Friday, February 25, 2011

Από την καρδιά της κερκίδας (84)








Από την καρδιά της κερκίδας (84)
Ένα από τα μεγαλύτερα αμαρτήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα ,είναι ότι οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι ποδοσφαιριστές κι οι προπονητές αλλά οι παράγοντες των ομάδων .Με τις πράξεις τους, συνήθως κατάπτυστες, είναι αυτοί που κερδίζουν τα φώτα της δημοσιότητας.
Είναι αυτοί που βάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού ,είναι αυτοί που τακτικά είναι υπεράνω της ανώτατης αρχής ,της ΕΠΟ και του ΚΑΠ , πολλές φορές δε, υπεράνω των νόμων ,ακόμη και του Συντάγματος.
Άλλωστε, το ποδόσφαιρο δεν είναι παρά ο καθρέπτης της κοινωνίας .Κι όταν σε μια κοινωνία επικρατεί ανομία και έλλειμμα δικαιοσύνης ,τότε επόμενο είναι να συμβαίνουν ανάλογα και στο ποδόσφαιρο.
Την προηγούμενη εβδομάδα ,ο πολυπράγμων Αχιλλέας Μπέος μας έδωσε την αφορμή να επιστρέψουμε στον γραπτό λόγο για να καυτηριάσουμε πρόσωπα και καταστάσεις.
Αυτήν την εβδομάδα ,σειρά έχει ένα άλλο «διαμάντι» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο πρόεδρος του Λεβαδειακού Γιάννης Κομπότης είναι αυτός που με την στάση του προκαλεί την οργή του φίλαθλου κόσμου.
Παρ ολο που το υφυπουργείο Αθλητισμού αναγνωρίζοντας το λανθασμένο σκεπτικό της απόφασης περί μετακίνησης οπαδών ,ουσιαστικά την πήρε πίσω ,αφού πρώτα ευρηματικότητα των οπαδών την έκανε να μοιάζει αστεία ,ο κ.Κομπότης έβγαλε φιρμάνι ότι δεν πρόκειται να δώσει εισιτήρια σε οπαδούς του ΟΦΗ ,όπως έκανε κι με οπαδούς άλλων ομάδων στο παρελθόν.Σε άλλους πάλι έκανε τα στραβά μάτια αφού ήθελε να τα έχει καλά με τις «μεγάλες» ομάδες.
Συνεπικουρούμενος μάλιστα από την Α.Δ. Βοιωτίας που σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε
«…δεν θα πλησιάζει κανένας φίλαθλος στο γήπεδο αν δεν κρατάει μαζί του την αστυνομική ταυτότητα του ώστε να γίνεται εξακρίβωση των στοιχείων του.»
Αλήθεια , θεωρήσε ύποπτος για αξιόποινη πράξη αν απλά προσεγγίσεις το γήπεδο της Λειβαδιάς κι η ταυτότητα σου έχει εκδοθεί σε άλλο νομό ,ιδιαίτερα της Κρήτης ,μια και η τοπική ομάδα αντιμετωπίζει την κρητική?
Αν θέλω να πάω για διακοπές στην κοντινή Αράχοβα ,συνδυάζοντας το σκι με ένα ματς της αγαπημένης μου ομάδας ,θεωρούμαι ύποπτος κι απαγορεύεται να πλησιάσω το γήπεδο ,επειδή η ταυτότητα μου γραφεί τόπος γεννήσεως:Ηράκλειο?
Αν έγραφε Ρέθυμνο ή Σητεία θα μπορούσα να πλησιάσω στο γήπεδο –«στολίδι» της Βοιωτίας ,ή μόνο για τους Ηρακλειώτες απαγορεύεται η προσέγγιση?
Αλλά έχουμε να κάνουμε με τον κ.Κομπότη.Τον ίδιο παράγοντα που πριν μερικούς μήνες το όνομα του βρέθηκε στο κέντρο της δημοσιότητας με κατηγορίες για απόπειρα δωροδοκίας.Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη-η ελληνική δικαιοσύνη ποτέ δεν φημίζονταν για την ταχύτητα της-κι ο κ.Κομπότης , πέρα από νόμους και κανόνες υγιούς ανταγωνισμού ,προσπαθεί με κάθε τρόπο θεμιτό ή αθέμιτο να κερδίσει την 3η θέση που θα τον φέρει στο Ελντοράντο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της σούπερλιγκ .Θέλει να συναντήσει τους παλιούς τους φίλους ,τα άλλα «διαμάντια» του ελληνικού ποδοσφαίρου ,τον Μάκη και τον Αχχιλέα .
Αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο φίλοι ,που όλοι ανακάλυψαν ότι νοσεί μόλις την προηγούμενη εβδομάδα όταν τα αίσχη στο ντέρμπυ των αιωνίων έφτασαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Προφανώς ,επειδή ακριβώς έφτασαν σε όλο τον κόσμο , έριξαν τα κροκοδείλια δάκρυα τους, καταγγέλλοντας τα σκάνδαλα που ταλανίζουν τον χώρο.
Λες και τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε τα σκάνδαλα της πολυιδιοκτησίας, -ακμάζουσα ξανά στις μέρες μας,υπό κόκκινη σκέπη αυτήν την φορά -την παράγκα-βίλλα των οργίων της διαιτησίας ,τα στημένα ματς που μόνο στην Ελλάδα θεωρηθήκαν απλώς ύποπτα ,την βία των πρασινοκόκκινων στρατών που έμενε πάντα ατιμώρητη και το ξέπλυμα χρήματος μέσω του τοποτηρητή της Ζήμενς στην Ελλάδα και «πολυνίκη» πρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη ,που τα πλοκάμια του αγγίζουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα….

No comments: