Friday, February 27, 2009

Aπό την καρδιά της κερκίδας (26)










Συνήθως μια ανώνυμη εταιρία προσέχει και κάνει το καλύτερο δυνατον για το προιόν της ,προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της.Αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει για τις ΠΑΕ στην Ελλάδα ,αφού πέρα από την αναξιοπιστία που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το προιόν-ποδόσφαιρο,οι συναίτεροι της σούπερλιγκας υποπίπτουν συχνότατα σε διάφορα άλλα σφάλματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ορισμός των αγώνων την Κυριακή,τελευταία ημέρα των Αποκριών ,όπου πρωταγωνιστής είναι το ξεφάντωμα και ο βασιλιάς Καρνάβαλος.
Η νεολαία,βασικός «αιμοδότης» του ποδοσφαίρου,όσον αφορά την παρουσία στα γήπεδα,θα συρρεύσει στα καρναβάλια που διεξάγονται σε όλη τη χώρα να διασκεδάσει και να «ξεφύγει»λιγο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
Οικογένειες με μικρά παιδιά ,οι «πελάτες»που ευαγγελίζονται ότι θέλουν στις εξέδρες οι ΠΑΕ,θα απολαύσουν λίγες στιγμές οικογενειακής ξεγνοιασιάς με τα κουτσούβελα ντυμένα μασκαράδες.
Προφανώς λοιπόν τα συναιτεράκια της σούπερλιγκας δεν προστατεύουν το προιόν τους,ή απλούστερα δεν σέβονται το κοινό τους.Εκτός κι αν θεωρούν ότι το δικό τους ποδοσφαιρικό καρναβάλι είναι καλύτερο του αυθεντικού.
Πόσο πιο εύκολα θα ήταν για τον οικογενειάρχη ή τον νεαρό οπαδό αν οι αγώνες είχαν οριστεί Σάββατο μεσημεράκι?Ας αγωνίζονταν οι «ευρωπαίοι» Κυριακή βράδυ.
Ακόμη όμως και να μην ήταν αυτή η Κυριακή της Τυρινής,όσον αφορά τα ματς εθνικών κατηγοριών που διεξάγονται στο Ηράκλειο έχουμε κάποιο άλλο ατόπημα.Την ίδια ώρα,στις 3 μμ,ξεκινούν 2 ματς εξίσου ενδιαφέροντα.Ο ΟΦΗ αντιμετωπίζει τον Πανσερραικό σε ένα παιχνίδι που θα κρίνει πολλά,ενώ στο Αταλένιο ο τοπικός ΠΟΑ υποδέχεται την ανεβασμένη εσχάτως Χερσόνησο .Τόσο η περιοχή του Ατσαλένιου ,όσο και αυτή της Χερσονήσου διακρίνονται για το Ομιλίτικο στοιχείο τους,αλλά η παράλληλη διεξαγωγή των δυο αγώνων θα αναγκάσει αρκετούς να μπουν σε δίλλημα.Δεν μπορώ να ξέρω ποιό από τα δυο ματς έπρεπε να αλλάξει ώρα έναρξης αλλά θα μπορούσε κάλλιστα το ματς του ΟΦΗ να ξεκινήσει αργότερα,εφόσον υπήρχε τηλεοπτική μετάδοση.Έτσι θα διευκολύνοταν οι φίλαθλοι-πελάτες και των τριών ΠΑΕ ,παρακουλουθώντας τα δύο παιχνίδια.
Λέγοντας ατόπημα με ποιόν άλλον θα μπορούσαμε να το ταυτίσουμε παρά με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΟΦΗ.Υποτίθεται ότι η ομάδα του δίνει ένα ματς μείζονος σημασίας που η παρουσία του κόσμου,κρίνετε απαραίτητη.
Αντί όμως να δώσει κάποιο δέλεαρ,μειώνοντας την τιμή του εισητήριου,ώστε να προσελκύσει,εν μέσω καρναβαλικών εκδηλώσεων,περρισότερο κόσμο,αυτός την κρατά σταθερά στα 15 ευρω.Στο προηγούμενο ματς ΘΑ είχε κάνει μείωση της τιμής αλλά τα εισιτήρια ήταν ήδη τυπωμένα,σε αυτό γιατί δεν την έκανε?
Πιάστηκε η ψυχή μου ακούγοντας κάποιον φίλαθλο σε αθλητικό ραδιόφωνο να δηλώνει ότι θα πάε στοι γήπεδο αν τα καταφέρει γιατί τα οικονομικά είναι δύσκολα.
Μήπως θα έπρεπε να ξανάεξετασουν στην σουπερλίγκα το θέμα της τιμής των εισητηρίων γιατί εν καιρώ καλπάζουσας οικονομικής κρίσης θα καταντήσουν να παίζουν μεταξύ συγγενών και φίλων?
Τέλος,αξίζει να δείξουμε την καλύτερη πλευρά της κρητικής φιλοξενίας στους φιλάθλους του Πανσερραικού που θα βρεθούν την Κυριακή στο Παγκρήτιο.Οι φίλαθλοι του ΟΦΗ που βρέθηκαν στις Σέρρες στο ματς του πρώτου γύρου γνώρισαν φανταστική υποδοχή.
Έφαγαν τοπικά εδέσματα και ήπιαν τσίπουρα και ρακές υπό τους ήχους κρητικής μουσικής ενώ οι Σερραίοι οπαδοί δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στον αγώνα ενάντια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς,διαδηλώνοντας μαζί με τους Ομιλίτες στους κεντρικούς δρόμους της όμορφης πόλης τους.
Αν μη τι άλλο,αποτελούν φωτεινό παράδειγμα.Είμαστε «αντίπαλοι»90 λεπτά μονάχα,στον αγώνα της κερκίδας και αξίζουν ανάλογης , καλύτερης φιλοξενίας.
Ελ Ματαντόρ

Tuesday, February 24, 2009

Από την καρδιά της κερκίδας (25)


Από την καρδιά της κερκίδας (25)
Ένας νωχελικός ΟΦΗ στο κρύο φόντο της Ξάνθης δεν κατάφερε να αποδράσει με το τρίποντο της νίκης .Βέβαια για μερικούς το ισόπαλο αποτέλεσμα στα Πηγάδια θεωρείτε θετικό ,όταν όμως παίζεις με το πιστόλι στον κρόταφο ,οφείλεις να μπαίνεις στο γήπεδο και να μασάς σίδερα.Από δω και πέρα οι ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ πρέπει να δώσουν όλες τις δυναμεις τους για να καταφέρει η ομάδα να παραμείνει στην κατηγορία.
Και καλό θα ήταν να κοπούν μαχαίρι οι αντιδράσεις σαν αυτή του αρχηγού Μπαρκαουάν,ο οποίος ενώ ηταν «κιτρινισμένος»χειροκροτούσε ειρωνικά τον διαιτητή,σαν να ζητούσε την 2η κίτρινη που θα τον οδηγούσε στα αποδυτήρια.
Δεν θα στάθουμε άλλο στο ματς του Σαββάτου .Δυο πραγματάκια μόνο που αφορούν το πριν και μετά το ματς.Μου προκάλεσε τεράστια εντύπωση όταν οι ξένοι ποδοσφαιριστές της Ξάνθης στις δηλώσεις τους μιλούσαν ελληνικά.Ποδοσφαιριστές που βρίσκονται λίγο καιρό στην Ελλάδα μιλούσαν στη γλώσσα μας,δείχνοντας τον βαθμό οργάνωσης που έχει η ακριτική παε.Κι αν γίνει η σύγκριση με την κρητική παε που αλλάζει ,ή της αλλάζουν(Εντόι),σωρηδόν τους ξένους ,αντιλαμβανόμαστε πόσο πίσω είναι η παε ΟΦΗ σε θέματα οργάνωσης.
Σημαντικότερο όμως είναι τι έγινε πριν το ματς.Όταν επί μέρες οπαδοί του ΟΦΗ που βρίσκονται στην Β.Ελλάδα(Ξάνθη,Καβάλα,Σέρρες,Δράμα κλπ)προσπαθούσαν να προμηθευτούν εισητήρια για να συμπαρασταθούν οργανωμένα ,η παε ΟΦΗ εν ολίγοις τους κορο¨ίδευε,λέγοντας ότι οι γηπεδούχοι δεν διαθέτουν εισητήρια για τους φιλοξενούμενους λόγω έργων που γίνονται στο πέταλο.Στο ματς κυπέλου όμως Ξανθη - ΑΕΚ υπήρχε παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών στο «υπό κατασκευήν»πέταλο ενώ όταν οι φίλαθλοι του ΟΦΗ επικοινώνησαν με την παε Ξάνθη τους είπαν ότι αφού δεν ζήτησε η παε ΟΦΗ εισητήρια,το πέταλο διατέθηκε για την μαθητική κερκίδα.
Ας αφήσει λοιπόν ο κ.Βατσινάς τις εκλείσεις προς τον κόσμο γιατί αυτός και οι εργοδότες του είναι η αιτία που έχει φέρει τον Όμιλο να αγωνίζεται κάθε χρόνο για τη σωτηρία.
Πόσο ζήλεψα βλέποντας στο Αλκαζάρ τον πρόεδρο του Άρη,κ Σκόρδα,να χορεύει και να τραγουδάει μαζί με τους οπαδούς της ομάδας του στην κερκίδα των φιλοξενουμένων.
Κάντε τις συγκρίσεις από τη μια ο Βατσινάς να αποχωρεί συνοδεία διμοιρίας των ΜΑΤ και από την άλλη ο Σκόρδας στην «καρδιά της κερκίδας»των οργανωμένων οπαδών.
Αλλά ο Άρης είναι μια ομάδα που έμαθε από τα λάθη του,συνιστά μια από τις καλύτερα οργανωμένες ομάδες της χώρας,που ουσιαστικά ανήκει στον κόσμο του.Βρίσκεται κοντινότερα από κάθε άλλη ομάδα, στο ισπανικό μοντέλο που όπως αποδυκνύεται ,ακούγοντας τα κραχ στην πρέμιερ λιγκ των Ρώσσων, Αμερικανών και Αράβων επενδυτών,είναι το πλέον ορθό και βιώσιμο όσον αφορά τις ΠΑΕ.
Θέαμα πάντως δεν υπήρχε στα γήπεδα της σούπερλιγκ,εν αντιθέσει με το καταπληκτικό ματς που παρακουλουθήσαμε για τον τελικό του κύπελου στο μπάσκετ.
Μπάσκετ υψηλού επιπέδου ,χωρίς φαβορί για τη νίκη επί 38 λεπτά,με πρωταγωνιστές Έλληνες καλαθοσφαιριστές που έχουν δοξάσει την φανέλα με το εθνόσημο,με ξεχωριστή παρουσία ενός διδύμου που θα μπορούσε να συγκριθεί με το θρυλικό δίδυμο Γκάλης-Γιαννάκης,παρ όλο που Διαμαντίδης και Παπαλουκάς φοράνε διαφορετική φανέλλα.
Όμως πόσο μίζερο,πόσο ηλίθιο είναι μια τέτοια ματσάρα να παρακουλουθείτε διά ζώσης μόνο από 1500 άτομα,τους κάφρους που αποτελούν τους « στρατούς»των δυο ομάδων?
Δυστυχώς οι 2 μεγάλες ομάδες, εκεί οδηγούν τον ελληνικό αθλητισμό.Να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης και επεισοδίων για κάποιους ανεγκέφαλους.
Η πολιτεία οφείλει να πάρει τα μέτρα της,ουσιαστικά και όχι επιδερμικά.
Ελ Ματαντορ

Saturday, February 21, 2009

Από την καρδιά της κερκίδας (24)





Γράφαμε την Τετάρτη ότι το πρωτάθλημα της σούπερλιγκας παίζεται περρισότερο στα γραφεία παρά στους αγωνιστικούς χώρους και πριν περάσουν 24 ώρες ήρθε η πειθαρχική επιτροπή να μας επαληθεύσει,αποκλείωντας τον προπονητή του ΟΦΗ από τους αγωνιστικούς χώρους για ένα μήνα,συμπληρώνοντας την εντεταλμένη αποστολή του πρώην πιά διαιτητή Ζωγράφου.Έτσι ,θα στερηθούν οι ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ την άμεση καθοδήγηση από τον προπονητή τους σε ματς φωτιά που θα κρίνουν την παραμονή στην κατηγορία.
Βέβαια έκτος από τον διαιτητή Ζωγράφο,παύθηκε κι ο αρχιδιαιτητής Ψυχομάνης,μετά τις κωμικοτραγικές διαιτησίες του περασμένου Σαββατοκύριακου.
Άλλαξαν τα πρόσωπα στην ΚΕΔ,αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα εξαλειφθούν τα φαλτσοσφυρίγματα.Θα ρισκάρω την πρόβλεψη,αφού το ντέρμπυ Πανσερραικός-Λεβαδειακός,παρ όλο που θα κρίνει πολλά στην υπόθεση παραμονή,ορίστικε για την Κυριακή στις 3 μ.μ,χωρίς τηλεοπτική κάλυψη.Πρόσφορο έδαφος δηλαδή,ιδιαίτερα όταν η ομάδα της Λειβαδιάς μας εχει συνηθίσει να ευνοείται όταν αγωνίζεται χωρίς τηλεοπτική κάλυψη.Γάτα με πέταλα ο κ.Κομπότης,αλλά απέναντι του θα βρει μια παλιά καραβάνα του παρασκηνίου ,τον ομόλογο του κ.Θεοδωρίδη ,πρόεδρο του Πανσερραικού.Για να δούμε λοιπόν τι θα γίνει στο ματς των Σερρών που ενδιαφέρει τα μάλλα τις δυο κρητικές ομάδες που παλεύουν για την παραμονή τους.
Δυστυχώς,αυτό είναι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω σε διαιτητές,πρόεδρους και παράγοντες και όχι στους φυσικούς πρωταγωνιστές του αθλήματος ,τους ποδοσφαιριστές.
Έτσι εξηγείται πανεύκολα πως μια ομάδα που παραπαίει στο πρωτάθλημα της χώρας της ,έρχεται και εκθέτει τον πρωταθλήτη από τον Δεκέμβρη,χωρίς μάλιστα να έχει παιξει ιδιαίτερα καλό ποδόσφαιρο,ΟΣΦΠ.Γιατί οι «κουτόφραγκοι»ξέρουν ότι για να κερδίσεις πρέπει να παίξεις .Να τρέξεις και να ιδρώσεις.Στην Ελλάδα,οι μεγάλες ομάδες θεωρούν δεδομένο ότι ακόμη κι αν δεν είναι σε καλή μέρα θα πάρουν το αποτέλεσμα με την βοήθεια εξωγενών παραγόντων.Μετράει το αποτέλεσμα κι όχι το παιχνίδι.
Πάντα όμως θα υπάρχουν ομάδες σαν τη Μόλντε,τη Χέρενφειν,την Ομόνοια και τη Λέγκια
που θα μας θυμίζουν ότι σε ένα ματς δεν αγωνίζονται ούτε τα μπάτζετ,ούτε οι δημόσιες σχέσεις.
Εν κατακλείδι ,όσον αφορά την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της σουπερλίγκας,όσο κι αν προσπαθούν να θέσουν τον ΟΦΗ εκτός μάχης με περίεργα τερτίπια,ας καταλάβουν ότι το μόνο που πετυχαίνουν είναι να γιγαντώνουν το πείσμα των φιλαθλών της ομάδας,που θα ξανασυσπειρωθούν και θα δώσουν τις απαντήσεις τόσο στην υπόθεση παραμονή όσο και στον γόρδιο δεσμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που είναι η αιτία για όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει ο Όμιλος.
Για επίλογο θα σταθούμε στο ΕΤΑΔ Ηρακλείου που αγωνίζεται σήμερα στον τελικό των σχολικών πρωταθλημάτων ,διεκδικώντας το 4ο τρόπαιο τα τελευταία χρόνια.Οι φερέλπιδες ποδοσφαιριστές από το Ηράκλειο έχουν αποδείξει ότι το μέλλον τους ανήκει.Ας ευχηθούμε να επιτύχουν τον στόχο τους αλλα περρισότερο να αξιοποιηθούν επιτελούς αυτά τα ταλέντα από τις κρητικές ομάδες της μεγάλης κατηγορίας.Ας μην συμβεί ότι και στο παρελθόν όπου το ΕΤΑΔ έ φτασε εώς τον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος σχολείων , χωρίς όμως την ανάλογη συνέχεια για τους αθλητές,αφου προτεραιότητα είχαν οι καραβιές των ξένων και των δανεικών…
Ελ Ματαντορ

Υγ.Γι όσους αγαπούν το κρητικό ποδόσφαιρο αξίζει μια βόλτα στη Χερσόνησο την Κυριακή στις 3 μμ, όπου η τοπική ομάδα φιλοξενεί το άλλοτε ευρωπαίο Αιγάλεω.Ας πάνε οι φίλαθλοι να θαυμάσουν μια ομάδα αποτελούμενη από Κρήτες ποδοσφαιριστές σαν τον Δερμιτζάκη,τον Χριστοφή,τον Σταθόγλου που ύπο άλλες συνθήκες θα αγωνίζονταν στην μεγάλη ομάδα της Κρήτης.





Wednesday, February 18, 2009

Από την καρδιά της κερκίδας (23)









Από την καρδιά της κερκίδας (23)
Δεν χρειάζοταν να παρακουλουθεί κάποιος στενά το πρωτάθλημα των συναιτέρων της σουπερλίγκας για να αντιληφεί τι επρόκειτο να συμβεί στο ματς της Κυριακής μεταξύ του ΟΦΗ και του Αστέρα Τρίπολης.Είναι πια δεδομένο ότι οι αγώνες που διεξάγονται στις 3 το μεσημέρι χωρίς τηλεοπτική κάλυψη,είναι βούτυρο στο ψωμί για εντεταλμένες αποστολές ,ιδιαίτερα όταν άρχοντας του αγώνα είναι κάποιος σαν τον επικυρηγμένο Ζωγράφο.
Ότι έγινε στο Παγκρήτιο την Κυριακή ήταν περρισότερο από αναμενόμενο.Η ποδοσφαιρική πιάτσα είχε βουίξει ,μολις ανακοινώθηκε ο ορισμός του εν λόγω διαιτητή.Όμως φαίνεται ότι οι βοές δεν είχαν φτάσει στα αυτιά του προέδρου της παε ΟΦΗ,ώστε να κάνει κάτι για να προστατέψει την ομάδα.Δεν το έκανε ποτέ άλλωστε,δεν θα μπορούσε να το κάνει ούτε τώρα.
Ο ΟΦΗ πλήρωσε ,αυτό που μόνο δεν είχαν προαναγγείλει οι αθλητικές εφημερίδες της Αθήνας,την φάση του τελευταίου λεπτού στη Φυλή.Εδώ φυσικά,αναλογούν ευθύνες και στου ς ποδοσφαιριστές της κρητικής ομάδας,αφού εάν είχαν επιδείξει περρισότερη ψυχραιμία και ωριμότητα ,το σκορ στη Φυλή δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να μιλάει για εύνοια του ΟΦΗ.Κι αν ο ΟΦΗ ευνοήθηκε σε ένα ματς,που βάση εμφάνισης ήταν διπλό από το ημίχρονο,έχει το παγκόσμιο ρεκόρ της ακύρωσης 3 γκολ από τον ίδιο ποδοσφαιριστή σαν off-side ,καθώς επίσης και να τιμωρείται ο επιθετικός του για θέατρο τη στιγμή που το παπούτσι του είναι σκισμένο από την κλωτσιά που δέχθηκε.
Όταν όμως μιλάμε για το πρωτάθλημα των συναιτέρων,όλα μπορούν να συμβούν.Ένα πρωτάθλημα που μοιάζει να παίζεται περρισότερο στο παρασκήνιο παρά στους αγωνιστικούς χώρους.Ένα πρωτάθλημα που οι άλλοτε πρωταγωνιστές της παράγκας έχουν βρει νέους ρόλους στις ηγετικές θέσεις κάποιων ΠΑΕ.Μποροβήλος,Καζναφέρης,Αγγελάκης δεν δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν για το μέλλον τους,αποχωρώντας λόγω ηλικίας από την ενεργό δράση.Τους περίμεναν ήδη οι θέσεις τους σε Αστέρα,Ξάνθη κι Άρη αντίστοιχα.
Ακόμη κι ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ,αφού αποκατέστησε τον υιό του στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ,απλά περιμένει να περάσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για να αναλαβεί δράση,εργαζόμενος για την πρωταγωνίστρια ομάδα της παράγκας την ΠΑΕ ΟΣΦΠ.
Όμως στο ελληνικό πρωτάθλημα της δυσπιστίας,των ψιθύρων και των σεναρίων ,έπρεπε να ισχύει η ρήση «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει ,όχι μόνο να είναι ,αλλά και να φαίνεται τίμια».Αν ήθελαν οι ιθύνοντες να το κάνουν ελκυστικό και δημοφιλή,αν θέλουν να δουν τον κόσμο να επιστρέφει στα γήπεδα.Προφανώς δεν θέλουν.
Αλήθεια ,τι απέγινε τελικά η εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί για την περιβόητη παράγκα?Προφανώς βρίσκεται σε κάποιο συρτάρι κλειδαμπαρωμένη,ενώ την ίδια στιγμή η παράγκα έχει διαμορφωθεί σε μαιζονέττα πολυτελείας.
Δυστυχώς όσο η δικαιοσύνη στην χωρα δεν λειτουργεί υποδειγματικά ,θα υπάρχουν τα φαινόμενα ολόκληρες διμοιρίες των ΜΑΤ να κάνουν αγώνα δρόμου,πότε για να προστατεύσουν ένα διαιτητή,πότε για να προστατεύσουν ένα πρόεδρο που τα πεπραγμένα του φέρνουν τον κόσμο σε απόγνωση.
Όσον αφορΆ τα «φαντΆσματα του παρελθόντος» που εμφανίσθηκαν για να κάνουν αγωγές στον Ζωγράφο,αλήθεια τι έκαναν τόσα χρόνια που ο ΟΦΗ αποτελεί το εύκολο θύμα?
Ο νομικός και επικεφαλής της μείζον αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο Ηρακλείου,έχει αντιληφθεί τα συλλαλητήρια και τις διαμαρτυρίες του κόσμου του ΟΦΗ που αντιτίθεται σε ένα παράνομο,στην ουσία,ιδιοκτησιακό καθεστώς?Ποιά η άποψη του γι αυτό? Ενώ ο εκπρόσωπος των μεγαλομετόχων επί σειρά ετών,τι θα μπορούσε να πει στον κόσμο για την στοχοποίηση της ομάδος εξαιτίας ακριβώς του ιδιοκτησιακού καθεστώτος?

Friday, February 13, 2009

Από την καρδιά της κερκίδας (22)

Άλλος ένας «τελικός» για τον ΟΦΗ την Κυριακή με τον Αστέρα Τρίπολης που σε αυτό το μικρό διάστημα της παρουσίας του στην σούπερλιγκα δεν έχει ήττηθει ποτέ από τους ασπρόμαυρους.
Ιδιαίτερα κρίσιμο το ματς γι αυτό ΠΑΕ και Α.Σ. ΟΦΗ έσπευσαν να καλέσουν τον κόσμο στο γήπεδο με διαφημιστικά σποτς σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, και με καλέσματα ομοψυχίας αντίστοιχα.
Δεν θα σταθώ στον ερασιτέχνη ΟΦΗ,δεν είναι της παρούσης,παρ όλο που ο λαός του ΟΦΗ αξιώνει απαντήσεις από τον κ.Ξημέρη και τους συνεργάτες του για την περίοδο που ο Α.Σ. ΟΦΗ είχε την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ στην κατοχή του.
Θα σταθώ στην ΠΑΕ ΟΦΗ και στον κ.πρόεδρο της που τελικά είναι καλύτερα να μασάει παρά να μιλάει,αφού η τελευταία δήλωση του περί ενότητας ήταν επιεικώς άστοχη.
Τώρα λοιπόν καλούμε τον κόσμο στο γήπεδο.Όταν όμως επί 4 χρόνια διασύρει το σωματείο και τον κόσμο του,όταν μυνύει οπαδούς με μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο ότ ι είναι επιφανή μέλη συνδέσμων,όταν έχει φέρει την ομάδα σε κατάσταση τέτοια ώστε κάθε χρόνο να παλεύει για την παραμονή,όταν κάθε μερα που περνάει υπό αυτό το ιδιοκτησιακό και διοικητικό καθεστώς είναι άλλη μια μαχαιριά στα στήθια του Όμιλου,τότε είναι καλύτερα να μην εχει το θράσος να προχωρά σε καλέσματα.
Ο κόσμος του ΟΦΗ το καθήκον του το ξέρει.Έχει μάθει,με όλα όσα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια να αποφεύγει τους σκόπελους.Θα κάνει το χρέος του απέναντι στο σήμα και την ιστορία της ομάδας,όμως δεν μπαίνει σε διαδικασίες τεχνητών διλλημάτων.
Ξέρει, είναι πεποισμένος ότι για να υπάρξει μέλλον γι αυτήν την ομάδα είναι μονόδρομος η καθαρή αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.Είτε μέσω πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών είτε μέσω μιας πραγματικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που θα καθιστά τις «αμαρτωλές» μετοχές μειοψηφία.Όσο δεν συμβαίνει αυτό,δεν υπάρχει αύριο για τον ΟΦΗ.Κάτι που γεμίζει οργή τον κόσμο που τώρα παρακαλάνε να συμπαρασταθεί στην ομάδα.
Οργή για μια αδικία που βιώνει στο πετσί του καθημερινά,οργή για την μη λειτουργία των νόμων σε ένα θεωρητικά ευνομούμενο κράτος,οργή για το παιχνίδι που παίζετε στις πλάτες του.Οργή όχι μόνο ενάντια στους μεγαλομέτοχους και τους διαχειριστές,αλλά και προς τους φορείς του Ηρακλείου και της Κρήτης(βουλευτάδες,νομάρχες,δημάρχους κλπ) που δεν έχουν το θάρρος να αφουγκραστούν τον κόσμο και να καταγγείλουν μια φαρσοκωμωδία που παίζεται εις βάρος του .Ας καταλάβουν κι αυτοί ότι όσο δεν παίρνουν θέση,όσο δεν καταγγέλουν στα αρμόδια όργανα το αμαρτωλό ιδιοκτησιακό καθεστώς,λογίζονται σαν συνένοχοι από τον κοσμο που μπορεί να είναι «καλός κι άγιος» αλλά αν του πατήσεις τον κάλο,»μουλαρώνει» και δεν ξεχνά .Κι αυτό δεν είναι απειλή είναι προειδοποίηση.
El Matador
Υγ.Πόσο αλληγορικό αλήθεια είναι να απευθύνεις κάλεσμα στον κόσμο,αλλά να κρατάς την τιμή σε δύσκολους καιρούς στα 15 ευρώ?Ένας φίλος βρέθηκε στην Ρώμη πρόσφατα και πλήρωσε 5 ευρω για να παρακουλουθήσει Ρόμα-Κατάνια.Πριν από 3-4 χρόνια είχα βρεθεί στο Αρένα του Άμστερνταμ,με τις τρομαχτικές για τα ελληνικά δεδομένα υπηρεσίες(καφέ,παμπς,θερμαινόμενα καθίσματα κλπ)και είχα πληρώσει 14 ευρώ για ένα ματς του Άγιαξ.Πόσο θλιβερές ακούγονται αυτές οι συγκρίσεις…


Wednesday, February 11, 2009

Από την καρδιά της κερκίδας (21)













Πολύ πριν το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή στο ματς με τον Θρασύβουλο ήταν εύκολο να αναδειχτεί ο mvp του αγώνα.Αυτός δεν ήταν άλλος από τον κόσμο του ΟΦΗ που έκανε το γήπεδο της Φυλής να θυμίζει Γεντί Κουλέ.
Όσοι ταξίδεψαν από το Ηράκλειο,όσοι πήγαν στην Φυλή από άλλα μέρη της Ελλάδος(Καβάλα,Θεσσαλονίκη,Πάτρα κ.α)αλλά και οι εν Αθήνα φίλαθλοι της κρητικής ομάδας έδωσαν τον δικό τους αγώνα από την κερκίδα ,τραγουδώντας πολύ πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα εώς το τέλος του αγώνα,αναγκάζοντας ακόμη και τους παράγοντες του Θρασύβουλου να απονείμουν τα εύσημα ,αναγνωρίζοντας την δύναμη του κόσμου του ΟΦΗ.Με λίγα λόγια ο κόσμος του ΟΦΗ πήγε,συμπαραστάθηκε και νίκησε.
Veni,vidi,vici ,όπως θα έλεγε κι ο Ιούλιος Καίσαρας!
Κι ας αφήσει καλύτερα ο κ.πρόεδρος τις δηλώσεις περί ενότητας γιατί ήταν αυτός που σε άλλα ματς,απαγόρευσε σε φιλάθλους του ΟΦΗ να υποστηρίξουν την ομάδα εκτός έδρας με πιο πρόσφατο παράδειγμα το ματς με τον Πανιώνιο στον α γύρο,όπου φίλαθλοι της ομάδας ,αντιμετωπίστικαν σαν εγκληματίες από την αστυνομία ύστερα από δική του παρότρυνση. Είναι ο πρόεδρος του ΟΦΗ που έχει μυνήσει οπαδούς της ομάδας με αβάσιμες κατηγορίες.Είναι αυτός που ποτέ δεν έπραξε τα δέοντα ,ώστε να υπάρχουν περρισότερες και μεγαλύτερες εκδρομές από τους φιλάθλους,είναι αυτός που μεγάλο μέρος των συνθημάτων της ασπρόμαυρης κερκίδας καταφέρονται εναντίον του,είναι αυτός που έχει οδηγήσει τον Όμιλο σε τέτοια κατάσταση ώστε να παίζει τελικούς για την παραμονή του πότε με τον Θρασύβουλο και πότε με τον Λεβαδειακό .Αυτός και τα αφεντικά του!
Τόσους τελικούς πια τα τελευταία χρόνια ούτ ε η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει παίξει.
Είναι να αναρωτιέται κανείς τι εκδρομές θα γίνοταν αν ο ΟΦΗ έπαιζε για την έξοδο στην Ευρώπη,ένα ημιτελικό κυπέλου ή κάτι ακόμη μεγαλύτερο.Αντί για μερικές εκατοντάδες που αριθμούν οι εκδρομές σήμερα,θα μιλούσαμε για μερικές χιλιάδες φιλάθλων-εκδρομέων.
Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει ο ΟΦΗ πέρα από την παραμονή στην κατηγορία να επιτύχει την πραγματική σωτηρία που δεν είναι άλλη από την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς .
Από κει και πέρα αν ο πραγματικά ο πρόεδρος θέλει να πετύχει μια συσπείρωση που με αυτόν στο τιμόνι μοιάζει αδύνατη θα πρέπει να φροντίσει ώστε η ομάδα να επιστρέψει στο Γεντί Κουλέ τάχιστα.Ο ίδιος φέρεται να έχει δηλώσει ότι εφόσον λυθεί το πρόβλημα του χλοοτάπητα είναι θετικός .Ας φροντίσει λοιπόν ώστε να λυθεί το πρόβλημα άμεσα και στα επόμενα ματς εντός έδρας να αγωνιστεί ο Όμιλος στην φυσική του έδρα.
Άλλωστε ο κόσμος του ΟΦΗ ποτέ δεν χόρτασε,ποτέ δεν λησμόνησε το Γεντί Κουλέ.
Ήταν απόφαση του προέδρου η μετακόμιση στο παγωμένο και αφιλόξενο Παγκρήτιο στάδιο.Ο Όμιλος μετακόμισε ξαφνικά,χωρίς καν ένα αποχαιρετιστήριο ματς στο Γεντί Κουλέ ,χωρίς ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου.
Ας επιστρέψουμε στο σπίτι μας λοιπόν το γρηγορότερο και ας ελπίσουμε ότι ο ΟΦΗ θα πετύχει την παραμονή του ,θα βρει την πραγματική σωτήρια του ,ώστε να μπορούμε να κάνουμε σχέδια για το μέλλον ,φτιάχνοντας ένα νέο Γεντί Κουλέ ,αντάξιο του Όμιλου Φιλάθλων Ηρακλείου.

Saturday, February 7, 2009

Από την καρδιά της κερκίδας (20)









