Friday, April 16, 2010

Aπό την καρδιά της κερκίδας 79
Aπό την καρδιά της κερκίδας 79
Δυστυχώς οι διαπληκτισμοί πολύ μικρής μερίδας οπαδών του ΟΦΗ με την αστυνομία στο ημίχρονο του αγώνα με τον Ιωνικό, χάλασαν μια καθ όλα άψογη βραδιά για τους ασπρόμαυρους.
Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ ,οι διαπληκτισμοί είχαν ξεκινήσει μια μέρα νωρίτερα ,στο Παγκρήτιο στάδιο ,όταν δεν επιτράπηκε η είσοδος σε αρκετούς φιλάθλους του ΟΦΗ που πήγαν είτε να συμπαρασταθούν στον συμπολίτη Εργοτέλη ,είτε να αποδοκιμάσουν τον ΠΑΣ Γιάννενα ,εξαιτίας μιας «κόντρας» που κρατεί από το 2001 όταν είχαμε το μπαράζ στην Ρόδο.Η αλήθεια είναι ότι αυτή η «κόντρα»δε απηχεί σε όλους τους φιλάθλους του Ομιλου ,αφού αρκετοί είναι αυτοί που έχουν προσπεράσει την αντιπαλότητα που υπήρξε εξαιτίας εκείνου του τελικού παραμονής .Κι αυτό γιατί δεν συνάδει με το μέγεθος του ΟΦΗ να κοντράρεται με μια ομάδα που την τελευταία 25ετια έχει παίξει τόσες φορές στην Α εθνική ,όσες η κρητική ομάδα σε ευρωπαϊκά κύπελλα.
Βέβαια ,αν αυτή η αντιπαλότητα συνεχίζεται ,έστω από μερίδα οπαδών του ΟΦΗ, οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στα ιδιαίτερα προσβλητικά συνθήματα και πανό που υπάρχουν στα Γιάννενα τακτικότατα ,εξαιτίας ενός δυστυχήματος που είχε συμβεί τοτε.Δυστυχημα που θα μπορουσε να χαρακτηρισθει κι ατυχημα,αφου μονο εξ αιτιας της «κακιάς στιγμής» μπορεί κάποιος να χάσει το μάτι του,δεν θα μάθουμε ποτέ αν υπήρξε πρόθεση από τον θύτη.
Δεν είναι όμως σκοπός του άρθρου να αναλωθεί σε αυτήν την κοντρα,που καλό είναι να προσπεραστεί .Σκοπός είναι να εξετάσουμε ,από την πλευρά της κερκίδας φυσικά ,τους διαπληκτισμούς μεταξύ οπαδών και αστυνομίας το προηγούμενο ΚυριακοΔεύτερο .
Αιτία των διαπληκτισμών πολύ εύκολα μπορούμε να αναληφθούμε είναι ο- τουλάχιστον- ηλίθιος νόμος της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών. Εξαιτίας του σχετικού νόμου ,η αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο σε φίλους του ΟΦΗ που πήγαν στο Παγκρήτιο φορώντας τα χρώματα της ομάδας τους,σε ένα ματς που δεν έπαιζε αυτή.
Έτσι γεννούνται διάφορα ερωτήματα:
α)Απαγορεύεται η μετακίνηση οπαδών για παιχνίδια της ομάδας τους, εφόσον φορούν τα χρώματα της. Απαγορεύεται να παρακολουθήσεις αγώνα άλλων ομάδων ,φορώντας τα χρώματα της αγαπημένης σου? Δηλαδή έχουμε μια ποινικοποίηση της ενδυμασίας εξαιτίας του γελοίου νόμου?
β)Αν κάποιος φορούσε τα χρώματα της Γιουβεντους ή της Νιουκαστλ,θα του επέτρεπαν την είσοδο στο γήπεδο? Ή διαφορετικά ,εκείνοι που παρακολουθούν αγώνα διαφορετικής κατηγορίας ,φορώντας μια οποιαδήποτε μπλούζα διαφορετικής ομαδας,θα έπρεπε να μην εισέλθουν στο γήπεδο?
γ)Όταν ο Ολυμπιακος αντιμετώπισε τον Εργοτέλη στο ίδιο γήπεδο, ενώ ο νόμος ήταν σε ισχυ , γιατί διέκρινες τοσες ερυθρόλευκες εμφανίσεις στις κερκίδες ?Δεν είναι αυτό δυο μέτρα και δυο σταθμά? Αποτελεί πλέον για το ποδόσφαιρο αξίωμα ότι οι δυο μεγάλοι τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης από όλα τα εμπλεκόμενα όργανα?
Ρητορικά τα ερωτήματα ,ιδιαίτερα το τελευταίο.
Το χειρότερο όμως από τα παραπάνω δεν είναι τα επεισόδια και μερικά σπασμένα καθίσματα που προκληθήκαν(εξαιτίας του ηλίθιου νόμου).
Το χειρότερο είναι η άβουλη ,πολλές φορές ασύστολη ρίψη δακρυγόνων από την πλευρά της αστυνομίας .Κυριολεκτικά για ψύλλου πήδημα ,κάποιοι ανεύθυνοι χρησιμοποιούν χημικά ,που μάλιστα έχουν απαγορευθεί από διεθνείς συνθήκες και πλέον χρησιμοποιούνται μόνο στην παραπαίουσα χώρα μας.
Κι αν 5-10-20-50 άτομα δημιουργούν προβλήματα ,αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να την πληρώσουν ολοι οι φίλαθλοι που θέλουν να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα . Γιατί τα συγκεκριμένα χημικά ,δυστυχώς είμαι σε θέση να πω,ότι μένουν στην ατμόσφαιρα για αρκετή ώρα μετά τη ρίψη τους, κάνοντας την αποπνικτική .Κι αν συμβεί κάποια στιγμή το μοιραίο ,με κάποιον φίλαθλο που ίσως έχει αναπνευστικό πρόβλημα ,η αστυνομία,το κράτος θα αναλάβει τις ευθύνες του?
Δεν είναι ζώο ο οπαδός,ο φίλαθλος που πάει στο γήπεδο .Ας μην του φέρεστε ετσι…
Ταυρομάχος

No comments: