Saturday, June 5, 2010

Τι δεν έγινε στην υπόθεση των "ύποπτων ματς"


Ο πολλά υποσχόμενος Σοφοκλής Πιλάβιος εξελέγη στις 24/01/2009 Πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Το 2008 είχε διοριστεί επιθεωρητής πειθαρχικών υποθέσεων της ΟΥΕΦΑ με θητεία έως το 2011. Σχετικά με την υπόθεση των «ύποπτων αγώνων» με σκοπό τη στοιχηματική απάτη πρέπει ήδη να χρεωθεί στον 44χρονο σήμερα δικηγόρο σειρά λαθών και παραλείψεων. Ποια είναι αυτά;

Πρώτον: Ενώ, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Πέτερ Λίμαχερ, «η ΟΥΕΦΑ είχε ενημερώσει ατύπως ήδη από την αρχή του έτους 2009 την ηγεσία της ΕΠΟ ότι «πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην Β΄Εθνική Ελλάδος», ο κ. Πιλάβιος φέρεται να μην αξιοποίησε τη σημαντική αυτή πληροφορία. Δηλαδή, δεν ενημέρωσε άμεσα τις αρμόδιες κρατικές αρχές (εισαγγελικές αρχές, ΥΠΕΕ). Έτσι δεν κατέστη δυνατόν με βάση αυτήν την αρχική υποψία να γίνουν μυστικές έρευνες για τη διασφάλιση αποδεικτικού υλικού - π.χ. μέσω τηλεφωνικών παρακολουθήσεων - το οποίο ο ίδιος τώρα το θεωρεί προϋπόθεση για την τιμωρία των ενόχων. Συνεπώς χάθηκε από απραξία του κ. Πιλάβιου και το πολύτιμο στοιχείο του αιφνιδιασμού σε περίπτωση που γινόταν μια σοβαρή προσπάθεια αναζήτησης αποδεικτικού υλικού. Και μάλιστα, ενώ το «Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης» (BFDS) της ΟΥΕΦΑ ήδη από τις αρχές του 2009 εντόπιζε συνεχώς ύποπτα παιχνίδια στο εν εξελίξει περσινό πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής.

Δεύτερον: Στις 15/09/2009, δηλαδή δύο μέρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης του Λίμαχερ στο «Κ» δηλώνει σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο «Σέντρα 103,3» σχετικά με το θέμα: «Η ομοσπονδία δεν μπορεί να κάνει κάτι μετά από κάθε συνέντευξη οποιουδήποτε. Δεν είναι λογικό.»

Τρίτον: Φέρεται να απαντά κουνώντας το δάκτυλο, όταν ερωτάται από εκπρόσωπο των ΜΜΕ «εάν ο Ολυμπιακός Βόλου εμπλέκεται στα κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτα παιχνίδια» ότι «στην περίπτωση του Ολυμπιακού Βόλου, τα φαινόμενα απατούν». Φέρεται να συνέβη κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε στις 16/12/2009 στους δημοσιογράφους σε εστιατόριο στο Μικρολίμανο. Ο Ολυμπιακός Βόλου εμφανίζεται, πάντως, στους Φακέλους της ΟΥΕΦΑ ως εμπλεκόμενος, συνολικά πέντε φορές. Οι δυο από αυτές είναι στον Α΄ Φάκελο τον οποίον είχε παραλάβει ο κ. Πιλάβιος πολύ νωρίτερα, στις 17/11/2009.

Τέταρτον: Λειτουργεί ως «σφουγγάρι» δηλώνοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην κρατική ΕΡΑ Σπορ, την 01/01/2010 ότι «οι Φάκελοι παίρνουν τον δρόμο τους, αλλά το θέμα είναι όχι τι γίνεται στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον». Οι «απατεώνες του στοιχήματος», πάντως, συνεχίζουν το έργο τους, όπως ο ίδιος ο Πιλάβιος μπόρεσε να διαπιστώσει κατά την μελέτη του Γ΄ Φακέλου της ΟΥΕΦΑ και μετά τις παραπάνω δηλώσεις του.

Πέμπτον: Δεν ενεργοποιεί άμεσα την αθλητική δικαιοσύνη παραπέμποντας συνεχώς στην ποινική δικαιοσύνη. Η ποινική δικαιοσύνη είναι, όμως, ο «μεγάλος ασθενής» σε ό, τι αφορά κάθε προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου. Παρόλα αυτά ο κ. Πιλάβιος βγαίνοντας στις 19/03/2010 από το γραφείο της πταισματοδίκη Αθηνών, κ. Χρυσής Μαρκοπούλου, η οποία έξι μήνες (!) μετά την συνέντευξη Λίμαχερ στο «Κ» ξεκίνησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με πρώτο μάρτυρα τον πρόεδρο της ΕΠΟ, δήλωσε: «Τον λόγο έχει η δικαιοσύνη.» Για ποιον λόγο, τέλος, παραδίδει διαδοχικά τον Α΄, Β΄ και Γ΄ Φάκελο της ΟΥΕΦΑ στον ΓΓΑ Πάνο Μπιτσαξή και όχι απευθείας στις εισαγγελικές και φορολογικές αρχές, και μάλιστα με καθυστέρηση, όπως φαίνεται από την ημερομηνία αποστολής των Φακέλων από την ΟΥΕΦΑ; Στην περίπτωση μάλιστα του Γ΄ Φακέλου εκθέτει τον ΓΓΑ, ο οποίος πληροφορήθηκε από τον υπογράφοντα ότι «ο σχετικός φάκελος βρίσκεται ήδη από μέρες στα χέρια της ΕΠΟ» στην εκπομπή «Δίκη» στο κανάλι Blue Sky το βράδυ στις 08/03/2010 στην οποία είχαν προσκληθεί και οι δυο. Έκτοτε ο Σοφοκλής Πιλάβιος σταματά να παραδίδει Φακέλους της ΟΥΕΦΑ είτε στον ΓΓΑ είτε απευθείας στην ποινική δικαιοσύνη παρόλο που ο ίδιος επιβεβαιώνει σχετικά στην «Καθημερινή» (11/04/2010) ότι «υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών»…


http://www.soccerplus.gr/vipiece/484

No comments: