Friday, April 16, 2010

Aπό την καρδιά της κερκίδας 79




Aπό την καρδιά της κερκίδας 79
Δυστυχώς οι διαπληκτισμοί πολύ μικρής μερίδας οπαδών του ΟΦΗ με την αστυνομία στο ημίχρονο του αγώνα με τον Ιωνικό, χάλασαν μια καθ όλα άψογη βραδιά για τους ασπρόμαυρους.
Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ ,οι διαπληκτισμοί είχαν ξεκινήσει μια μέρα νωρίτερα ,στο Παγκρήτιο στάδιο ,όταν δεν επιτράπηκε η είσοδος σε αρκετούς φιλάθλους του ΟΦΗ που πήγαν είτε να συμπαρασταθούν στον συμπολίτη Εργοτέλη ,είτε να αποδοκιμάσουν τον ΠΑΣ Γιάννενα ,εξαιτίας μιας «κόντρας» που κρατεί από το 2001 όταν είχαμε το μπαράζ στην Ρόδο.Η αλήθεια είναι ότι αυτή η «κόντρα»δε απηχεί σε όλους τους φιλάθλους του Ομιλου ,αφού αρκετοί είναι αυτοί που έχουν προσπεράσει την αντιπαλότητα που υπήρξε εξαιτίας εκείνου του τελικού παραμονής .Κι αυτό γιατί δεν συνάδει με το μέγεθος του ΟΦΗ να κοντράρεται με μια ομάδα που την τελευταία 25ετια έχει παίξει τόσες φορές στην Α εθνική ,όσες η κρητική ομάδα σε ευρωπαϊκά κύπελλα.
Βέβαια ,αν αυτή η αντιπαλότητα συνεχίζεται ,έστω από μερίδα οπαδών του ΟΦΗ, οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στα ιδιαίτερα προσβλητικά συνθήματα και πανό που υπάρχουν στα Γιάννενα τακτικότατα ,εξαιτίας ενός δυστυχήματος που είχε συμβεί τοτε.Δυστυχημα που θα μπορουσε να χαρακτηρισθει κι ατυχημα,αφου μονο εξ αιτιας της «κακιάς στιγμής» μπορεί κάποιος να χάσει το μάτι του,δεν θα μάθουμε ποτέ αν υπήρξε πρόθεση από τον θύτη.
Δεν είναι όμως σκοπός του άρθρου να αναλωθεί σε αυτήν την κοντρα,που καλό είναι να προσπεραστεί .Σκοπός είναι να εξετάσουμε ,από την πλευρά της κερκίδας φυσικά ,τους διαπληκτισμούς μεταξύ οπαδών και αστυνομίας το προηγούμενο ΚυριακοΔεύτερο .
Αιτία των διαπληκτισμών πολύ εύκολα μπορούμε να αναληφθούμε είναι ο- τουλάχιστον- ηλίθιος νόμος της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών. Εξαιτίας του σχετικού νόμου ,η αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο σε φίλους του ΟΦΗ που πήγαν στο Παγκρήτιο φορώντας τα χρώματα της ομάδας τους,σε ένα ματς που δεν έπαιζε αυτή.
Έτσι γεννούνται διάφορα ερωτήματα:
α)Απαγορεύεται η μετακίνηση οπαδών για παιχνίδια της ομάδας τους, εφόσον φορούν τα χρώματα της. Απαγορεύεται να παρακολουθήσεις αγώνα άλλων ομάδων ,φορώντας τα χρώματα της αγαπημένης σου? Δηλαδή έχουμε μια ποινικοποίηση της ενδυμασίας εξαιτίας του γελοίου νόμου?
β)Αν κάποιος φορούσε τα χρώματα της Γιουβεντους ή της Νιουκαστλ,θα του επέτρεπαν την είσοδο στο γήπεδο? Ή διαφορετικά ,εκείνοι που παρακολουθούν αγώνα διαφορετικής κατηγορίας ,φορώντας μια οποιαδήποτε μπλούζα διαφορετικής ομαδας,θα έπρεπε να μην εισέλθουν στο γήπεδο?
γ)Όταν ο Ολυμπιακος αντιμετώπισε τον Εργοτέλη στο ίδιο γήπεδο, ενώ ο νόμος ήταν σε ισχυ , γιατί διέκρινες τοσες ερυθρόλευκες εμφανίσεις στις κερκίδες ?Δεν είναι αυτό δυο μέτρα και δυο σταθμά? Αποτελεί πλέον για το ποδόσφαιρο αξίωμα ότι οι δυο μεγάλοι τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης από όλα τα εμπλεκόμενα όργανα?
Ρητορικά τα ερωτήματα ,ιδιαίτερα το τελευταίο.
Το χειρότερο όμως από τα παραπάνω δεν είναι τα επεισόδια και μερικά σπασμένα καθίσματα που προκληθήκαν(εξαιτίας του ηλίθιου νόμου).
Το χειρότερο είναι η άβουλη ,πολλές φορές ασύστολη ρίψη δακρυγόνων από την πλευρά της αστυνομίας .Κυριολεκτικά για ψύλλου πήδημα ,κάποιοι ανεύθυνοι χρησιμοποιούν χημικά ,που μάλιστα έχουν απαγορευθεί από διεθνείς συνθήκες και πλέον χρησιμοποιούνται μόνο στην παραπαίουσα χώρα μας.
Κι αν 5-10-20-50 άτομα δημιουργούν προβλήματα ,αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να την πληρώσουν ολοι οι φίλαθλοι που θέλουν να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα . Γιατί τα συγκεκριμένα χημικά ,δυστυχώς είμαι σε θέση να πω,ότι μένουν στην ατμόσφαιρα για αρκετή ώρα μετά τη ρίψη τους, κάνοντας την αποπνικτική .Κι αν συμβεί κάποια στιγμή το μοιραίο ,με κάποιον φίλαθλο που ίσως έχει αναπνευστικό πρόβλημα ,η αστυνομία,το κράτος θα αναλάβει τις ευθύνες του?
Δεν είναι ζώο ο οπαδός,ο φίλαθλος που πάει στο γήπεδο .Ας μην του φέρεστε ετσι…
Ταυρομάχος

Wednesday, April 14, 2010

Movie suggestion:Netowork ********



In 1975 terrorist violence is the stuff of network nightly news programming and the corporate structure of the UBS television network is changing. Meanwhile, Howard Beale, the aging UBS news anchor, has lost his once strong ratings share and so the network fires him. Beale reacts in an unexpected way. We then see how this affects the fortunes of Beale, his coworkers (Max Schumacher and Diana Christensen), and the network. Written by Bruce Janson

http://www.imdb.com/title/tt0074958/plotsummary

Friday, April 9, 2010

Από την καρδιά της κερκίδας 78




Από την καρδιά της κερκίδας 78
Λίγες ώρες μετά την μεγαλειώδη πρόκριση επί των Κανονιέρηδων και λίγες ώρες πριν το -ίσως -μεγαλύτερο ντέρμπι του κόσμου με αντίπαλο τον αιώνιο εχθρό την Ρέαλ Μαδρίτης,ας μας επιτραπεί να ασχοληθούμε σε αυτή την «κερκίδα» με την ομάδα φαινόμενο της εποχής μας,την Μπαρτσελόνα.
Μes que un club την αποκαλούν οι φίλοι της στην Καταλονία και σε όλο τον κόσμο,προφανώς όχι τυχαία.
Περισσότερο από απλά ένας σύλλογος όχι μόνο για την οπτασία που προσφέρει διαχρονικά η Μπαρτσελόνα,αλλα κυρίως γιατί η ομάδα έχει ταυτισθεί με τους αγώνες του καταλανικου λάου σε μια χώρα που υπέφερε τα δεινά της δικτατορίας για 4 δεκαετίες.
Ήταν το γήπεδο της Μπαρτσελονα ,το περίφημο Νου Καμπ που έδινε βήμα διαμαρτυρίας κατά του Φρανκο,ηταν η ομάδα που η σημαία της ταυτιζόταν με τους δημοκρατικούς Καταλανούς ,ήταν η απάντηση τους μέσα στο γήπεδο στην αγαπημένη του καθεστώτος Ρεαλ
Μαδρίτης.
Ας αφήσουμε την ιστορία όμως κι ας σταθούμε στο ποδόσφαιρο.
Παρακολουθώντας το υπερθέαμα της Τρίτης, έκανα μέσα μου συγκρίσεις.Προσπαθούσα να βάλω τις καλύτερες ομάδες των τελευταίων 25 χρόνων απέναντι στην σημερινή Μπαρτσελονα, ψάχνοντας την καλύτερη. Προσπέρασα την Μιλαν των Ολλανδών,την Μαντσεσερ των late 90s και πήγα στις Εθνικές ομάδες τηνΓαλλία του Ζιντάν και τ ην Βραζιλία του Ζικο .Άλλες εποχές φυσικά ,διαφορετικό το ποδόσφαιρο ,αλλά σαν να μου φαίνεται ότι αυτό που βλέπουμε από την αρμάδα του Γκουαρντιόλα είναι το καλύτερο.
Θυμιζει το ολοκληρωτικο ποδοσφαιρο των Ολλανδων,με αρκετη λατιν μαριναρα.
Ιδιαίτερα ο τρόπος που αγωνίζεται φέτος, ίσως είναι μια τομή στο σημερινό ποδόσφαιρο.
Η θέση του Μεσι επαναφέρει τα για χρόνια καταργημένα 10ρια στην ενδεκάδα.Δεν είναι πλέον ακροβολισμένος στο άκρο ,παίζει πίσω από τους επιθετικούς, παίρνει την πρώτη πάσα από την άμυνα, ξεδιπλώνει και ανοίγει το παιχνίδι ενώ συχνότατα το τελειώνει με ένα γκολ,σαν τρίτος κυνηγός πίσω από τους άλλους δυο.
Το πιο σημαντικό μήνυμα όμως που πρέπει να πάρουμε είναι ο τρόπος λειτουργίας της ομαδας.Με επίτιμο πρόεδρο τον Γιόχαν Κροιφ ,είναι ολοφάνερο πως πρωταρχικός στόχος θα ηταν οι ακαδημίες .Θυμόμαστε πως στον περσινό τελικό του τσαμπιονς λιγκ οι γηγενείς παίκτες ηταν 14 στους 22.
Είναι επίσης ολοφάνερο,ότι οι περίφημες ακαδημίες της ομάδας δουλεύουν το ιδιο σύστημα με την πρώτη ομαδα.Ολες οι ομάδες ποδοσφαίρου του συλλόγου ,από αυτήν των 13-14χρονων-όταν το παιδί μπορεί να βάλει στο παιχνίδι του το σύστημα-εως την πρωταγωνίστρια αγωνίζονται με το ίδιο σύστημα .Ετσι ,όταν ο Μπόγιαν ή ο Μπουσκετς παίξουν σε ηλικία 18 χρονών στο Νου Καμπ, ξέρουν ακριβώς το ρόλο τους και πως αγωνίζεται η ομαδα.
Φυσικά και σε διοικητικό επίπεδο είναι παράδειγμα προς μίμηση η Μπαρτσα. Πάνω από 120.000 χιλιαδες μέλη έχουν να καμαρώνουν για την άψογη δημοκρατική οργάνωση του συλλόγου .Αποφασίζουν για αυτόν που θα «κυβερνήσει» την ομάδα ,εκλέγοντας την διοίκηση σε τακτικό χρονικό διαστημα.Κι αν προσθέσουμε στο ποδοσφαιρικό υπερθέαμα που παρουσιάζει η ομάδα τους την χορηγία της Μπαρτσελονα προς την uni cef ,προσφέροντας μάλιστα την φανέλα της ομάδος , τότε φαίνεται ότι εκει στην Καταλονία κάνουν καλή δουλεία…
Ταυρομαχος