Δυο ειδήσεις έχουν καρφωθεί τις τελευταές ημέρες στο μυαλό μου.Η μία αναφέρει ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Ισραήλ ζήτησε 4000 εισητήρια από την ΕΠΟ για το ματς της 1ης Απρίλη που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο.Οι ιθύνοντες όμως της ΕΠΟ απάντησαν ότι δεν μπορούν να διαθέσουν περρισότερα από 1000 εισητήρια.
Η 2η αφορά τα απαισιόδοξα μυνήματα που εκφράζονται από φορείς του τουρισμού σχετικά με την επικείμενη σαιζόν.
Έτσι γεννάται το ερωτημα.Δεν θα ήταν μια τόνωση, για τον δοκιμαζόμενο από την παγκόσμια υφεση τουρισμό, η άφιξη 4000 φιλάθλων-τουριστών ,ιδιαίτερα σε μια περίοδο που φεύ,τίνει να χαρακτηριστεί νεκρή όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών στο Ηράκλειο?
Η ΕΠΟ,μέσω της ΕΠΣΗ βέβαια προτιμά να διαθέσει αυτά τα εισητήρια στους Κρήτες φιλάθλους της εθνικής,όμως πόσοι από αυτούς , είτε θα μείνουν άνεργοι , είτε θα εργαστούν λιγότερο από 7 μήνες λόγω της συρρικνωμένης τουριστικής σεζόν?
Ο αθλητικός τουρισμός είναι ενα κομμάτι εντελώς αναξιοποίητο ,αφού θα μπορούσε ,ακόμη και τώρα στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσής να αποτελεί ένα μέσο αποφυγής των συμπληγάδων που αυτή μας επιφυλλάσει.
Είθιστε δε,οι επισκέπτες-φίλαθλοι να είναι υψηλού εισοδήματος,αυτό δείχνουν τα ελάχιστα παραδείγματα που έχουμε εώς τώρα.
Τελευταία φορά που είχαμε φιλοξενήσει τουρίστες- φιλάθλους ήταν στο αλήστου μνήμης ματς για το Ιντερτότο με την Τομπόλ Κοστανάυ.Είχαν έρθει κάμποσοι από το μακρυνό Καζακστάν και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι έμεναν σε ξενοδοχείο 4 αστέρων.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ,την αξέχαστη χρονιά που ο ΟΦΗ απέκλεισε μέσα Νοέμβρη την Αθλέτικο Μαδρίτης.Ένα γκρουπ φιλάθλων της Αθλέτικο είχε ακουλουθήσει την ομαδα τους,με προεξέχοντα τον αείμνηστο Χέσους Χιλ,πρόεδρο τότε της Αθλέτικο,που μάλιστα είχε καταθέσει ένα αρκετά γενναίο ποσόν σε γουναράδικο της Χερσονήσου.Εκτός όμως από τον εκκεντρικό πρόεδρο της Αθλέτικο,και οι υπόλοιποι φίλαθλοι- τουρίστες, αφενός διέμεναν σε ξενοδοχείο λουξ της περιοχής,αφετέρου είχαν δώσει μια γερή τόνωση στο τέλος της σεζόν,που για εκείνη την εποχή ίσως ήταν απλα ένα γερό επιδόρπιο,με τα σημερινά δεδομένα όμως θα αποτελούσε κυρίως πιάτο , όσον αφορά τον τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων.
Ο ΟΦΗ όμως του αμαρτωλού ιδιοκτησιακού καθεστώτος,της ανεύθυνοτητας,της προχειρότητας,»της αγελάδας που χαρίζει γάλα» όπως χαρακτήριζαν παλαιότερα τους ιδιοκτήτες οι εν Ηρακλείω υπαλλήλοι τους,δεν αξιοποίησε και δεν αξιοποιήθηκε ποτέ όσον αφορά τον τρόχο ανάπτυξης της κρητικής οικονομίας,τον τουρισμό.
Επειδή είμαι λάτρης του καλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο,του ισπανικού,ζηλεύω όταν βλέπω στην φανέλα της Σεββίλης την διαφήμιση «καλώς να ορίσετε στην Ανδαλουσία»,σε αυτήν της Βαλένθια «ανακαλύψτε την εμπειρία της Βαλένθια»κ.ο.κ
Αλλά όταν μιλάμε για ισπανικό πρωτάθλημα,θα πρέπει να γνωρίζουμε για τον νόμο που διέπει τις ΠΑΕ ,που αποτελούν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιριές,στηρίζονται στα μέλη τους που εκλέγουν διοικήσεις κλπ,κλπ.
Αξίζει ακόμη να σταθούμε στα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσε να είχε,όχι μόνο ο ΟΦΗ αλλά η τοπική κοινωνία γενικότερα, αν εκμεταλεύοταν το κλίμα της Κρήτης και φιλοξενούσε κλαμπς των οποίων τα πρωταθλήματα διακοποτονται τον χειμώνα .Ομάδες από την Γερμανία,την Ολλανδία,την Ρωσσία κ.α, θα μπορούσαν να κάνουν την χειμερινή τους προετοιμασία στην Κρήτη ,αντί την Τουρκία και την Ισπανία που επιλέγουν .
Τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά αφού ο ΟΦΗ θα αποκτούσε επαφές και θα μπορουσε να ειχε συνεργασια σε πολλα επιπεδα με κλαμπς της Ευρώπης ενώ επιτέλους θα μπορούσαμε να μιλάμε για χειμερινό τουρισμό στην Κρήτη.
Οι υπάλληλοι όμως είναι υποχρεωμένοι να έργαζονται προς όφελος του μεγάλου μαγαζιού του αφεντικού.
Στην Ελλάδα όμως της ανοργασιάς,των δακρυγόνων και των τζακιών-νταβατζήδων που κυβερνάνε ,τι μπορεί να περιμένει κανείς?

Tuesday, February 3, 2009

Aπό την καρδιά της κερκίδας (19)










Από την καρδιά της κερκίδας (19)
Ποσο δύσκολο είναι να γράψεις για ποδόσφαιρο όταν γυρω σου μια ολοκληρη κοινωνικο-επαγγελματικη ταξη αγωνιζεται για την υπαρξη της,για τους μοχθους της και για το μελλον της?
Κι όμως αν θελήσουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο,υπάρχουν θετικά μυνήματα από την εξέγερση της αγροτιάς.Έδειξαν,οι αγρότες με τη στάση τους ότι όταν οι Κρητικοί είναι ενωμένοι μπορούν να επιτύχουν πάρα πολλά.
Βέβαια δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη αυτό σε ικανό βαθμό,αφού πολύ συχνά διάφορα μικροκομματικά και παραπολιτικά συμφέροντα έχουν διαβρώσει την σύμπραξη και την ομόνοια των Κρητών.Τρανταχτό παράδειγμα το θέμα του Εφετείου στο Ηράκλειο,που έχει πολεμηθεί κατά κόρον από τον εντολέα της ρίψης δακρυγόνων στους αγρότες,υπουργό Μαρκογιαννάκη και τον πολιτικό μέντορα του ,τον «αιωνόβιο Δρακουμέλ».
Κι όμως πόσο πιο ρόδινα θα ήταν τα πράγματα για τους αγρότες αν η Κρήτη ήταν πραγματικά ενωμένη,αν τα πολυάριθμα ξενοδοχεία κι εστιατόρια χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά κρητικά προιόντα με ναυαρχίδα το χρυσάφι της κρητικής γης ,το ελαιόλαδο?
Έτσι τίθεται το ερώτημα :Υποστηρίζουν πραγματικά την Κρήτη οι Κρητικοί?
Υποσυνείδητα ίσως,ουσιαστικά όμως όχι.Όλοι τασσόμαστε και υποστηριζούμε τον αγώνα των αγροτών,ουσιαστικά όμως φορείς και ιδιωτική πρωτοβουλία δεν έχει κάνει τόσα χρόνια τίποτα ώστε το «χρυσάφι της Κρήτης»να έχει τη θέση (και την τιμή)που του αξίζει.
Δεν είναι τραγικό,όλη η οικουμένη να επαινεί τη κρητική διατροφή και τα οφέλη της για την υγεία και εμείς να μην μπορούμε να εκμεταλευθούμε το δώρο αυτό της φύσης?Δεν αρκεί όμως μόνο η παραγωγή,χρειάζεται και η σωστή προώθηση!
Έτσι και στο ποδόσφαιρο.Δεν είναι τραγικό να έχει η Κρήτη μια από τις 5 μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδος και εμείς απλώς να την έχουμε αφήσει έρμαιη στα καπρίτσια μιας οικογένειας και των οποιων οικονομικών συμφερόντων της?
Στηρίζει άραγε πραγματικά η Κρήτη τον πρεσβευτή της επι 30ετία και πλέον στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι?Δυστυχώς και πάλι η απάντηση είναι αρνητική.
Αυτό όμως οφείλεται σε άλλο ένα εγκλημα που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες της ομάδας και οι διαχειριστές υπάλληλοι της στη μεγαλόνησο.Όταν επι σειρά ετών ο Όμιλος δεν έκανε ούτε βήμα προσέγγισης των φιλάθλων του Ρεθύμνου,των Χανίων,της Ιεράπετρας και της Σητείας,είναι λογικό να μην τυγχάνει της στήριξης αυτών.
Όταν επί σειρά ετών δεν αξιοποιεί τα ταλέντα της Κρήτης,απλά εξυπηρετεί το μεγάλο μαγαζί του αφεντικού ,»ψήνοντας» κάποιους ποδοσφαιριστές που ουδεμία σχέση έχουν με την Κρήτη ,και που άθελα τους ίσως στερούν το ποδοσφαιρικό μέλλον από τους ντόπιους φερέλπιδες ποδοσφαιριστές,τότε λογικό είναι να αποξενωθεί απο τους Κρήτες φιλάθλους.
Όταν δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια ,σαν ίσος προς ίσο οποιονδήποτε αντίπαλο,όταν αγωνίζεται να κερδίσει κάποιους όχι προς ιδίον όφελος αλλά προς όφελος του «μεγάλου μαγαζιού του αφεντικού»,τότε λογικό είναι να μην εκφράζει την Κρήτη του φιλότιμου και των Αγώνων.
Όταν απαξιώνει τους αρχηγούς και τα δικά μας παιδιά(Νόμπλια,Σαμαρά,Μαχλά,Σηφάκη,Χανιωτάκη,αλλά και παλιότερους),τότε λογικό είναι να το πληρώσει κάποια στιγμή.
Εάν προσθέσουμε στα παραπάνω,την συνεχή προπαγάνδα που γίνεται ακόμη κι από κρατικά μμε για τους πρασινοκοκκινοκίτρινους θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε ως ένα σημείο την αποξένωση του ΟΦΗ από μεγάλο μέρος των Κρητών φιλάθων.
Έχει αξΊα όμως ένα πρωτάθλημα ή ένα κύπελο μπροστά στην τιμή και το ρίγος που νιώθεις υποστηρίζοντας τον τόπο σου ,την Κρήτη?Οι Ινδιάνοι πάντως το μετάνιωσαν που άφησαν τα χώματα τους για τις χάντρες που τους προσέφεραν οι κατακτητές.
Εν κατακλείδι ένας υγιής ΟΦΗ μακριά από αμαρτωλά ιδιοκτησιακά καθεστώτα μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι για την σύμπραξη και την ομόνοια της Κρήτης,για τον συγκρητισμό.

Ελ Ματαντορ

OΦΗ-Αμυντας 87-80

















Τα πολλα λογια περιτευουν.Αλλωστε η εικονα μιλαει μονη της.Ο ΟΦΗ στο μπασκετ βρισκεται καθε βδομαδα πιο κοντα στην Α2,η αξια του αναγνωριζεται απο καθε αντιπαλο και δεν ειναι λιγοι αυτοι που λενε οτι αξιζει οχι απλα την ανοδο αλλα το πρωταθλημα.
Ειθε ολοι οι παικτες να ειναι υγιειης και στην τελευταια αγωνιστικη με τον Αρκαδικο στο μικρο "Γεντι Κουλε"να πανυγηρισουμε την ανοδο και το πρωταθλημα!