνητικό καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα – πλούσιο, μόνο μαύρο από ξέπλυμα και στήσιμο/στοίχημα, ποδόσφαιρο που κείται πέραν κάθε νομιμότητας, κοινωνικού παραδείγματος και αισθητικής και αποτελεί μια γκρίζα δημόσια σφαίρα με την οποία ΄αριστοκράτες΄ πολιτικοί δεν καταδέχονται να λερωθούν και κωλοπετσωμένοι συνδιαλλάσσονται σʼ έναν ατέρμονα φαύλο κύκλο ρουσφετιών αλλά μη λύσεων. Ποδόσφαιρο, που δεν είναι τελικά παρά ο πιο οδυνηρός καθρέπτης και η επιτομή της διαφθοράς και της κρίσης αυτής της χώρας.

Ας πάει λοιπόν ο κύριος Μπιτσαξής να παρακολουθήσει την παράσταση στο Θέατρο Τέχνης. Πρόκειται για τραγωδία. Την τραγωδία του ποδοσφαίρου. Την τραγωδία της χώρας μας. Κι ας αναρωτηθεί μήπως οι πρωταγωνιστές δεν είναι στη σκηνή, αλλά στην πλατεία.

Υ.Γ. Ελπίζω να μην αποδειχτεί πως οι οργισμένοι οπαδοί, δεν ήταν απλά παρά φανατικοί φιλότεχνοι, που ήθελαν απλά αυτόγραφο από τους ηθοποιούς ή να τους κολλήσουν αυτοκόλλητα… όπως πρόσφατα έγινε σε ποδοσφαιρικό αγώνα.

http://www.patris.gr/articles/195858?PHPSESSID=nbdr6t1gagaovedphvqgdkl6g5

No comments: